Piure din mazare uscata

INGREDIENTE  500g mazare uscata, 3 cepe, 1 morcov, catei de usturoi, 80 ml ulei, chimen, maghiran, sare, piper.
PREPARARE  Se alege mazarea si se spala.Se pune mazarea in cratita, se toarna apa rece si se fierbe la foc mic. Dupa  o jumatate de ora se adauga o ceapa si morcovul. Cand este fiarta, mazarea se scurge de zeama.
   Se toarna in blender si se amesteca pana devine piure. Se scoate din blender si, cu un tel, se bate, adaugand cate putin ulei, iar la sfarsit usturoiul pisat, chimenul si maghiranul. Daca este prea gros piureul, se adauga zeama de la fiertul mazarii.
   Se serveste cu ceapa prajita in ulei si pudrata cu paprika.

Orez cu zucchini

INGREDIENTE  1kg dovlecei "zucchini", 1 ceapa, 1 ardei gras rosu, 1 ardei iute, 200g orez, 3 linguri pasta de tomate, 3 linguri ulei, 2 catei usturoi, nucsoara, cimbru, busuioc
PREPARARE  Se spala dovleceii, se taie felii groase de jumatate de centimentru. Se sareaza si se lasa o ora. Intre timp, se calesc ceapa tocata marunt si usturoiul felii pana devin sticloase. Se adauga pasta de tomate, sarea, ardeiul gras si ardeiul iute, condimente, o cana de apa. Se fierbe sosul 15 minute.
   Se spala zucchini sub jet de apa, se scurg, se amesteca cu sosul de legume. Se mai fierb 10 minute.
   Se adauga orezul si  se amesteca. Mancarea se fierbe acoperit, 25 de minute pana se evapora apa. Se serveste calda sau rece.
   Truc  Aroma dovleceilor merge bine cu cimbru si busuioc. Daca mancarea nu este de post, inainte de servire, se adauga o lingura de smantana.

Goji

Denumire 'boabele fericirii", "catina de garduri","fructele lupului".
   Originare din Himalaya tibetana, ele sunt considerate fructele longevitatii. Localnicii le consuma zilnic uscate, proaspete, sub forma de suc sau ceai. Aceasta zona asiatica e recunoscuta ca avand cea mai sanatoasa populatie din lume si cei mai multi oameni cu varsta de peste 100 de ani. 
Aspect   Goji infloresc in luna iunie, iar fructele se coc in august.Fructele sunt mici, alungite, de culoare rosie-portocalie si pline de seminte.  Gustul e dulce-amarui si se apropie de cel a stafidelor.  Aroma este o combinatie intre cirese si fructe de padure. Ele sunt un arbust din familia Solanacee care cuprinde rosiile si vinetele. La noi, sunt cunoscute sub denumirea de "catina de gard".
Mod de folosire  Fructele goji se consuma ca atare sau sub forma de suc. Din ele se prepara vin si lichioruri. In comert, se gasesc in forma uscata, sub forma de suc sau pudra. Uscate, se consuma in salate si iaurturi .Goji uscate isi pastreaza vitaminele si mineralele pana la un an.
   In ciorbe, salate, mancaruri gatite se adauga o lingurita de fructe.
Indicatii   Goji este energizant, efectul fiind observat de la primul fruct (in  stare proaspata). Pentru efecte benefice se recomanda 20-30g de fructe, pe zi.  O lingura de supa cu varf de fructe uscate pe zi, luata pe stomacul gol reprezinta o portie de energie pentru toata ziua. Fructele uscate sunt bogate in zaharuri rapide. 100g de fructe uscate contin 67g de glucide. Goji creeaza stare de bine si optimism. Acest efect se observa dupa o luna, consumand in fiecare zi aceste fructe in lapte, ceai sau iaurt.
   Semintele mici sunt bogate in fibre.
   Fructele contin mai multa vitamina C decat portocalele, mai mult beta-caroten decat morcovii si mai mult fier decat o friptura.
   De aceea, goji au efecte binefacatoare asupra inimii, scad colesterolul si protejeaza vederea.
   Fructele ajuta la scaderea in greutate. Ele se consuma intre mese. Avand un continut ridicat de fibre, dispare senzatia de foame.
   Cercetatorii au aratat ca aceste fructe ajuta la cresterea fertilitatii si la imbunatatirea functiei sexuale, mai ales la barbati.
   Chinezii considera goji un fruct al tineretii fara batranete, pentru ca ajuta la mentinerea tineretii celulelor. Se spune ca inhiba cancerul de prostata, prin continutul de polizaharide.
   Goji pot reduce efectele toxice ale radioterapiei si chimioterapiei.
Contraindicatii  Nu trebuie sa consume multe goji persoanele cu afectiuni renale. Ele contin oxalati care favorizeaza formarea pietrelor la rinichi. Nu se recomanda nici gravidelor, fiindca stimuleaza contractiile uterine, dar nici persoanelor care iau medicamente anticoagulante.
   Goji sunt contraindicate persoanelor care urmeaza un tratament anticoagulant. 

Carambola

Fructul este originar din Brazilia si se mai numeste "fructul stea".
Aspect   Copacul creste foarte repede. Trunchiul e scurt si stufos. Carambola este un fruct oval cu cinci lobi. Cand e taiat pe latime, el seamana cu o stea si de aici denumirea de "fruct-stea". Fructul e copt cand are culoarea verde crud spre galben. Daca e prea copt, are culoarea galbena cu pete maronii.
   Aspectul lui sa fie tare si lucios. Gustul este dulce-acrisor si seamana cu ananasul, marul si kiwi. Carambola are miros de iasomie. Coaja lui e mai dulce decat miezul. Fructele pot sta si doua saptamani in frigider, in cutii de plastic.
   Se consuma cu coaja si seminte sau decojit, confiat sau conservat.
Mod de folosire  Se taie in felii, pe latime. Se consuma proaspat, in sucuri amestecat cu suc de pere, in salate de fructe. Acest fruct decoreaza aperitivele si deserturile. Frunzele se adauga in preparate, deoarece au gustul spanacului.
Indicatii  Carambola este o sursa buna de fibre care contribuie la reducerea tensiunii.
Contraindicatii  Carambola si sucul lui este contraindicat persoanelor cu probleme renale.

Ciuperci marinate

INGREDIENTE  1,5kg ciuperci, 2 cepe, 200ml otet, 500ml apa, 4 catei usturoi, 1 lingura sare grunjoasa, 1 lingura cu varf zahar, boabe piper, boabe coriandru, 2 foi dafin.
PREPARARE  Ciupercile se curata, li se indeparteaza piciorusele si se spala. Intr-o oala se pune la fiert apa si o lingura otet. La primul clocot se pun ciupercile care se fierb 10 minute. Se scot din apa si se scurg. Separat, se pun la fiert otetul, apa, ceapa taiata pestisori, cateii feliati, sare si condimentele.
   Cand incepe sa fiarba marinata, se adauga ciupercile si se mai fierb 10 minute.
   Ciupercile se scot  si se racesc. De asemenea, se raceste si lichidul in care au fiert.
   Ciupercile se asaza in borcane, se toarna marinata si se dau la frigider.
   Truc  Ciupercile marinate pot fi consumate drept garnitura, in salate sau chiar pe post de muraturi.

