Aronia

Denumiri: "scorus negru", "aronic", chokeberry".
   Fructul este originar din America de Nord. Astazi este raspandit in Europa de est si Rusia.
Aspect:  Arbustul fructifer infloreste in luna mai, iar florile se aseamana cu acelea de mar, deoarece se inrudeste cu acesta.
   Fructele se coc in luna august si se mentin pe crengi pana da inghetul. Toamna, frunzele devin rosii- aprinse. In Romania se cultiva in scop ornamental si se gasesc in paduri si parcuri,  iar in Rusia si Serbia se cultiva pentru proprietatile vindecatoare a acestor fructe.
   Exista doua tipuri de aronia: unul cu fructe negre si altul cu fructe rosii. Fructele au dimensiuni de 10-12 mm. Gustul lor este amarui si astringent. Gustul amarui este mai puternic la fructele negre.
   La noi, aronia sunt mai dulcege, din cauza climei temperate.
Mod de folosire  Fructele aronia se consuma proaspete, uscate sau congelate. Prin uscare si congelare, ele nu mai sunt atat de amarui si astringente.
   Fructele proaspete se folosesc la prepararea gemurilor, sucurilor, compoturilor,otetului si a vinului. 
   Ele se intrebuinteaza la prepararea sosului barbeque si pentru colorarea iaurtului si a inghetatei.
   Din fructele uscate se fac ceaiuri.
Indicatii  Aronia contine de cinci ori mai multa vitamina C decat strugurii. Acest fruct este bogat in magneziu, fosfor, iod si in vitaminele B, E, PP.
   Fructele de aronia contin de 15 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
   Aronia este recomandata diabeticilor, dar si persoanelor cu hipertensiune arteriala sau cu colesterol ridicat, deoarece are proprietatea de a mari permeabilitatea si elasticitatea capilarelor.
   Consumul de fructe ajuta la detoxifierea  organismului, deoarece elimina metalele grele (plumb, cobalt ) si alte toxine provenite din aditivi si conservanti chimici.
   Sucul de aronia este eficient pentru persoanele expuse la radiatiile telefonului mobil, ale calculatorului si recomndat impotriva radiatiilor ultraviolete.
   100g de aronia asigura necesarul zilnic de acid folic. De aceea, este recomandat femeilor care doresc sa ramana insarcinate, gravidelor, dar si in dietele sportivilor.
   In industria farmaceutica, aronia serveste ca materie prima in producerea vitaminelor C si R.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu