Denumire "varza fara capatana"
Este originara din zona mediteraneeana a Europei. Se cultiva in Asia, America si Europa.
Aspect Este o varza creata, de culoare verde intens. Ea se inrudeste mai mult cu varza salbatica decat cu formele cultivate. Desi verzele cu frunze au fost populare in Europa pana la sfarsitul Evului Mediu, ele au fost inlocuite de verzele cu capatana (varza alba, varza rosie, varza creata). S-a mai cultivat in Italia si stepele rusesti, iar in rest au devenit hrana pentru animale. Incepand cu anul 1980, este redescoperita si folosita in preparate culinare. Varza Kale are un gust delicios. Marginile frunzelor sunt ondulate. Frunzele sunt mici si delicate. Petiolul este lung. Ea este prezenta in doua culori: verde si mov. Varza mov este folosita si in scopuri ornamentale. Tulpinile sunt crocante, fara cotor
Mod de folosire Varza Kale se poate pastra la frigider 3-4 zile. Ea este folosita mai ales cruda in salate, dar si prajita in ulei cu sos de soia si putin usturoi. Ea este delicioasa fiarta sau pe gratar.
Varza Kale se poate congela. Dupa congelare, devine mai dulceaga.
Indicatii Bogata in vitamine si saruri minerale este recomandata in alimentatia copiilor si a persoanelor in varsta. 100g de varza Kale cu putina zeama de lamaie are 50 de calorii. Astfel, ea devine o garnitura excelenta pentru o dieta.
Ca si varza Savoy, varza Kale contine un numar mare de glucozinolati, substante care previn cancerul.
Continutul de fibre ajuta la scaderea colesterolului.
Varza Kale contine mai mult fier decat carnea de vita si mai mult calciu decat lactatele.
Betacarotenul continut de ea este unul dintre antioxidantii esentiali care previne cancerul si bolile de inima.
Contraindicatii Varza Kale se consuma cu moderatie. Ea poate creea probleme persoanelor care urmeaza un tratament anticoagulant. Procesele chimice, care apar dupa consumul verzii, pot stopa absorbtia calciului in intestine, pentru scurt timp. Nu se consuma lactate sau produse bogate in calciu cand se consuma varza Kale.
Cartofi noi imbracati in marar
INGREDIENTE 800 g cartofi noi, 1 legatura marar, 1 lingura boia, 4-5 catei usturoi, 1 lingura sare, 2-3 linguri ulei, rozmarin, oregano
PREPARARE Cartofii noi cu coaja se spala foarte bine si se fierb in apa putin sarata, 20 de minute. Se racesc. Intr-un castron mare, cartofii se amesteca cu sare, piper, rozmarin, oregano, usturoi pisat amestecat cu sare si trei linguri de apa si marar tocat. Se rastoarna intr-un vas uns cu trei linguri de ulei.
Se coc la cuptor incins in prealabil, pana se rumenesc.
Cartofii se servesc cu salata de cruditati. Acesti cartofi pot fi si o garnitura delicioasa pentru o friptura.
Truc Cartofii noi se tin in apa rece o jumatate de ora. Se scot pe un servet, se presara sare grunjoasa si se freaca cu servetul.
Cartofii noi cu coaja fina se prepara cu coaja cu tot.
PREPARARE Cartofii noi cu coaja se spala foarte bine si se fierb in apa putin sarata, 20 de minute. Se racesc. Intr-un castron mare, cartofii se amesteca cu sare, piper, rozmarin, oregano, usturoi pisat amestecat cu sare si trei linguri de apa si marar tocat. Se rastoarna intr-un vas uns cu trei linguri de ulei.
Se coc la cuptor incins in prealabil, pana se rumenesc.
Cartofii se servesc cu salata de cruditati. Acesti cartofi pot fi si o garnitura delicioasa pentru o friptura.
Truc Cartofii noi se tin in apa rece o jumatate de ora. Se scot pe un servet, se presara sare grunjoasa si se freaca cu servetul.
Cartofii noi cu coaja fina se prepara cu coaja cu tot.
Garnitura de fasole verde pentru fripturi
INGREDIENTE 1/2 kg fasole verde, 1/2 kg rosii, 1 ceapa, 5-6 catei usturoi, 5 linguri ulei, 3 linguri pesmet, patrunjel verde, sare, piper.
PREPARARE Fasolea verde se rupe in bucati si se fierbe in apa putin sarata. Intre timp se caleste ceapa tocata marunt in ulei. Se ia de pe foc si se amesteca cu cateii de usturoi pisati, cu fasolea scursa. Se presara sare si piper.
Intr-un vas se asaza jumatate din fasole, iar peste ea se pune un rand de rosii felii. Acum se presara pesmetul amestecat cu patrunjel tocat fin. Se asaza ultimul strat de fasole si se stropeste cu ulei.
Mancarea se da la cuptor pana se formeaza sosul.
PREPARARE Fasolea verde se rupe in bucati si se fierbe in apa putin sarata. Intre timp se caleste ceapa tocata marunt in ulei. Se ia de pe foc si se amesteca cu cateii de usturoi pisati, cu fasolea scursa. Se presara sare si piper.
Intr-un vas se asaza jumatate din fasole, iar peste ea se pune un rand de rosii felii. Acum se presara pesmetul amestecat cu patrunjel tocat fin. Se asaza ultimul strat de fasole si se stropeste cu ulei.
Mancarea se da la cuptor pana se formeaza sosul.
Salata racoritoare din fructe
INGREDIENTE 3-4 kiwi, 1 mar, 1 ciorchine de struguri, zahar, lichior (coniac).
PREPARARE Se spala foarte bine fructele. Se desprind boabele de struguri de pe ciorchine. Kiwi si marul se curata de coaja si se taie cubulete sau felii. Fructele se amesteca usor cu zahar si se toarna putin lichior sau coniac dupa preferinta. Salata de fructe se asaza in cupe si se decoreaza cu frisca.
Dovlecei prajiti cu mujdei
INGREDIENTE 4 dovlecei, 5 catei usturoi, ulei, sare, piper, faina, ulei.
PREPARARE Se spala dovleceii si se taie felii. Se pudreaza cu sare si se pun deoparte sa isi lase zeama.
Feliile se dau prin faina si se prajesc cateva minute. Se pun la scurs de ulei pe prosoape de hartie.
Cateii de usturoi pisati se freaca cu jumatate de lingurita de sare grunjoasa. Se adauga ulei putin cate putin ca la maioneza. Cand amestecul a devenit cremos, se adauga 1-2 linguri de apa minerala si se freaca.
Dovleceii prajiti se servesc cu mujdei, dar pot fi si garnitura la fripturi.