Salata de varza rosie

INGREDIENTE  2kg varza rosie, 250 ml otet, 500ml apa, 1/2 cana zahar, 1 lingura sare.
PREPARARE  Varza se taie fideluta, se sareaza si se lasa asa o ora. Apa, otetul, sarea si zaharul se fierb cateva minute. Lichidul se toarna fierbinte peste varza si se lasa vasul acoperit cu capac, 4-5 ore la temperatura camerei.
   Salata se asaza indesat in borcane si se toarna lichidul deasupra. Borcanele se acopera cu capace si se dau la rece, la frigider.
   Cand se serveste ,salata se amesteca cu putin ulei.

Tamarillo

Denumire  "rosie de copac"
Tamarillo este originar din America de sud.
Aspect  Acest fruct seamana la forma si consistenta cu rosiile obisnuite. Fructul este picant, usor dulce. Frunzele sunt mari,iar florile de culoare roz sau alb sunt parfumate. Fructul oval este sustinut de o tija si are o pielita subtire, maro deschis, care trebuie indepartata.  Semintele sunt mari, carnoase si negre. Culoarea pulpei variaza de la galben la portocaliu si rosu. Fructul rosu violet este foarte dulce, iar acela portocaliu este acidulat.
Mod de folosire  Coaja nu se consuma pentru ca are un gust neplacut. Tamarillo se tine in apa fierbinte cateva minute, se scoate, se clateste cu apa rece. Astfel se poate taia coaja si indeparta. Se poate proceda si altfel : se taie fructul in doua si se mananca miezul cu lingurita.
   Se consuma proaspat ca atare sau sub forma de suc. El intra in compozitia salatelor de fructe si a prajiturilor. Se mai poate folosi ca o tomata, in prepararea mancarurilor.Tamarillo, la fiert, se inmoaie foarte mult, iar gustul se intensifica.
Indicatii  Bogat in betacaroten, tamarillo imbunatateste vederea si mentine pielea sanatoasa. El asigura si o buna functionare a sistemului nervos.
   Este recomandat a fi consumat in timpul sarcinii pentru aportul de fier.
   Fructul este bogat in fibre care previn constipatia si cancerul de colon.

Kaki

Denumire  "fructul dumnezeesc", "curmalul japonez", "mere de aur","persimmon".
  Fructul kaki este originar din China si Japonia.
Aspect  Kaki are culoare portocalie si seamana cu rosiile. Fructul copt se recunoaste prin nuanta usor inchisa si consistenta moale. Kaki este un fruct dulce,cu gust usor acid si are pielita neteda si lucioasa.  Gustul lui este dulceag, asemanator piersicii sau smochinei.  Fructele necoapte sunt foarte acre, iar coaja este amaruie
   Cu cat fructul are pe coaja mai multe dungi, cu atat e mai copt si mai dulce. Kaki se culeg toamna, din copaci inalti de 10 m.

Mod de folosire  Kaki constituie baza alimentatiei in regiunile tropicale. El se consuma proaspat, uscat, crud sau fiert. Poate fi consumat cu sau fara coaja. La cumparare, kaki trebuie sa aiba coaja neteda si tare, fara pete sau puncte negre. La pipait, fructul sa fie moale, iar frunzele sa fie maro.
   Cu cat sunt mai multe dungile de pe coaja, cu atat fructul este mai dulce.
   Kaki se foloseste la prepararea jeleurilor,a dulcetii sau in salatele de fructe. Taiat in bucati, el se serveste cu branza.
   Aceste fructe sunt astrigente, datorita continutului mare de tanin. Dupa congelare, gustul devine mai placut. Se inveleste fiecare kaki in folie alimentara si se depoziteaza in congelator.
   Ele sunt foarte gustoase confiate, cu un gust asemanator curmalelor. Fructele uscate se folosesc la prepararea budincilor, biscuitilor si salatelor.
Indicatii  Fiind bogat in zaharuri, kaki este o portie sanatoasa de energie. El stimuleaza creierul si combate depresia. Un fruct contine 200 de calorii.
   Cafeaua si bauturile energizante pot fi inlocuite cu un fruct de kaki.
   Fructul contine minerale, vitamine, dar si tanin, o substanta care lupta impotriva tumorilor la stomac. Ele contin mai mult potasiu decat bananele si de doua ori mai multe fibre decat merele.
Astfel ele regleaza tensiunea arteriala.
   Kaki este unul dintre cele mai tonice si totodata dietetice fructe. El ajuta in diaree, enterocolita si hemoragii.
   In urma unor studii, kaki sunt printre putinele fructe care distrug celulele canceroase de la san, de la colon si prostata. Aceasta calitate se datoreaza flavonoidului "fisteina".
   Kaki este un aliment alcalin care scade aciditatea gastrica.
   In general, se mananca 1-2 fructe pe zi. Pentru efect diuretic, se consuma 3-4 fructe pe zi.
Contraindicatii    Nu este recomandat in diabet, obezitate si  in alergii. Nu se consuma de copiii pana la 3 ani. Nu se mananca pe stomacul gol si nici impreuna cu apa rece sau cu lapte.