Anghinare

   Ea creste in zone de deal, la campie si la marginea padurilor. Se cultiva pentru inflorescentele de la care se consuma receptaculul.
Aspect  Leguma are frunze mari si spinoase si flori rosii-violacee, invelite la baza de solzi carnosi si comestibili. Exista doua varietati de anghinare.  Prima este deschisa la culoare si are o "floare"mare, cu tepi. A doua varietate, verde-violeta, este lunguiata si fara tepi. De fapt, partea comestibila este bulbul florii.  Gustul lor este dulce-amar. La noi, se cultiva in sudul tarii, unde temperaturile sunt mai rdicate.
   Frunzele argintii apar primavara, iar vara apar mugurii comestibili care se deschid ca niste flori violete de ciulin, daca nu se recolteaza la timp. Mugurii se recolteaza inainte de a se deschide si cand tulpina este flexibila.
Mod de folosire  Anghinarea se tine de varf, se taie tulpina astfel incat leguma sa stea drept pe masa.    Cu o foarfeca sau un cutit se taie varful frunzelor si se indeparteaza varful ascutit al anghinarei. Se fierbe in apa clocotita cu sare, 45 de minute, pana se desprind usor frunzele. Se scurge. Se scot frunzele din mijloc, apoi cu o lingurita se inlatura miezul necomestibil.
   Cand sunt gatite frunzele violete, preparatul capata o aroma deosebita. In salate, ea se despica pe lungime, se curata miezul care se prezinta sub forma de puf. Se pune in apa cu zeama de lamaie pentru a nu-si pierde culoarea si gustul. Anghinarea se taie fasiute si se combina cu spanac si sos de branza. Ea are un gust mai dulce. Anghinarea se poate prepara la gratar sau se poate face din ea o supa-crema. Pregatita cu peste sau carne, ea este amaruie. Se consuma si conservata in ulei. Ea este apreciata mai ales in bucataria mediteraneana.
   Se cumpara mugurii cat mai inchisi, cu solzi carnosi. Anghinarea se pastreaza la frigider,nu mai mult de 3-4 zile.
Indicatii  Anghinarea contine saruri de potasiu si magneziu, insulina si oxidanti. Acestea scad zaharul din sange, regenereaza celulele hepatice si ajuta diureza.
   Ea este benefica pentru inima, reduce colesterolul si imbunatateste circulatia sangelui.
   In acest scop se prepara o infuzie de anghinare (o lingura de frunze maruntite se oparesc cu 500ml apa clocotita). racita se strecoara si se indulceste. Se bea o parte  de ceai dimineata, pe stomacul gol si se sta intins pe partea dreapta, o jumatate de ora. Restul de ceai se bea cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. Se bea cu inghitituri rare.
   Anghinarea , bogata in fibre, proteine si calciu este o leguma sanatoasa, care diminueaza riscul de cancer de colon.
   Aceasta leguma creeaza o stare de satietate si, de accea, e recomandata in curele de slabire.
   Este un aliment alcalinizat care scade efectul alimentelor acidifiante, cum e carnea. Denumita "hrana bogatilor ", anghinarea era consumata de acestia, pentru a preveni afectiunile legate de consumul exagerat de grasimi si alcool.
Contraindicatii  Nu se consuma anghinarea in cazul bolilor renale si hepato biliare. Nu se recomanda persoanelor care alapteaza.

Rubarba

Denumire  "revent"
   Este originara din China. Considerata de unii fruct, de altii leguma, rubarba se foloseste cel mai mult in bucataria englezeasca.
Aspect  Ea are un aspect ciudat, cu frunze foarte mari si tulpina roz. La noi e putin cunoscuta. In Ardeal si in unele zone ale Banatului este folosita in bucatarie. Se folosesc cozile(petiolul) frunzelor care sunt lungi si groase cu diametrul de 1-2cm. Acestea sunt de la roz deschis pana la violaceu. Este preferata varietatea violacee, pentru ca are un gust mai bun si este mai frageda.
   Cozile se inmoaie foarte repede la fiert. De aceea, se tin numai 15 minute. Se aduna in manunchiuri 3-4 bucati si se taie in felii groase de jumatate de centimetru pentru prajituri sau in bucati de 3-4cm pentru compot. Petiolul rozaliu sau rosu  confera  preparatelor  o culoare placuta si un gust mai placut. Pentru a fi bune, cozile trebuie sa fie drepte si ferme. Rubarba se recolteaza in lunile mai si iunie. Mai tarziu, ea acumuleaza acid oxalic, daunator sanatatii si devine amara.
Mod de folosire  Frunzele nu se consuma din cauza toxinelor continute. Se poate conserva la congelator taiata in bucati. Rubarba poate acri ciorbele. Prajiturile cu rubarba sunt foarte apreciate.Ea este racoritoare, fiind preferata in zilele calduroase de vara, sub forma de compot sau inghetata.
Indicatii  Rubarba contine vitaminele A si C, magneziu si potasiu in cantitati mici, dar mult calciu. Ea are proprietatea de a intari sistemul osos. Tot ea este indicata in caz de constipatie.
   Rubarba contine luteina care imbunatateste sanatatea pielii si a ochilor.
Contraindicatii  Nu trebuie consumata de persoanele cu guta sau pietre la rinichi.

Cartofii dulci

Denumire  "batate"
   Sunt originari din America centrala. La noi sunt putin cunoscuti, fiind inca o curiozitate. Cartofii dulci au fost adusi de Cristofor Columb din America Centrala sau de sud. Exploratorii europeni i-au numit "batate".
Aspect Ei sunt plante cataratoare, cu frunze in forma de inima, cu flori albe sau violete. Tulpinile subterane produc tuberculii alungiti.  Cartofii de culoare rosie au pulpa uscata, iar cei albi sau galbeni au pulpa moale, suculenta. De obicei, se confunda cu yamul. Sunt o specie separata,superioara yamului pentru calitatile lui nutritive.
   Cartofii dulci sunt lunguieti, ascutiti la capete, astfel deosbindu-se de cartofii obisnuiti.
   Miezul galben intens are un gust asemanator morcovilor sau dovleacului pentru copt.
Mod de folosire  Se prepara dupa modelul cartofilor obisnuiti. Se mananca copti, prajiti, fierti, dar pot fi si ingredient pentru ciorbe, supe, placinte. Niciodata nu se consuma cruzi.
   Copti, cartofii dulci sunt deliciosi. Se spala bine, se lasa cu coaja. Se taie felii, se asaza pe o folie de aluminiu cu 1-2 catei de usturoi, unt, cimbru, sare. Se impacheteaza in folie si se dau la cuptor, 30 de minute.
   Sunt buni preparati si piure impreuna cu nuci, migdale si ciuperci. Cartofii prajiti se servesc cu maioneza si usturoi.
Indicatii  Cartofii dulci sunt bogati in betacaroten, culoarea lor aratand acest lucru. Ei previn bolile de inima si sunt ideali in dieta copiilor, a femeilor insarcinate. Cartofii dulci au continut mare de mangan care stabilizeaza nivelul de zahar din sange.
   Datorita fibrelor si proteinelor, acesti cartofi sunt satiosi. Consumati copti in coaja, ei previn constipatia.
   Sunt usor de digerat, deoarece contin amidon. Bogati in vitamina A si antioxidanti, ei previn cancerul de colon si de intestin.
Contraindicatii  Sunt interzisi persoanelor cu afectiuni ale rinichilor.

Napul


   Este originar din campiile nord-americane. In anul 1600, a devenit cunoscut in Europa.
Aspect  La inceput cu aceasta planta se hraneau porcii. Cand s-au constatat  calitatile lui nutritive, a inceput sa fie consumat de catre oameni. Napul este o ruda apropiata cu varza si cartoful.
   El este o planta erbacee bienala, cu frunze ascutite si flori galbene.
   Este o leguma care creste repede in sezonul rece. Pentru cultura de toamna, se planteaza la mijlocul verii. Pentru cultura de iarna, se planteaza incepand cu luna octombrie.
   Important e sa ajunga la maturitate, in sezonul rece. Caldura dauneaza cresterii acestei legume. Legumele recoltate dupa primul inghet sunt mai gustoase decat cele culese, imediat ce au ajuns la maturitate.
   Tuberculii au o forma alungita sau rotunda si sunt carnosi. Culoarea lor variaza de la crem-galbui la maron.Napii trebuie sa aiba o coaja neteda, fara pete. In partea de jos, tuberculul este alb, iar in partea superioara este mov.
   Sunt preferati napii mici care au gust dulce. Napul se aseamana la gust cu anghinarea.
Mod de folosire  Napul se consuma crud in salate. Se da pe razatoare si se amesteca cu un morcov si cu o telina rase. Se adauga o ceapa tocata si putina maioneza.
   Napii se pot mura ca si varza, fiind ruda apropiata a acesteia. Tuberculii se fierb in aburi sau se prajesc. Ei se curata de coaja, se tin jumatate de ora in apa cu otet. Dupa ce au fiert 10 minute in apa cu sare, se strecoara. Feliati, se inabusa in unt, 5-6 minute.
   Frunzele tinere se adauga in salate si ciorbe sau se prepara ca spanacul. In ciorbe, napii inlocuiesc cartofii. Ei se condimenteaza cu nucsoara.
Indicatii  Napul este recomandat in curele de slabire pentru ca scad pofta de mancare. El contine putine calorii si de aceea e preferat in obezitate, diabet si hipertensiune.
 
   Bulbii au un continut mare de fier si, de aceea, sunt recomandati persoanelor anemice.
   In medicina populara, napul este recomandat in bronsite si tuse. Avanad un continut bogat in vitamina C, el previne formarea calculilor renali.
   Proprietatile diuretice il fac util in cistite, dar si in guta. Frunzele sunt bogate in calciu, fier si cupru.
Containdicatii  Trebuie consumat cu moderatie de persoanele cu afectiuni ale glandei tiroide.

Patison

Aspect  Este un dovlecel de dimensiuni mici. Forma lui se aseamana cu o scoica cu margini dantelate. Coaja e alba-verzuie, la inceput, apoi, devine alb-cenusie Pulpa e alba, fina, suculenta si are gust de castravete.
   In ultimul timp, acesta leguma este din ce in ce mai apreciata.
Mod de folosire  Se prepara la fel ca si ceilalti dovlecei. Mai mult, ei se pot mura in otet sau in saramura. Este delicios in muraturile asortate, deoarece se pastreaza crocant. Se prepara sub forma de piure, dar si pane. Patisonul se taie in doua, se curata, se indeparteaza semintele. Se taie felii groase si se sareaza. Se lasa sa stea o ora. Se sterg cu un prosop de hartie. Feliile se dau prin faina, ou, pesmet si se prajesc.
   Gatit, el devine mai cremos decat dovlecelul obisnuit. Se culeg cand sunt fragezi, inainte de a se forma semintele. Se pot prepara dovlecei umpluti cu orez sau carne, inabusiti la cuptor sau copti pe gratar.
Indicatii  Patisonul contine saruri minerale, celuloza si putine glucide.

Fenicul

Denumire  "chimenul dulce ", "anason dulce", "anason mare", "chimen dulce", "marar bulgaresc", "secara de gradina".
Aspect  Este putin cunoscut in bucataria romaneasca. Feniculul este originar din zona mediteraneeana. El seamana cu mararul. Feniculul creste mai incet decat mararul si este mai aromat decat acesta.  De la el se folosesc bulbul, frunzele si semintele. Bulbul alb are uneori nuante de verde deschis. Cand e crud, el e crocant si tare. La gust seamana cu telina. Bulbul se recolteaza in lunile iunie-septembrie, cand are dimensiunea unei mingi de tenis.  Semintele sunt ovale, alungite au un gust dulceag, puternic aromat, de mentol si anason.  La noi, se cultiva in sudul tarii.
Mod de folosire  Bulbul se consuma crud, dar si fiert in aburi sau marinat. Bogat in vitamina C si in saruri minerale, este utilizat in supe, ciorbe, mancaruri la cuptor, intocmai ca si telina. Se combina foarte bine cu preparatele din fructe de mare. Deosebit de gustos devine somonul afumat, daca e presarat cu frunze proaspete de fenicul. Frunzele de fenicul aromatizeaza salatele si mancarurile pe baza de carne. Feniculul taiat bucati mici  se amesteca cu iaurt si frunze de menta, formand un sos delicios pentru salate. Bulbul are o textura crocanta si un gust usor dulce.
   In multe parti ale lumii, oamenii mesteca fructele, dupa mesele principale. Astfel, este usurata digestia si eliminata respiratia urat mirositoare.
    Cand se cumpara, bulbul sa fie fraged si alb, fara pete maronii. Trebuie sa fie tare la pipait, cu miros de anason. Se aleg bulbii mai mici pentru ca sunt mai fragezi. Se pastreaza in punga gaurita, la frigider, pentru o perioada mai lunga.
   In bucataria asiatica, semintele intra in componenta unor condimente. In Italia, semintele se adauga in carnati si chiftele. Semintele lungi se adauga si in aluaturi.
Indicatii  Radacina consumata cruda este un remediu pentru buna functionare a ficatului, splinei si vezicii biliare.
   Din seminte se face ceai. In apa care fierbe se adauga 1-2 lingurite de seminte de fenicul si se lasa la infuzat. El se bea de catre pesoanele care au probleme cu vederea.
   Ceaiul de seminte ajuta la indepartarea gazelor si a colicilor abdominali si la stimularea secretiei lactate pentru tinerele mame. Medicii germani recomanda semintele pentru problemele digestive, dar si pentru sindromul colonului irtabil. Planta regleaza ciclul menstrual.

Lime

Denumire "Lamai verzi"
   Sunt originare din Brazilia.
Aspect  Limele au o forma rotunda. Coaja e subtire, de culoare verde sau verde- galbuie.
   Cand sunt coapte, limele sunt mai verzi si mai mici decat lamaile. Ele sunt mai acre si mai aromate.
   Desi e numita lamaie verde, nu e o varietate de lamaie clasica. Ea nu trebuie confundata cu limetta "lamaia dulce". Ea este mai acida si mai verde decat aceasta.
Mod de folosire  Fiind mai zemoase decat lamaile, limele se folosesc la prepararea cocktailurilor.
   Ele decoreaza prajiturile si se mai folosesc la marinarea carnii si a pestelui. Stoarce cateva picaturi de lime intr-un pahar cu bere blonda si vei obtine o bautura deosebita.
   Aceste lamai verzi se consuma ca suc, in salate, serbeturi, jeleuri, bomboane.
Indicatii  Sucul lor este indicat impotriva constipatiei. Peptina din pulpa fructului reduce colesterolul.
   Un pahar de apa calda cu sucul unei lamai ajuta la scaderea in greutate.
   Pe langa vitamina C contin calciu, vitamina A, fier, fosfor. Un sfert de cana de suc contine 46 % din doza zilnica de vitamina C. Ele sunt recunoscute in tratarea scorbutului, cauzat de deficienta vitaminei C. Astazi, sunt recomandat persoanelor care lucreaza in mine, in fabricile de ciment.               Lamaile contin mai mult potasiu si acid folic, pe cand limele contin multa vitamina C.
   In compozitia lamailor verzi se gasesc limonoidele, niste compusi cu proprietati anticancerigene.
   Prin consumul de lime, riscul de a face cancer de stomac si colon se reduce. Continutul mare de potasiu  previne cresterea prostatei.
   Sucul si uleiul de lime intineresc si protejeaza pielea de infectii. Acestea se datoeaza vitamine C si flavonoizilor care au efecte antioxidante si dezinfectante.

