Mandarine

Denumiri  "tangerine".
Mandarinele sunt originare din China. Ele au fost aduse in Europa de portughezi si exportate prin portul Tanger, de unde si denumirea de "tangerine".  Astazi se cultiva in Sicilia, Algeria.
Aspect  Mandarinele sunt cele mai dulci dintre toate citricele. Sunt mai mari decat clementinele, dar mai mici decat portocalele.
   Mandarinele sunt aplatizate.
   Coaja este putin mai groasa, de culoare portocalie deschisa, cu porii dilatati. Ea se desprinde foarte usor. Frunzele in forma de lance sunt lucioase, de culoare verde inchis. Florile albe sunt parfumate.
Mod de folosire  Mandarinele se consuma in stare proaspata. Ele se folosesc in salatele de fructe, la prepararea sucurilor si a prajiturilor. Pot fi folosite la prepararea unui desert minunat, si anume, mandarine caramelizate.
Indicatii Mandarinele sunt mai putin acide in comparatie cu celelalte citrice. Ele au un continut bogat in vitaminele C, E, K.
   In asociatie cu iaurtul, mandarinele combat constipatia cronica.
   Continutul de fibre creeaza senzatia de satietate. Consumul regulat de mandarine scade riscul de a dezvolta ateroscleroza. Concentratia de antioxidanti din mandarine este mai mare decat aceea din portocale.
   Mandarinele au proprietati sedative, datorita continutului de brom, un usor afrodisiac.
Contraindicatii  Persoanele cu gastrita, cu ulcer gastric si duodenal trebuie sa consume aceste fructe, cu precautie.

Mineola

Denumiri "minola"
    Fructul a fost lansat in 1931, in Orlando si este numit dupa localitatea Minneola din Florida.
Aspect  Exista doua soiuri de mineola. Mineola Tangelo este o incrucisare intre mandarine si grapefruit. El are un gust acrisor si coaja subtire.
   Mineola Honeybell este un hibrid de mandarina si pomelo. Fructele sunt mai mari, mai dulci si au coaja mai groasa.
   Ambele soiuri au culoarea rosie-portocalie si sunt sub forma de para sau clopot. Aceste fructe au putine seminte sau de deloc.
   Mineola se coc in ianuarie si februarie in Florida si Texas.
Mod de folosire  Ele se consuma in stare proaspata si la prepararea salatelor, prajiturilor si sucurilor.
   Se aleg fructe cu coaja lucioasa si mai grele deoarece vor avea mai mult suc.
Indicatii   La fel ca toate citricele, mineola este o sursa excelenta de vitamine si fibre naturale.