Placinta cu dovleac

INGREDIENTE   Pentru aluat : 500g faina, 25g drojdie proaspata, 200g unt moale la temperatura camerei, 1pahar apa, sare.
Pentru umplutura :  600g dovleac, 1cana zahar, 2linguri ulei, scortisoara.
PREPARARE  Se pregateste aluatul. Faina se cerne intr-un vas si se adauga sarea,  iar in mijlocul ei se pun drojdia, apa si untul. Se amesteca bine cu o lingura, apoi se framanta.
   Aluatul trebuie sa fie moale, dar sa nu se mai lipeasca de maini. Se da la frigider pentru cateva ore.
   Dovleacul se rade pe ochiurile mari, dupa ce s-a curatat de coaja. Dupa 30 de minute, se stoarce de zeama pe care a lasat-o. Dovleacul se amestea cu zaharul si uleiul si se fierbe pe foc mic, amestecand din cand in cand, pana se ingroasa. Dupa ce se opreste focul, se adauga scortisoara.
   Din aluat se intind doua foi. Una dintre ele se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se intinde umplutura si se asaza deasupra a doua foaie.
   Placinta se da la cuptor preincalzit, la 160 C si setine pana se rumeneste frumos.
   Ea se serveste pudrata cu zahar.

Topinambur

Denumiri  "para iernatica", "mar de pamant", morcov porcesc", "cartoful ciorii", "anghinare de Ierusalim", "radacina soarelui", "cartoful saracilor", "trufe de Canada", "nap porcesc".
  Topinamburul este originar din estul Americii de nord.
Aspect  Frunzele sunt alungite, aspre si paroase, iar florile decorative, seamana cu floarea-soarelui, cu care e ruda apropiata.
   Radacina e formata din tuberculi. Acestia seamana cu cartofii, dar sunt mai tari, cu contur neregulat, ca si ghimbirul.
   Tuberculii sunt dulci si crocanti, cu gust de nuca.
   Culoarea topinamburului variaza de la maro deschis la violet, alb pana la rosu.
   Partea comestibila este tuberculul subteran. Acesta, in interior, este alb. Textura este carnoasa.
   El rezista la inghet si este usor de cultivat. Topinamburul este productiv si nu are daunatori.
Mod de folosire  Topinamburul este o leguma gustoasa i o alternativa pentru cartofi.  Se consuma cruda in salata, alaturi de ceapa, morcovi, patrunjel si telina radacina si putina maioneza sau sub forma de suc.
   Deoarece contine carbohidranti, cand se fierbe, devine moale. De aceea, se prepara in aburi.
   Pentru supe sau pentru a fi umplut, se foloseste topinambur tanar si fraged. Cand imbatraneste, devine lemnos.
   El se consuma in tocanite, ca si cartoful. El se mai poate coace la cuptor, 45 de minute.
   Aceste legume se tin in camara o vreme, apoi, se gatesc. De abia scosi din pamant, pot cauza dureri de stomac si flatulenta.
   Din topinambur se fac budinci, chiftele, piureuri.
   Din flori se prepara ceai cu gust de nuca.
Indicatii  El este si o planta medicinala, un aliat cu obezitatea. Sub forma de comprimate, ne ajuta sa scapam de kilogramele in plus, dar si de constipatie.
   Topinamburul este cel mai mare depozit de inulina naturala (o fibra prebiotica ). Aceasta are efect benefic asupra stomacului si ajuta la eliminarea metalelor grele, a colesterolului, a compusilor chimici toxici. Inulina stimuleaza contractarea peretilor intestinali si, astfel, curata organismul de toxine.
   Topinamburul reduce si stabilizeaza tensiunea arteriala si scade colesterolul rau. Prin continutul de inulina, topinamburul normalizeaza nivelul de zahar in sange. De aceea, acesti napi se mai numesc "cartofii diabeticilor".
   Aceasta leguma contine vitaminele B1, B2, C si fier, calciu. magneziu, potasiu, zinc.
   Este lipsit de amidon, contine proteine, dar, de loc, grasimi. Din flori si frunze, cu continut mare de fier, se prepara un ceai gustos si energizant.