Chives

Denumire  "arpagic", "ceapa pitica", "ceapa de tuns", "ceapa lunga", "ceapa ciorii", "civeta", "cepsoara".
   Este folosit din vechime de greci la gatit, dar si in medicina populara. Ea creste si in stare salbatica, in zonele de deal si de munte, mai ales.
Aspect  Chives seamana cu ceapa verde foarte tanara. Are frunze fine, tubulare, lungi care pot ajunge pana la 40 cm inaltime. Ele sunt   de culoare verde inchis.
   Dintre rudele sale ( usturoiul, ceapa, prazul ), chives are aroma cea mai delicata. Ea este cea mai mica specie de ceapa verde cu aroma de usturoi. Cand se recolteaza, frunzele se prind in manunchi si se taie cu cutitul. De aici si denumirea de "ceapa de tuns".
   Frunzele nu se fierb, ci se presara la final peste mancare. Aroma fina dispare prin incalzire.
Mod de folosire  Chives condimenteaza omletele, supele, sosurile si mancarurile cu cartofi.Cu aceasta planta se aromatizeaza otetul, dar si branza cremoasa.
Indicatii  Vanataile, inflamatiile pot disparea daca se aplica pe acestea frunze sau radacini strivite. Chives are aceleasi calitati nutritive ca si ceapa. Ea reduce colesterolul si faciliteaza somnul. Chives este diuretica si stimuleaza pofta de mancare.

Sfecla de petiol

Denumire  "mangold", "sfecla elvetiana"."spanac de vara".
   Originara din zona mediteraneana, ea se cultiva si in Europa.
Aspect  Este o planta legumicola bienala. Ea este o varietate de sfecla cultivata pentru frunze si petiolul acestora. Sfecla de petiol are frunze mari si mototolite. Frunzele sunt grupate in rozete sunt mari, carnoase, verzi sau rosii.  Petiolul e carnos, fraged, de culoare roz sau galbuie si poate ajunge la 30 cm lungime
Mod de folosire  Frunzele sfeclei de petiol pot inlocui spanacul. Petiolul este un ingredient pentru salate, supe, sarmale. Recoltarea se face prin taiere, la baza petiolului. Sfecla  tanara se foloseste in bucatarie, cu tulpina cu tot. Gustul usor amarui este atenuat in momentul in care se gateste.
Indicatii  Sfecla de petiol are un continut mare de potasiu care ajuta la imbunatatirea memoriei.             Frunzele contin vitaminaC, calciu, fosfor, iar petiolul e bogat in potasiu. Astfel, sfecla de petiol este indicata acelora care au nevoie de potasiu si sodiu si a bolnavilor de diabet.
   Avand o cantitate mare de antioxidanti, sfecla previne cancerul de colon.
   100g de sfecla de petiol au 27 de calorii. Astfel, ea este excelenta in dietele de slabire.

Varza Kale

Denumire  "varza fara capatana"
   Este originara din zona mediteraneeana a Europei. Se cultiva in Asia, America si Europa.
Aspect  Este o varza creata, de culoare verde intens. Ea se inrudeste mai mult cu varza salbatica decat cu formele cultivate. Desi  verzele cu frunze au fost populare in Europa pana la sfarsitul Evului Mediu, ele au fost inlocuite de verzele cu capatana (varza  alba, varza rosie, varza creata). S-a mai cultivat in Italia si stepele rusesti, iar in rest au devenit hrana pentru animale. Incepand cu anul 1980, este redescoperita si folosita in preparate culinare. Varza Kale are un gust delicios.    Marginile frunzelor sunt ondulate. Frunzele sunt mici si delicate. Petiolul este lung. Ea este prezenta in doua culori: verde si mov. Varza mov este folosita si in scopuri ornamentale. Tulpinile sunt crocante, fara cotor
Mod de folosire  Varza Kale se poate pastra la frigider 3-4 zile. Ea este folosita mai  ales cruda in salate, dar si prajita in ulei cu sos de soia si putin usturoi. Ea este delicioasa fiarta sau pe gratar.
   Varza Kale se poate congela. Dupa congelare, devine mai dulceaga.
Indicatii  Bogata in vitamine si saruri minerale este recomandata in alimentatia copiilor si a persoanelor in varsta. 100g de varza Kale cu putina zeama de lamaie are 50 de calorii. Astfel, ea devine o garnitura excelenta pentru o dieta.
   Ca si varza Savoy, varza Kale contine un numar mare de glucozinolati, substante care previn cancerul.
   Continutul de fibre ajuta la scaderea colesterolului.
   Varza Kale contine mai mult fier decat carnea de vita si mai mult calciu decat lactatele.
   Betacarotenul continut de ea este unul dintre antioxidantii esentiali care previne cancerul si bolile de inima.
Contraindicatii  Varza Kale se consuma cu moderatie. Ea poate creea probleme persoanelor care urmeaza un tratament anticoagulant. Procesele chimice, care apar dupa consumul verzii, pot stopa absorbtia calciului in intestine, pentru scurt timp. Nu se consuma lactate sau produse bogate in calciu cand se consuma varza Kale.

Cartofi noi imbracati in marar

INGREDIENTE  800 g cartofi noi, 1 legatura marar, 1 lingura boia, 4-5 catei usturoi, 1 lingura sare, 2-3 linguri ulei, rozmarin, oregano
PREPARARE  Cartofii noi cu coaja se spala foarte bine si se fierb in apa putin sarata, 20 de minute. Se racesc. Intr-un castron mare, cartofii se amesteca cu sare, piper, rozmarin, oregano, usturoi pisat amestecat cu sare si trei linguri de apa si marar tocat. Se rastoarna intr-un vas uns cu trei linguri de ulei.
   Se coc la cuptor incins in prealabil, pana se rumenesc.
   Cartofii se servesc cu salata de cruditati. Acesti cartofi pot fi si o garnitura delicioasa pentru o friptura.
  Truc  Cartofii noi se tin in apa rece o jumatate de ora. Se scot pe un servet, se presara sare grunjoasa si se freaca cu servetul.
   Cartofii noi cu coaja fina se prepara cu coaja cu tot.

Garnitura de fasole verde pentru fripturi

INGREDIENTE  1/2 kg fasole verde, 1/2 kg rosii, 1 ceapa, 5-6 catei usturoi,  5 linguri ulei, 3 linguri pesmet, patrunjel verde, sare, piper.
PREPARARE  Fasolea verde se rupe in bucati si se fierbe in apa putin sarata. Intre timp se caleste ceapa tocata marunt in ulei. Se ia de pe foc si se amesteca cu cateii de usturoi pisati, cu fasolea scursa. Se presara sare si piper.
   Intr-un vas se asaza jumatate din fasole, iar peste ea se pune un rand de rosii felii. Acum se presara pesmetul amestecat cu patrunjel tocat fin. Se asaza ultimul strat de fasole si se stropeste cu ulei.
   Mancarea se da la cuptor pana se formeaza sosul. 

Salata racoritoare din fructe

INGREDIENTE  3-4 kiwi, 1 mar, 1 ciorchine de struguri, zahar, lichior (coniac).
PREPARARE  Se spala foarte bine fructele. Se desprind boabele de struguri de pe ciorchine. Kiwi si marul se curata de coaja si se taie cubulete sau felii. Fructele se amesteca usor cu zahar  si se toarna putin lichior sau coniac dupa preferinta. Salata de fructe se asaza in cupe si se decoreaza cu frisca.