Kumquat

Kumquat-ul este originar din China.
Aspect  Este o portocala alungita in miniatura, una dintre cele mai mici citrice. Fructul este rotund sau alungit de marimea unei cirese. Coaja subtire si moale este uleioasa, comestibila, foarte dulce si aromata.  El este copt, cand are culoarea portocalie, galbena sau rosie, in functie de soi. Pe coaja nu trebuie sa existe urme verzi. Pulpa lui este acrisoara.  Florile albe au un miros placut. Ramurile sunt simple sau dintate la varf.
   Kumquat-ul este un arbust rezistent. Cand temperaturile sunt negative, el intra intr-o stare latenta.       Cand creste temperatura, arborele inmugureste. In zonele calde, kumquat-ul creste repede si produce fructe de mai multe ori pe an.
Mod de folosire  Kumquat-ul se consuma in stare proaspata sau confiat. Acest fruct este singurul din toate citricele care se consuma cu coaja.  Poate fi utilizat la prepararea siropurilor, a marmeladei si la decorarea torturilor.
Indicatii  Acest fruct este o sursa de vitamina A si C si nu contine colesterol. Vitamina C  ajuta la prevenirea diabetului, a bolilor cardiovasculare si a artritei.  Bogat si in vitaminele din complexul B, kumquat-ul intareste sistemul imunitar si sistemul nervos.
   Acest fruct, care are un continut ridicat de fibre si se consuma cu coaja, combate constipatia.

Dovlecei "zucchini"

Zucchini sunt originari din America centrala si Mexic.
Aspect  Au o coaja lucioasa, de culoare verde-inchis si un miez carnos. Cand sunt mici, ei sunt dulci si fragezi..
   Coaja e moale, iar semintele sunt mici. Coaja lor ,bogata in beta-caroten, poate fi mai usor consumata decat cea a dovleceilor.  In interior, ei sunt albi cu o tenta de verde pal. Unii dintre acesti dovlecei sunt mici cat un deget, altii pot ajunge la 2m lungime. Cei mai buni la gust sunt dovleceii de 6-8 cm lungime. La zucchini mari, se curata coaja pentru ca ar putea fi amara. Aceste legume seamana cu castravetii, dar ele apartin familiei de dovlecei.  
Mod de folosire  Zucchini se pot consuma in stare cruda, ca si castravetii. Ei se folosesc la prepararea mancarurilor cu sau fara carne (supe, sufleuri, musaca).
Indicatii  Zucchini sunt o sursa buna de vitamine, minerale si fibre. Ei au un continut mare de apa si foarte scazut de grasimi saturate.

Maioneza din pufuleti

INGREDIENTE  1 punga de pufuleti de porumb (150g), 3 linguri de suc de lamaie, 200ml ulei, 1 lingura mustar, piper.
PREPARARE  Pufuletii se inmoaie in putina apa calduta. Se amesteca pana devin o pasta. Se incorporeaza uleiul putin cate putin, frecand continuu, ca la maioneza. Cand s-a ingrosat, se adauga mustarul si sucul de lamaie.
   Se gusta maioneza inainte de a o sara, deoarece pufuletii sunt sarati.