Marul Florina


Acest mar este originar din Franta si a fost cultivat in 1977.
Aspect  Marul Florina este un soi de iarna, care se recolteaza la mijlocul lunii octombrie. El este un fruct mare, cu greutatea de 200 g. Forma este sferica, turtita, cu cinci coaste pronuntate.
   Fructele au culoarea galbena, acoperita cu rosu deschis, cu puncte albicioase, ca niste pistrui, pe toata suprafata. Coaja pare brumata, deoarece este acoperita cu pruina ( un strat ceros ).
   Pulpa crem este suculenta, dulce, slab acidulata. Cand este foarte coapta, pulpa devine fainoasa.
   Fructele sunt atragatoare prin culoarea si forma lor. Gustul este foarte placut si parfumat.
   Merele Florina combina trasaturile merelor Ionathan, Golden Delicious si Rome Beauty. La noi se cultiva in toata tara. Soiul este rezistent la boli si daunatori si nu necesita un numar mare de tratamente. 
   Merele Florina rezista pana primavara.

Marul Granny Smith


Acest mar este originar din Australia. In 1868, in Sydney, Anna Maria Smith, cunoscuta drept Granny, a descoperit in gradina ei acest soi de mar.
Aspect  Popularitatea marului Granny Smith a crescut in secolul 20, datorita faptului ca acesta ramane proaspat pe o perioada mai mare de timp (10 luni ).
   Fructul este sferic si usor alungit. El este are, cu o greutate de 200 g. Coaja este verde, neteda, groasa si unsuroasa. Cand se culeg, fructele sunt acoperite de pruina, un strat ceros care acopera coaja fructelor, ca o bruma.
   Cand sunt coapte, merele au puncte albe. Pe partea insorita, ele devin brun-roscate.
   Pulpa este alb-verzuie, crocanta si slab aromata. Totodata, ea este acidulata si astringenta.
Mod de folosire  Merele Granny Smith sunt mere de iarna si se recolteaza la sfarsitul lui octombrie si inceputul lunii noiembrie. Ele pot fi transportate pe distante mari, fara a se deteriora.
   Aceste fructe se consuma proaspete sau in placinte.
Indicatii  Merele Granny Smith sunt cunoscute pentru continutul bogat in antioxidanti si numarul mare de fenoli si se situeaza pe locul doi, dupa merele "bot de iepure", in aceasta privinta.
   Aceste mere sunt sarace in zaharuri si recomandate diabeticilor.

Marul Mutsu


Acest soi este originar din Japonia, din provincia Mutsu. El este o incrucisare intre Golden Delicious si un mar indian, Indo.
Aspect  El este un soi de iarna si se recolteaza la sfarsitul lui octombrie. Fructele sunt foarte mari, peste 250 g. Ele sunt rotunde si usor conice si seamana cu merele Golden.
   Coaja este verde-galbuie la recoltare, apoi la pastrare devine galbena. Ea prezinta puncte mari  albe si rare. Pe partea cu soare, pe fruct apar striatii portocalii. Coaja este groasa si cerata.
   Pulpa galbuie este este crocanta si suculenta. Gustul merelor Mutsu este dulce si acidulat. Ele sunt mai acidulate decat merele Golden. Daca se tin la rece, ele isi pastreaza gustul dulce.
   Merele Mutsu au o aroma placuta. In conditii de seceta, ele au o aroma puternica. Acest soi este viguros si rodeste mult.

Marul Frumos de Voinesti


Acest soi a fost obtinut la statiunea pomicola din Voinesti, in anul 1949, prin incrucisarea soiurilor Golden Deliciuos si Cretesc. 
Aspect  Acesta e un soi de iarna si se culege la sfarsitul lui septembrie. Marul Frumos de Voinesti este sferic sau conic. Fructul este mijlociu, cu greutatea de 50 g. Culoarea galben- verzuie este acoperita cu rosu-carmin, peste care se suprapun dungi.
   Coaja este subtire, uleioasa si lucioasa. Pulpa este galbena sau crem, fina si crocanta.
   Merele sunt dulci, usor acidulate si au o aroma placuta. Cand este prea coapta, pulpa devine fainoasa.Aceste mere se pastreaza pana in decembrie.
   Acest soi a fost creat la noi, pentru a inlocui marul Parmen Auriu, care nu crestea uniform.
   Soiul Frumos de Voinesti este greu de intretinut si este sensibil la boli si daunatori. Acum el este pe cale de disparitie.