Dovlecei prajiti cu mujdei

INGREDIENTE  4 dovlecei, 5 catei usturoi, ulei, sare, piper, faina, ulei.
PREPARARE  Se spala dovleceii si se taie felii. Se pudreaza cu sare si se pun deoparte sa isi lase zeama.
   Feliile se dau prin faina si se prajesc cateva minute. Se pun la scurs de ulei pe prosoape de hartie.
   Cateii de usturoi pisati se freaca cu jumatate de lingurita de sare grunjoasa. Se adauga ulei putin cate putin ca la maioneza. Cand  amestecul a devenit cremos, se adauga 1-2 linguri de apa minerala si se freaca.
   Dovleceii prajiti se servesc cu mujdei, dar pot fi si garnitura la fripturi.

Garnitura din varza rosie

INGREDIENTE  2 kg varza rosie, 1 morcov, 1 ceapa potrivita, 3 linguri ulei, 2 linguri zahar, 1 paharel vin rosu, chimen, boabe piper, cimbru, sare, 1 legatura marar proaspat.
PREPARARE  Se toaca varza fideluta si se freaca cu sare. Se lasa sa stea o ora. Ceapa tocata marunt si morcovul ras fin se calesc in ulei incins. Se adauga varza, zaharul,vinul si apa cat sa acopere continutul din vas. Totul se fierbe acoperit, la foc mic. Dupa 30 de minute, se presara chimen, boabe de piper, cimbru, sare, marar tocat.
   Pe parcursul fierberii se adauga apa, daca a scazut prea mult sosul. Cand s-a inmuiat varza, mancarea este gata.
   Aceasta este o garnitura excelenta pentru friptura de pui, porc sau vita.

Pepenele cantaloupe

Este originar din Orientul Mijlociu de unde s-a raspandit in Europa.
   In perioada Renasterii, la resedinta de vara de la Cantaluppo, calugarii cultivau pepeni pentru  suveranii pontifi.Aspect   Este o planta cu tulpina taratoare. Frunzele au o forma palmata. Florile sunt mici si galbene.
 Pepenele cantaloupe este o varietate de pepene galben. Coaja groasa si dungata are culoare galbena, cu irizatii verzi. Miezul este portocaliu, parfumat si dulce.
   In comparatie cu pepenele verde, pepenele galben este mai bogat in vitaminele A si C si in potasiu.
   El contine mai putina apa si putin mai mult zahar decat pepenele galben cu miezul galben-verde (Honey dew ).
Mod de folosire  Se consuma in stare proaspata si sub forma de suc. Se mixeaza pulpa cu putin suc de portocale si o lingura de zahar. Se combina cu suc de capsuni. Acest suc este racoritor si placut la gust. Pentru a vedea ca e copt, se apasa coaja din partea opusa tulpinii. La pepenele copt, coaja se lasa la apasare. La cel crud, coaja e tare. El se mai coace si in timpul pastrarii.
Indicatii  Pepenele cataloupe este bogat in potasiu, magneziu, beta-caroten. De aceea, el este benefic in refacerea celulelor si pentru sanatatea pielii.
   In 20 de minute se digera o portie de pepene, ceea ce este un record in materie de digestie. Un pepene galben are 275 de calorii.
   Consumat la micul dejun, el asigura senzatia de satietate pana la pranz. El este bogat in acizi grasi Omega 3. Un consum regulat de pepene regleaza tensiunea arteriala si aritmia.
   Vitamina A previne depunerea colesterolului pe artere. Se tin cure de 4 saptamani, consumand zilnic un kilogram.
   Pepenele galben este un bun laxativ si diuretic.
Contraindicatii  Pepenele cantaloupe nu este indicat in boala de ulcer, in diaree si diabet.

Salata Eisberg

Denumire  "Iceberg"," Aisberg"
   Numele ei provine de la modul in care a fost adusa in Statele Unite si, anume, in vagoane tapetate cu gheata.
Aspect  Salata Eisberg are o capatana densa si stransa, asemanatoare verzei. Este foarte apreciata pentru faptul ca este crocanta. Gustul este dulce si nu amarui ca acela al salatei obisnuite.
Mod de folosire  Se foloseste in stare cruda, in salate.
Indicatii  Consumul  regulat de salata stimuleaza ficatul si intensifica tranzitul intestinal. Are un continut ridicat in vitamine si saruri minerale care dau rezistenta organismului in lupta cu infectiile.

Salata mixta Lollo

Aceasta salata este cultivata si la noi.
Aspect  Exista doua tipuri de salata : Lollo rossa si Lollo bionda.
   Salata Lollo rosie are culoare visinie, cu tente de culoare verde. Frunzele sunt foarte crete si fragede. Salata Lollo verde are frunzele delicate, crete si crocante.  Capatana salatei Lollo este voluminoasa, semanand cu o cupola.
Mod de folosire  Ea se consuma proaspata, dar si gatita, in supe sau soteuri. Gustul ei nu difera de acela al salatei obisnuite. 
Indicatii  Salata mixta are un continut redus de calorii, deoarece 90% din ea este apa. Bogata in vitamina C, beta-caroten, potasiu, ea este recomandata bolnavilor cardiaci. Totodata, aceasta salata combate insomnia.
   Ea este indicata in hepatita cronica si dischinezia biliara.

Varza chinezeasca

Denumire  "varza de Pekin"
   Este originara din Japonia si China. Este rar intalnita pe piata romaneasca.
Aspect  Ea este inrudita cu varza comuna. Capatana este alungita si compacta, cu o greutate de 1,5 kg pana la 2 kg.  Frunzele verzi, cu petioluri albe sunt crocante.si dulci. Varza chinezeasca are aroma verzei proaspete.
Mod de folosire  Varza se serveste in stare cruda in salate, dar si fiarta in aburi sau calita. Se taie fasii sau se rupe cu mana. In mancarurile cu legume, se adauga la sfarsit.
   In bucataria orientala, frunzele se umplu cu amestec de ciuperci sau carne frageda, deoarece nu se fierb prea mult. Ea se pastreaza in punga, 6 zile, la frigider. Daca tulpina e moale si frunzele sunt ofilite, varza nu se cumpara.
Indicatii  Varza chinezeasca are un continut ridicat de vitamina A si C. 100g de varza contine 18 calorii. Spre deosebire de rudele ei, varza chinezeasca are un procent mai mare de calciu.
   Deoarece are putine lipide si glucide, ea este indicata in curele de slabire. Frunzele de varza chinezeasca contin glucosinol, o substanta care previne cancerul si imbunatateste imunitatea.
   Potasiul continut de ea mentine tensiunea in valori normale.

Rosii cherry

Ele sunt originare din America. Astazi se cultiva peste tot, in lume. Pot fi crescute in ghiveci, pe balcon. Rosiile cherry sunt un hibrid cu gust dulce si au fost create in 1973 de cercetatorii israelieni.
In prezent, exista 100 de varietati de rosii cherry, dimensiunea maxima fiind asemanatoare unei mingii de golf.
Aspect  Fructele de dimensiuni mici sferice sau alungite sunt gustoase si aratoase. Ele sunt mai dulci decat rosiile obisnuite. Cherry se coc mai repede si rezista pana toamna tarziu.
   Rosiile coapte trebuie sa fie ferme, de culoare rosie, fara pete verzi. Cand sunt atinse, trebuie sa fie putin moi. Cherry seamana cu ciresele sau chiar cu strugurii si sunt delicioase pentru copiii.
Mod de folosire  Se consuma in stare proaspata in salate, intregi sau taiate si in sucuri. Sunt excelente pentru aperitive sau gustari. Cu ele se orneaza diverse preparate. Rosiile cherry combinate cu sparanghelul dau un gust placut si dulce.

Sparanghel

Este originar din America de Nord și aclimatizat în Europa. La noi, este cultivat foarte putin.
Aspect  Este o leguma delicata si suculenta. El face parte din familia cepei, prazului si usturoiului. Sparanghelul are un rizom puternic, pe care apar mugurii, din care ies lastarii. Lastarii fragezi constituie partea comestibila a sparanghelului. Exista trei feluri de sparanghel : alb, verde si violet. Lastarii albi, fara clorofila au un gust diferit fata de cei verzi. Sparanghelul alb e cules inainte de a rasari din pamant si are un gust mai delicat. El apare pe la mijlocul lunii martie pana in iunie. El este mai rar, fiind o delicatesa. La preparare, sparanghelul alb ramane crocant si suculent. Sparanghelul  violet se recolteaza cand a crescut, deasupra pamantului, 3cm si are culoarea violet.  El are o aroma delicata si un gust amarui. Textura este frageda. Cand este pregatit termic, sparanghelul violet isi pierde culoarea si devine verde.Aroma lui este mai intensa decat a sparanghelului alb. Expus la lumina mai mult timp,el capata culoarea verde si se culege. Sparanghelul verde este cel mai des intalnit. Europenii prefera sparanghelul alb care este mai fraged si mai suculent.
Mod de folosire  Se aleg tulpinile cu varfuri proaspete si nu vestejite, bine inchise si nu decolorate.       Se spala, se prind cu amandoua mainile si se indoaie usor. Se rup acolo unde incepe partea lemnoasa care se indeparteaza. Mai intai se oparesc, apoi se prepara.
   Tulpinile subtiri se mananca crude sau fierte la aburi. Cele groase se prepara la cuptor.
   Sparanghelul mov e mai dulce si se poate manca crud. Sparanghelul alb se curata de coaja si se gateste. Pentru un sparanghel crocant, acesta se da la cuptor, stropit cu ulei si presarat cu sare si pipr.
   Cea mai sanatoasa metoda de fierbere este in aburi. Tulpinile legate manunchi se fierb in oala-minune. Se fierbe leguma pana devine frageda. Gustul sparanghelului fiert seamana cu cel al conopidei. Se poate pastra la frigider, 3-4 zile in punga de plastic cu lastarii infasurati in prosop de hartie umeda sau pusi in vas cu apa rece, asa cum se tine verdeata. Leguma oparita si racita se pastreaza cateva luni la congelator.
   Sparanghelul se foloseste fiert, inabusit, la gratar, murat.
   Sparanghelul se prepara cu paste, orez sau cu sosuri diverse. El se adauga in supe si budinci.
   Mancarurile cu sparanghel nu se condimenteaza pentru a nu altera gustul legumei.
Indicatii  Numarul scazut de calorii si grasimi il recomanda primavara, in curele de detoxificare. Aceasta leguma are proprietati diuretice si laxative. Sparanghelul arde grasimile, datorita fibrelor pe care le contine.
   El contine vitaminele A, B1, B2, E si minerale, precum calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier si zinc. Sparanghelul contine si o substanta inrudita cu hormonul masculin care sporeste fecunditatea si potenta.
   Fiind o sursa de acid folic, el este necesar femeilor care isi doresc copii. Pe femeile insarcinate le ajuta sa reduca riscul sarcinii premature.
Contraindicatii  Nu este recomandat bolnavilor cu pietre la rinichi sau bolnavilor de guta.

Varza de Bruxelles

Originara din tarile bazinului  Marii Mediterane. In secolul 13, ea s-a cultivat pe langa orasul Bruxelles.
Aspect  Este o leguma rotunda si mica, o varza in miniatura.  Frunzele sunt delicate si subtiri, de culoare verde intens.Varza de calitate este verde stralucitoare, fara pete. Coditele sunt albe, iar capatanile sunt dense si tari. Tinuta la temperatura camerei, varza se ingalbeneste. Se poate pastra la frigider 7-8 zile.
Mod de folosire  Se indeparteaza cotorul si se taie frunzele in patru parti egale. Se calesc 2 minute sau se servesc proaspete in salata. Poate fi preparata si fiarta in ciorbe, sosuri. De preferat sa se fiarba in aburi, deasupra unui vas cu apa sarata, 8-10 minute. Inabusita in unt devine o garnitura gustoasa pentru fripturi. Un gust deosebit are varza de Bruxelles in combinatie cu branza. Gustul cel mai bun il are in ianuarie si februarie, dupa ce a stat un timp la frig.
Indicatii  Ea este saraca in calorii si recomandata in diete. Bogata in fibre, varza asigura tranzitul intestinal normal. Varza de Bruxelles are de trei ori mai multa vitamina C decat o portocala. Ea ajuta  in lupta impotriva cancerului de intestin si de colon.
   Pentru a se face cunoscut acest efect, trebuie sa mananci cel putin 4 zile pe saptamana o cana si jumatate de verzisoare.
Contraindicatii  Varza de Bruxelles este o sursa importanta de vitamina K. Persoanele care urmeaza un tratament cu anticoagulante nu trebuie sa consume prea des aceasta leguma. La fel si persoanele cu probleme tiroidiene.

Pomelo

Denumire  "grepfruit chinezesc"
   El este originar din Asia.
Aspect   Arborele are o inaltime, incepand de la 7m pana la 15 m. El are o coroana rotunjita si este decorativ. Frunzele sunt mari si alungite.  Florile sunt singure sau in ciochini, de culoarea untului. Ele sunt mari si puternic mirositoare.                    Coaja fructului este galben-verzuie., groasa si moale.         Pulpa seamana cu aceea a grepfruitului alb, dar este mai aromata si mai putin zemoasa. Copacii infloresc de doua pana la patru ori pe an. Pulpa are culoarea galbena, roz sau rosie. Pomelo copt are coaja neteda si stralucitoare si este mai greu.
Mod de folosire  Acest fruct se curata astfel : se taie un capac mic, aproape de codita. Se taie coaja in felii, se inlatura si raman bucatile fructului. Pomelo este mai putin amar decat grepfruitul, dar dulce ca o portocala.
   Se serveste proaspat sau in compozitia marmeladei, a gemului, a siropurilor, a salatelor. Coaja ajuta la aromarea deserturilor. In Vietnam, florile se folosesc la prepararea parfumurilor.
   Pomelo poate fi pastrat la frigider cel putin 10 zile, iar la temperatura camerei 5-6 zile.
Indicatii  1 pahar de suc asigura cantitatea zilnica de vitamina C necesara organismului. Pomelo consumat da senzatia de satietate, potoleste setea si foamea. El te ajuta sa slabesti. Pomelo contine enzime care digera repede alimentele si le transforma in energie. El esta recomandat in diabet, insomnie si oboseala.
   Acest fruct si grapefruitul au o enzima care arde grasimile.
   Pomelo poate fi consumat in prevenirea gripelor si a racelilor.
   Potasiul pe care il contine diminueaza absorbtia sodiului in organism si elimina apa din tesuturi.
   Deoarece ajuta la formarea colagenului, el are un rol important in dezvoltarea sistemului osos.
   Avand un efect antioxidant, pomelo ajuta la eliminarea toxinelor din corp si astfel curata ficatul.
   Pomelo combate constipatia prin continutul de fibre vegetale.
Contraindicatii  Consumul lui nu este indicat in afectiunile digestive si in insuficienta renala.

