Pitahaya

Denumire  "fructul dragonului", "pitaya".
  Pitahaya este un cactus originar din Mexic si America Centrala. Astazi, se cultiva in regiunile tropicale.
Aspect  Pitahaya este o specie de cactus care infloreste intr-o singura noapte. Atunci se umple aerul cu un parfum intens. De aceea, este numita si "regina noptii". Fructul rosu aprins imita spinarea arcuita a unui dragon. El are marimea unei rodii. Coaja cu forma de solzi nu este comestibila.
  Culoarea variaza de la galben la rosu. Fructul e copt, cand coaja e moale si se poate apasa cu degetul.
   Semintele mici rontaie intre dinti.
   Pulpa este asemanatoare fructului de kiwi, alba sau gri, cremoasa, cu seminte negre. Ea este dulce-acrisoara, cu gust de mure.
   Exista doua tipuri de pitahaya. Fructele din America sunt acre, iar acelea din Asia sunt dulci.
Mod de folosire  Fructul se taie in doua. Cu o lingura se ia pulpa, care se consuma cruda cu seminte cu tot.
   Cel mai bine este sa fie servit dupa ce a stat o ora , in frigider. Astfel, capata o aroma puternica si da o senzatie placuta de racoare.
   Ea se foloseste la prepararea sucurilor si vinurilor. In bucatarie, se utilizeaza in salate de fructe, la torturi si aperitive. Florile pot fi folosite la prepararea ceaiului.
Indicatii  Pitahaya contine vitamina C, minerale, calciu si fosfor. Acest fruct are efecte benefice in scaderea colesterolului. Acest fruct esre recomandat de majoritatea nutritionistilor pentru diete.
   Fructul nu contine colesterol sau grasimi saturate, fapt ce mentine tensiunea arteriala normala. El contine un antioxidant numit "fitoalbumine" care previn formarea celulelor canceroase. Fructul accelereaza eliminarea metalelor grele din organism. Mai mult, pitahaya contine si licopen care previne cancerul de prostata.

Un comentariu: