Pepino


Denumiri
  "castravete dulce","castravete peruan"
Este raspandit in Peru, Chile, Columbia. El se cultiva in zonele tropicale, subtropicale si sere.
Aspect  Pepino este de marimea unui mar mare. Are o forma ovala si o coaja lucioasa. Pe masura ce creste, fructul isi schimba culoarea de la galben la portocaliu, cu dungi violete.
   Pulpa este galben-aurie si zemoasa. Ea este fina si dulce. In mijloc este o cavitate care nu se mananca.       Gustul aminteste de ananas si pepene galben. Aroma este o combinatie de castravete si pepene galben.
   Cand e copt, are un parfum puternic. Pepino contine multe seminte.
Mod de folosire  Fructul se taie vertical, in doua jumatati. Fiecare jumatate se taie in felii sau se scot jumatatile albe, cu ajutorul unei linguri. Coaja nu se mananca.
   Se aleg fructele cu multe dungi mov si portocalii, cu coaja putin incretita si miros placut persistent.
   In cazul in care coaja fructului are nuante verzi, el se lasa sa se coaca la temperatura camerei.
   Acest fruct este copt, cand cedeaza la apasare si are un parfum intens.
   Copt, pepino se mentine la frigider, 3 zile.
   El se foloseste in salate, inghetate, bauturi si prajituri.
Indicatii  Pepino are putine calorii, dar contine multe fibre alimentare. El este bogat in vitamina C.
   El regleaza tensiunea arteriala, scade colesterolul si regleaza nivelul zaharului in sange.

Placinta din lipii


INGREDIENTE  4 lipii, 1kg branza proaspata de vaci, 1 ou, 3-4 linguri zahar,  coaja rasa de lamaie, zahar vanilat
Pentru topping  4 oua, 400g smantana.
MOD DE PREPARARE  Fiecare lipie se unge cu o patrime din umplutura si se ruleaza. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se asaza cele 4 rulouri. Deasupra lor se toarna smantana batuta cu oua.
   Placinta se coace la 220 de grade C, 30 de minute.