Banana nordului
Acest fruct este originar din America de Nord.
Denumire "paw paw"
Aspect Banana nordului este un arbust inalt de 11 m. Frunzele sunt foarte mari. Rupte, ele dau un miros neplacut. Florile de culoare maronie inchisa infloresc inainte de aparitia fructelor. Fructele se dezvolta in ciorchini, iar culoarea lor este galben-verzuie spre maro. Ele pot avea greutatea intre 50 si 500 g. Pulpa este galben-aurie si foarte gustoasa.
La inceput, fructul are aroma de vanilie. Pastrata mai multe zile, banana nordului are o crema de caramel, apoi de crema de cafea. Textura este cremoasa si se mananca cu lingurita. In pulpa sunt multe seminte.
Mod de folosire Banana nordului se mananca in stare proaspata sau se poate congela. In stare proaspata, fructul rezista la frigider 3-4 saptamani.
Indicatii Compusii chimici din coaja si fructe sunt cercetati pentru proprietatile de a combate cancerul.
Curmalul chinezesc
El este originar din sudul Chinei si s-a extins in Asia Mica, Europa, SUA.
Denumiri: "jujuba", "corn turcesc", "curmal rosu", "jujub".
Aspect Planta suporta iernile reci, seceta si solurile nisipoase. In Dobrogea, curmalul chinezesc creste salbatic. El se cultiva pe terenurile aride de campie, in sudul tarii, in Banat sau in zone stancoase. La noi, fructele se mai numesc "masline dobrogene ".
Curmalul chiezesc este un arbust inalt de 5-12 m, cu ramuri spinoase. Ramurile tinere cresc in zig-zag si au tepi ascutiti. Frunzele sunt lucioase si au marginile zimtate. Florile galbene au un miros placut. Cand sunt necoapte, fructele ovale sunt verzi si au textura si gustul unui mar. Cand sunt coapte, ele devin maro si seamana cu maslinele. Treptat, se incretesc si incep sa semene cu niste curmale. Aceste fructe se coc in luna octombrie.
Fiecare fruct are o samanta tare si lunguiata, semanand cu aceea de maslina.
Curmalele chinezesti sunt dulci- acrisoare si delicioase.
Mod de folosire Curmalele chinezesti se consuma proaspete, confiate sau uscate. In China si Coreea se fac sucuri, otet, vin si ceaiuri. In Bangladesh, ele se folosesc la prepararea muraturilor.
Fructele se pot prelucra sub forma de compot, dulceata si jeleuri.
Indicatii Curmalele chinezesti sunt bogate in zaharuri, dar si in vitamina C. 100g de fructe asigura necesarul de vitamina C pentru 10 zile. Ele ajuta in procesul de crestere pentru ca imbunatateste starea muschilor.
Pierderile de memorie, lipsa de concentrare se pot trata cu aceste fructe. Ele sunt recomandate si in cazul constipatiei. In caz de rujeola, varicela se folosesc frunzele, sub forma de ceai.
Continutul mare de seleniu previne imbolnavirile de cancer si afectiunile cardiace.
Curmalele chinezesti sunt energizante si combat oboseala cronica.
Prajitura din albusuri si ciocolata
INGREDIENTE 8 albusuri, 16 linguri zahar, 16 linguri apa, 300g ciocolata amaruie, 1 plic praf de copt, esenta vanilie.
MOD DE PREPARARE Albusurile se mixeaza, adaugand treptat zaharul, pana devin o spuma tare si lucioasa. Se toarna apa si se mixeaza in continuare.
Ciocolata, topita pe bain-marie, se incorporeaza in spuma de albusuri, cu miscari lente, cu ajutorul unei spatule. Se adauga esenta de vanilie, faina si praful de copt. Se toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se coace la 180 grade C, pana se rumeneste.
Prajitura rapida cu mere
INGREDIENTE 4 mere, 1 pahar ulei, 1 pahar zahar, 3 pahare faina, 1 plic praf de copt, coaja rasa de lamaie, 1 plic zahar vanilat, 200 g nuca macinata, gem.
MOD DE PREPARARE Merele se curata de coaja si se rad.
Cu ajutorul telului se amesteca zaharul, uleiul, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat. Se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt. La sfarsit, se adauga merele rase.
Aluuatul se toarna in tava cu hartie de copt si se coace pana se rumeneste.
Cand se scoate din cuptor, prajitura se unge cu gem si se presara nuca macinata.
Prajitura minunata cu branza
INGREDIENTE 500 g branza proaspata de vaci, 15 linguri de smantana, 5 linguri de unt moale, 8 oua, 7 linguri de zahar, 7 linguri faina, 1 plic praf de copt, coaja rasa de lamaie, zahar vanilat.
MOD DE PREPARARE Se amesteca toate ingredientele in ordinea de mai sus, pana se obtine o compozitie spumoasa. Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tava se loveste de masa pentru a se aseza mai bine aluatul si a iesi aerul.
Prajitura se da la cuptor preincalzit si se coace pana se rumeneste. Aceasta este o prajiura deosebit de gustoasa si care se prepara rapid.
Marul Champion
Aspect Acest soi este de iarna si se recolteaza la sfarsitul lunii septembrie. Fructele sunt de marime mijlocie, cu o greutate intre 150-180 g si au o forma sferica.
Coaja este verde-galbuie sau galbena, acoperita, in mare parte, cu rosu portocaliu si linii longitudinale. Pulpa este alba, crocanta si suculenta.
Gustul e acidulat si aromat. Fructele se pastreaza bine pana in martie.
Marul Jonagold
Acest mar este originar din SUA.
Aspect Marul Jonagold s-a obtinut prin incrucisarea lui Golden Delicious cu Ionathan. El este un fruct mare, cu greutatea peste 225 g, care se coace la inceputul lui octombrie. Forma e conica, globulara. Aceste mere sunt foarte aspectoase, aromate si cu gust bun.
Culoarea lor este galben- verzuie, acoperita cu dungi rosii-oranj, care ocupa doua treimi din fruct.
Coaja e subtire si tare, mata si aspra la pipait. Pulpa este galbena sau galben-crem, semicrocanta, dulce, acidulata. Printre cele mai zemoase soiuri de mere se numara si Jonagold
Fructul se maturizeaza dupa cules. In luna decembrie, coaja capata o pelicula uleioasa. Merele se pastreaza 8 luni. Recolta merelor Jonagold este mare.
Mod de folosire Aceste mere sunt foarte bune pentru obtinera sucurilor naturale.