Pate din ficat de porc

INGREDIENTE: 1/2kg ficat de porc, 2 cepe, 3 linguri smantana, 200g unt, piper, sare, nucsoara.
MOD DE PREPARARE: Ficatul se curata de pielite si se spala bine. Se pune la fiert intreg sau taiat in bucati. In apa se adauga foi de dafin si boabe de piper. Din cand in cand se indeparteaza spuma.
   Intre timp, se calesc cepele taiate marunt in doua linguri de ulei.
   Cand s-a racit, ficatul se mixeaza cu ceapa calita in blender sau se da prin masina de tocat carne.
   In compozitie  se adauga smantana, piperul, sarea si nucsoara, apoi se freaca cu untul moale.
   Aceasta pasta se serveste intinsa pe paine. Pateul poate fi si umplutura pentru oua fierte sau rosii.

Peppadew

Denumire : "ardeiul-roua"
Este originar din Africa de Sud.
Aspect  Numele deriva de la cuvintele: "pepper"(ardei) si "dew"(roua).
   Ardeiul a fost descoperit in 1993 de un agricultor sud african si a aparut pe piata un deceniu mai tarziu.
   Peppadew este numele de marca dat unor ardei dulci picanti din soiul "baccatum Capiscum".
   Ei arata ca o incrucisare intre rosiile cherry, ca marime si culoare si ardei rosii mici. De fapt, ei sunt o specie de ardei mici si iuti. Ei sunt mici si rotunzi.
   Tufele acestei plante au cate 50-60 ardei. Ei se coc timp de patru luni.
Mod de folosire  Ei se gasesc in magazine murati, curatati de seminte si cotor. Dupa fierbere si murare, isi mai pierd din iuteala, iar gustul devine dulce-picant.
   Rareori, se consuma crud, deoarece gustul nu e bun.
   Acesti ardei sunt prelucrati si preparati de compania Peppadew international care foloseste o reteta secreta. Desi nu se folosesc conservati, acesti ardei rezista si 24 luni, in magazine.
   Murati, ei se umplu cu o gama larga de branzeturi moi.
   Umpluti cu feta sau cu branza de vaci, peppadew sunt deliciosi datorita contrastului dintre dulce-picant si umplutura cremoasa.
   Ei se mai pot umple cu cuscus sau masline. Sosul, in care sunt murati, poate fi folosit la salate si marinate. Peppadew poate fi utilizat la prepararea pizzei, salatelor, pastelor si omletelor.
   Ardeii Peppadew sunt decoratvi si foarte gustosi.

Radicchio

Denumire : "cicoare italiana", "cicoare rosie".
Radicchio este originara din Italia.
Aspect  Ea seamana cu varza, la capete fiind alungita sau rotunda. Radicchio seamana cu varza la aspect, cu salata la textura si cu andivele la gust.
   Radicchio este, de fapt, o varietate de salata.
   Frunzele sunt visinii, cu nervuri albe. Gustul este usor amar si picant.
   Sunt cunoscute doua soiuri : Radicchio di Verona si Radicchio di Treviso.
   Radicchio di Verona are marimea unui grapefruit, este ovala, cu frunze late, care seamana cu cele de salata verde. Frunzele sunt visinii, dar albul predomina.
   Radicchio di Treviso este lunguiata, cu frunzele ca niste degete. Ea este si cea mai aromata dintre soiurile.
   Radicchio proaspata trebuie sa aiba frunzele crocante si colorate. Marginile lor sa nu aiba culoarea maro.
   Ea se pastreaza in frigider, in jur de cinci zile. Radicchio este o leguma de iarna care se gaseste de la mijlocul iernii pana la inceputul primaverii.
Mod de folosire  Radicchio se foloseste in salatele de cruditati cu miez si suc de grapefruit, cu ulei si otet.
   Pastele, omletele, supele si pilaful sunt mai bune cu radicchio.
   Cruda, ea are o aroma amaruie. Cand se foloseste in mancaruri, radicchio devine dulceaga. Ea se potriveste cu branza, ceapa, otet, ulei si lamaie.
   Radicchio de Treviso poate fi preparata la cuptor sau la gratar. La fel ca si andivele, se tin in apa cu sare si otet, pentru a dispare gustul de amar.
Indicatii  Radicchio este o sursa de minerale, de vitamina B si C si de fibre alimentare. 100g de radicchio contin 22 de calorii. Unii o numesc" leguma cu o calorie pe frunza ".
   Ea este o sursa bogata de vitamina K. Astfel, previne osteoporoza si ajuta la tratarea bolii Alzheimer.

Guava

Guava este un fruct exotic din zonele tropicale. Este originar din Mexicul de sud.
Aspect  Acest fruct are forma de para de culoare verde-galbuie, iar miezul este portocaliu, usor spre roz. Gustul dulce-acrisor este asemanator cu al perelor sau cu al fructului pasiunii.
Mod de folosire  Cand se consuma, miezul se taie in patru felii ca un mar. Se consuma in stare proaspata si se foloseste si in compozitia cremelor, compoturilor, gemului, bauturilor, salatelor si a sosurilor cu ardei si piper. Miezul, semintele si coja sunt comestibile. Coaja e putin amaruie.
Indicatii  Guava contine o concentratie mai mare de antioxidanti decat pepenii si rosiile. De aceea este indicat in cancerul de prostata. Acest fruct  are o actiune benefica in starile de stres si in cazul insomniei.
   Fructul este bogat in vitamina C si este recomandat persoanelor anemice si acelora care sufera de spasmofilie sau de afectiuni hepatice
   Guava contine fibre si vitamina C  care stimuleaza digestia, fiind un laxativ natural.
   Prin continutul de vitamineleB3, B6 si a cuprului, fructul asigura organismului proteine sanatoase pentru o cura de slabire. Daca mananci guave la amiaza, pana a doua zi, nu vei mai manca nimic. Ele accelereaza arderile si digestia si, astfel, ajuta la scaderea in greutate.
   Hipertensivii pot manca aceste fructe pentru scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului.
   Acest fruct este benefic in timpul sarcinii, atat pentru mama cat si pentru fat. VitaminaB9 si acidul folic ajuta la imbunatatirea sistemului nervos la fat si la prevenirea tulburarilor neurologice.
   Consumul de guave creste fertilitatea la barbati si femei. Ele combat imbatranirea prematura a pielii si caderea parului.