Lychee (lichi)

Denumire  "aluna chinezeasca","ochiul dragonului"
   Este originar din sudul Chinei. Astazi creste in Thailanda, Vietman, Japonia California.
Aspect  Un pom produce 100-200kg de fructe. Acestea cresc pe copaci ingramadite in ciochini, incat, uneori, se vand cu ramuri si frunze. Fructele pot fi rotunde, ovale sau in forma de inima.       Lichi are o coaja rosie tare si tepoasa in care se afla un miez carnos, zemos, dulce si aromat. Daca se taie pe jumatate, fructul seamana cu ochiul dragonului.                           
Miezul alb acopera un sambure mare ca un solz. El trebuie indepartat cu grija, pentru ca este toxic.
   Fructul este mic, de cativa centrimetri si cantareste 10g. Astfel, el este de marimea unei cirese.             Gustul dulce-acrisor este un amestec de banana cu para. Uscate, ele seamana la gust cu stafidele.         Lichi este folosit in gastronomie, ca planta ornamentala, dar si ca planta medicinala.
Mod de folosire  Se taie putin din varful fructului si se decojeste cu varful degetelor. Se indeparteaza usor coaja si samburele de miez. Lichi se pastreaza la frigider, cateva zile.
   Fructele prin fierbere isi pierd aroma florala.
   Se consuma proaspat, in salate de fructe si in compozitia jeleurilor, inghetatelor, sucurilor. Se poate  folosi uscat si inghetat. In China se prepara vin din lichi.
Indicatii  Lichi are efecte pozitive in problemele digestive, in bolile de ficat si pancreas. El contine vitamina C si se crede ca ajuta la formarea globulelor rosii.
   In medicina traditionala, lichi ajuta la tratarea tusei, a racelii si a febrei.
Contraindicatii  Consumul exagerat al acestui fruct provoaca febra, sagerari nazale.
   Se consuma cu precautie, datorita cantitatii mari de zahar.

Maracuya

Denumire  Maracuya a fost numit " fructul pasiunii " de catre spaniolii misionari care au asemanat petalele florii cu coroana de spini a lui Cristos din timpul rastignirii.
   Este originar din America de Sud. Se cultiva in Africa, Israel, Australia, SUA.
Aspect  Fructul are dimensiunea unui ou. Coaja groasa poate fi de la alb-verzuie la purpurie. Pulpa este galbena, de consistenta jeleului, cu seminte negre. Pielita cojii trebuie sa aiba incretituri sau cute.  Maracuya copt are culoarea galbena sau mov. Samburii negri sunt crocanti, inveliti in pulpa si au un gust acrisor.
   Fructul cu miez rosu este mai aromat decat acela cu miez galben. Maracuya seamana la gust cu guava sau, mai bine zis, cu gustul dulce-acrisor al perelor.
   Se aleg fructele grele, cu coaja putin sifonata si miros puternic.  Coaja stralucitoare si neteda indica ca fructul nu e copt.
   Daca fructul cumparat nu este copt, se tine la temperatura camerei, cateva zile.
   Exista multe varietati de fructul pasiunii, cu diferite marimi, arome, de culoare galbena, portocalie sau rosiatica. Grandillas este o varietate din Peru, cu gust dulce-acrisor, dar si foarte racoritor.
Mod de folosire  Fructul se taie in jumatate. Cu o lingura se scot pulpa si semintele. Pulpa se mananca proaspata. Daca semintele sunt mari, pulpa se poate pasa printr-o sita.  Se foloseste in salate de fructe sau in ornarea prajiturilor si a torturilor. Din el se prepara sucuri, creme, inghetate si gemuri.
   Maracuya da o aciditate placuta preparatelor sarate: sosuri pentru peste, marinate pentru carne.
   Fructul pasiunii este considerat printre cele mai delicioase fructe exotice.
Indicatii  Vitaminele A si C din maracuya sunt ideale in bolile respiratorii si pentru mentinerea unei pieli suple. Acest fruct este ideal pentru zilele toride. 100g din acest fruct contine 30mg de vitamina C .El previne aparitia gastritei si a ulcerului. Maracuya imbunatateste performantele sexuale si combate infertilitatea.
   Fibrele din seminte curata colonul si ajuta la reducerea colesterolului.
   Consumat inainte de a merge la culcare, fructul pasiunii asigura in timpul noptii un somn odihnitor.

Rodia

Denumire  "fructul inimii", "fructul lui Iisus.
   Se cultiva in tarile Mediteranei, in Asia si India. Ea este originara din Persia, fiind cultivata acum 5000 de ani. Romanii au adus-o in Europa.
   Se spune ca in pelegrinarile sale, alaturi de ucenici, Iisus manca fructe de rodiu.
Aspect   Rodiul este spinos, inalt de 5m, cu frunze lucioase. Florile de culoare rosie sunt extraordinar de frumoase. Ele apar ca niste clopotei  in varfurile tinere ale ramurilor. Astfel incat poate fi si o planta ornamentala. Rodia se mai numeste si granata. Rodia are forma apropiata de cea a marului si contine in jur de 600 de seminte. Acestea dau numele fructului : mar cu seminte (pome-granates ).  Coaja este dura, de culoare maro-roscata spre rosie. Coaja inveleste  semintele care sunt niste bobite rosii, zemoase, inconjurate de un strat gelatinos. Semintele si pulpa care le inconjoara, numita fruct fals, sunt comestibile. Le sunt fixate intr-o membrana alba, necomestibila.  Rodiile coapte sunt mai grele si au o coaja stralucitoare.
   Dupa continutul de acizi, rodiile pot fi dulci, semidulci sau acre.
   Rodiile rezista mult, chiar doua saptamani. Pastrate in frigider, ele de pot pastra si doua luni.
Mod de folosire  Trebuie mare atentie cand se curata rodia, deoarece pateaza. Ea se taie in doua. Cu o lingura de lemn se bate fiecare jumatate deasupra unui castron. Se mai poate proceda si altfel: se taie un capacel. Fructul se taie in felii ca portocala. Se scufunda in vas cu apa si se curata samburii de coaja groasa.
   Pentru a obtine suc, rodia se rostogoleste cu mana, inainte si inapoi, pana se aude un pocnet. Astfel, pungutele pulpei, in care se afla zeama, s-au desfacut.
   Se consuma samburii in stare proaspata pentru ca sunt bogati in fibre si nutrienti sau se prepara suc din ei. Pentru suc, rodia se stoarce ca lamaia, astfel pateaza si sar samburii. Sucul se poate pastra la frigider 2-3 zile. Sucul este astringent.
   Fructul este mai putin acru, daca coaja arata usor stearsa, cu urme albe. Rodia este coapta si zemoasa cand suna metalic, la ciocanit.  Fructul rosu este acru si se foloseste in salate.
   Rodia se mai foloseste la prepararea jeleurilor, sosurilor sau a prajiturilor. Fructul poate acri mancarea sau marina carnea.
Indicatii  Deoarece rodia contine potasiu,ea fortifica muschiul cardiac. Consumul a 200-300 ml de suc pe zi previne ingrosarea si ridigizarea arterelor. Vitamina C si antioxidantii aflati in rodie intaresc imunitatea, prevenind infectiile respiratorii.
   Studiile au aratat ca sucul de rodie protejeaza ficatul si ajuta la regenerarea lui, dar incetineste si evolutia cancerului de prostata. In urma unor studii, se considera ca sucul de rodie este benefic in cazul barbatilor operati de cancer de prostata sau care au urmat un tratament cu radiatii.
   Gargara cu suc de rodie ne scapa de raguseala. 100 ml de suc de rodie echivaleaza cu 16% din necesarul zilnic de vitamina C. Din acest motiv,  e recomandat in diete si in tratarea diabetului.
   Fibrele alimentare previn cancerul de colon si amelioreaza constipatia.
   Cercetarile efectuate recent arata ca un singur pahar de suc de rodii consumat zilnic, timp de un an reduce  colesterolul rau si diminueaza tensiunea arteriala, actionand ca o aspirina naturala.
   Rodia este recomandata femeilor insarcinate, deoarece fructul protejeaza creierul fatului de unele afectiuni, ce ar putea sa apara din cauza circulatiei deficitare. Totodata previne nasterea prematura sau greutatea mica la nou-nascuti. Despartiturile in care se gasesc semintele seamana cu forma ovarului si a ovulelor sale. De aceea, rodia e considerata un fruct al fertilitatii.
   Unele studii arata ca sucul de rodie si semintele de rodie ar putea opri cresterea tumorilor, datorita pigmentului rosu inchis care arata  numarul mare de antioxidanti.
   Semintele contin un compus care stabileste echilibrul hormonal in organism. In cazul durerilor menstruale este recomandat consumul de seminte de rodie.
   Rodia lupta si impotriva anemiei, daca se consuma sucul de trei ori pe zi, timp de doua luni.

