Rosii Datterino

Rosiile Datterino sunt un tip de rosii cherry, cultivat in Italia, indeosebi in Sicilia.
Aspect  Aceste rosii sunt fructe mici, de 20--40g fiecare si grupate in ciorchini lungi. Ele au o forma alungita, cu varful ascutit, ingustat la baza.
   Culoarea lor este rosie, stralucitoare. Mai rar, se cultiva si rosii Datterino galbene. Pulpa este consistenta, cu putine seminte.
   Continutul ridicat de zahar le face foarte gustoase. Se culeg cand toate fructele de pe ciorchine sunt rosii. In frigider se pot pastra pana la zece zile.
Mod de folosire  Aceste rosii sunt ingredientul de baza al multor mancaruri din bucataria italiana.          Rosiile Daterino se folosesc la prepararea pizzei, a salatelor si a pastelor.
   Ele se conserva sub forma de paste, piureuri si sosuri. Sucul acestor rosii este un excelent aperitiv.
Indicatii  Rosiile Datterino au un continut dublu de licopen fata de o rosie obisnuita. Acest pigment are o actiune anti tumorala si reduce riscul de cancer de prostata si de piele.
   2 pahare de suc, baute zilnic, reduc riscul de osteoporoza.