Conopida cu paste

INGREDIENTE  1kg conopida, 200g paste, 10 linguri lapte, 5 linguri smantana, 3 oua, 2 linguri faina, 50 g cascaval ras, oregano, sare, piper, boia.
PREPARARE  Conopida se desface in buchetele care se pun in apa fiarta, 5 minute, sa se opareasca. Pastele fainoase se fierb, se trec sub jet de apa rece si se scurg. Ele se amesteca cu conopida taiata cubulete.
   Intr-o tava unsa si tapetata cu pesmet, se asaza compozitia. Deasupra se toarna sosul pregatit din lapte, smantana, faina, oua, cascaval ras si condimente. Se poate completa cu o ceasca de supa (apa).
   Se da la cuptor pana se rumeneste.
Truc  Conopida ramane alba daca in apa, in care fierbe, se toarna un paharel de lapte.

Physalis

Denumiri:  "lampioane chinezesti", "cirese de pamant","tomatillo", "catina incasa".
   Physalis este originar din China. Sunt 80 de specii, majoritatea necomestibile.
Aspect   Physalis peruviana produce unul dintre cele mai gustoase fructe.  Fructele sunt de culoare galben-portocalie si invelite intr-o manta ca de hartie creponata. De aici si denumirea de "lampioane chinezesti". Sunt coapte cand pielita e maronie, iar fructul din interior e galben sau portocaliu. Cand se consuma, se curata invelisul (pielita). Physalis se inrudeste cu tomatele, cu seminte in interior dispuse, la fel cu rosiile.
   Fructele necoapte nu sunt comestibile.
   Physalis au gust acrisor, ca al agriselor. Deoarece au gust de fructe de padure, physalis mai sunt denumite "cirese de pamant ". In afara de fruct, planta e toxica.
   Nu trebuie confundat cu physalis care creste la noi, in padure, pentru ca este toxic. Se foloseste numai ca planta decorativa. Specia de la noi se numeste:"papalau" sau"lampion chienzesc".
Mod de folosire  Se consuma proaspete sau se pot manca inmuiate in ciocolata topita. Ele se folosesc si in compozitia salatelor de fructe si a inghetatelor. Fructele uscate se consuma cu cereale, la micul dejun. Samburii se mananca o data cu fructul.
   Pentru gatit, se curata invelisul, se spala bine pentru a indeparta pelicula de la suprafata. Physalis este folosit la prepararea sosurilor si supelor. Prin fierbere, fructul se inmoaie foarte mult.
   In punga de hartie , se pastreaza, la frigider, pana la doua saptamani. Physalis se si poate congela.
Indicatii  Fiind un bun diuretic, physalis se consuma in litiaza renala, guta si reumatism. Fructul contine  mai multa vitamina C, decat lamaia. De aceea, gustul ei este asemanator cu al catinei.               Fiindca contine vitaminele C si B, previne cataracta si ademonul de prostata.
   Physalis previne bolile neurovegetative, la persoanel varstnice. El este o sursa de melatonina, un hormon care influenteaza starea de bine si  somnul. Lipsa acestui hormon duce la depresie.

Coji de portocala confiate

INGREDIENTE  500g portocale, 500g zahar, 1 cana apa, 3 felii lamaie
PREPARARE  Se decojesc portocalele. Cojile se spala in multe ape, apoi se taie cubulete. Se fierb in multa apa, 15 minute. Se strecoara si se fierb din nou, in apa multa. Cojile se strecoara si se pun la fiert cu o cana de apa, zahar si lamaie. Se amesteca des si se lasa sa fiarba pana s-a legat bine zaharul. Se lasa sa se raceasca.
   Cojile confiate se pun in borcan si se pastreaza la frigider.
Truc  Cojile confiate se folosesc la prepararea prajiturilor, indeosebi a checurilor si a salatelor de fructe.