Salata de icre

INGREDIENTE  50g icre, 1 cana ulei, 2 linguri apa minerala, 2-3 linguri zeama lamaie, 1 ceapa.
PREPARARE  Icrele se sareaza si se lasa 2 zile la frigider. Se scurg de apa, asezandu-le intr-un tifon care imbraca o strecuratoare. Icrele se pun in castron si se adauga o lingurita de zeama de lamaie. Ele se bat cu furculita ca sa se adune pielitele care se inlatura. Acum, se adauga uleiul putin cate putin si se bat continuu icrele cu furculita sau mixerul pana incep sa creasca. In continuare, uleiul se toarna in fir subtire, ca la maioneza. Cand au devenit tari, se adauga cate o lingura de apa minerala care le face mai albe. Alternativ, se adauga si zeama de lamaie pentru a le face mai spumoase.
  Cand sunt gata, icrele se amesteca cu ceapa tocata fin. Salata se orneaza cu masline, ardei si felii de lamaie.
   Truc  Daca in salata se incorporeaza gris fiert sau paine inmuiata, nu se mai simt icrele si nici savoarea lor.

Mango

Denumit "regele fructelor", mango este originar din Asia de sud. Se cultiva in toate tarile tropicale din Asia de sud si de sud-est, America si Africa.
   Este cel mai popular fruct. Exista o mie de soiuri, de la cele mai mici dimensiuni pana la cele mari de 1kg.
Aspect    Arborii sunt mari, stufosi, vesnic verzi. Ei traiesc pana la 300 de ani. Frunzele tinere sunt rosiatice si de culoare verde, intens la maturitate. Florile mici, de culoare roz, sunt dispuse in ciorchine si au un miros puternic asemanatoar cu cel al florilor de crin. Ele emana o substanta alergena pentru oameni, provocand probleme respiratorii. Coaja poate fi rosie, galbena sau portocalie in functie de soi. La pipait, fructul copt are consistenta unei piersici.
   Trebuie mirosit fructul. Daca nu se simte nici un parfum dulceag, inseamna ca nu e copt. Cand este copt, mango este foarte dulce. Fructul mai greu este mai suculent. Mango necopt se tine cateva zile la temperatura camerei. In pulpa carnoasa se afla un sambure mare, oval.
   Gustul aminteste unora de caise, altora de pepenele galben.
Mod de folosire  Mango se decojeste, se taie in doua, se elimina samburele si se taie felii. Pentru a-l taia in cuburi, procedeul e mai elaborat. Se decojeste cu un cutit. Se taie doua felii groase de o parte si alta a samburelui. Se trece cu cutitul pe langa sambure si acesta se desprinde. Se cresteaza fiecare felie in cubulete. Jumatatile se apuca de margini si se intorc pe dos, se imping si, astfel, cuburile cad.
   Se mananca ca atare, dar se foloseste in salate, sucuri, inghetate si prajituri. Se poate congela.             Feliile uscate se mananca ca chipsurile.
   Fructele necoapte se folosesc la muraturi si in diferite feluri de mancare.
   Miezul samburilor este foarte gustos si se consuma sarat, fiert sau prajit. Din el se obtine amidon si ulei care seamana cu untul de cacao, cu gust placut.
Indicatii  Un mango mediu contine 40% din cantitatea zilnica de fibre de care are nevoie organismul nostru. Astfel, el ajuta la prevenitea bolilor digestive si cardiovasculare. Fibrele si pectina care se gasesc in cojile de mango scad numarul de lipide si impiedica rigidizarea arterelor. Mango este bogat in vitamine si minerale, dar sarac in calorii. El  ne protejeaza de cancerul de prostata, de colon, de san, de plamani si leucemie, datorita anumitor compusi antioxidanti.
   O cana de felii de mango reprezinta 25% din valoarea zilnica de vitamina A care previne ochii uscati si chiar orbirea.
   Mango se recomanda copiilor cu probleme de concentrare, fiindca contine glutanina, o substanta care stimuleaza memoria.
   Despre el se spune ca ne protejeaza de imbatranire prematura.
   Pentru ca are un continut ridicat de fier, fructul e recomandat in anemie sau femeilor insarcinate.
Contraindicatii  Nu este recomandat bolnavilor de diabet din cauza continutului mare de zahar.
   .

Kiwi

Fuctele de kiwi sunt denumite "agrise chinezesti"si sunt originare din China.
Aspect  Cand a fost adus in Noua Zeelanda, la inceputul secolului 20, a fost numit "agrisa chinezeasca", datorita originii si asemanarii, ca forma si culoare cu agrisele. Denumirea oficiala de kiwi a fost data de neozeelandezi, cand au inceput sa-l comercializeze. Culoarea si textura seamana cu acelea ale pasarii Kiwi, un simbol al acestei tari, o specie pe cale de disparitie. Kiwi are forma ovala, acoperita cu o pielita maronie, cu peri mici, ca o blana. Pulpa este verde si zemoasa, cu zeci de seminte negre asezate circular. Semintele se consuma fara grija. Fructul are gust acrisor.
   Fructul e copt cand, la o apasare usoara, este moale. Daca e prea moale inseamna ca este vechi.
Mod de folosire  Kiwi se taie in doua, iar miezul se mananca cu lingurita. Se mai poate curata de coaja si taia in felii. Este recomandat sa se consume imediat dupa taiere. Se poate pastra 2-3 zile la temperatura camerei. Pentru o perioada mai mare se tine la frigider.
   Fructul este folosit in salate, compoturi si siropuri, dar si la decorarea prajiturilor si a inghetatelor.
El apare in bucatarie si in preparatele de pui si paste.
   Kiwi se asociaza bine cu pestele si fructele de mare. El este folosit si la marinarea carnii de vita.
Indicatii  Consumul de 2-3 fructe pe zi , timp de trei saptamani, imbunatateste digestia, fiind un tratament natural impotriva constipatiei, dar reduce si riscul de formare a cheagurilor de sange cu 20 %.
   Kiwi contine mai multa vitamina C decat portocala si mai mult potasiu decat bananele. Potasiul ajuta la buna functionare a inimii si are un rol important in controlul tensiunii arteriale.
   In acest fruct se gasesc oxidanti (vitamina C, E, seleniu ) care reduc riscul de a ne imbolnavi de cancer.
   Persoanele care au lipsa de calciu, magneziu si fosfor trebuie sa manance kiwi. Dupa o masa copioasa, dispar arsurile la stomac, daca se consuma un kiwi. Acest fruct normalizeaza echilibrul hormonal la menopauza.
   Vitamina E din aceste fructe grabeste vindecarea unor boli de piele si a ranilor.
Containdicatii  Asemenea capsunilor, kiwi poate da reactii alergice. Nu este recomandat bolnavilor de rinichi din cauza oxalatilor.

Papaya

Denumiri  "copacul medicament", "fructul ingerilor", "pepenele sanatatii", "arborele de pepene".
   Este originar din Mexic si America centrala.
Aspect  Papaia este un arbore mic, fara ramuri, care produce fructe in tot timpul anului.  Fructul are o forma ovala, semanand cu o para. Coaja este verde si subtire, iar miezul galben si cremos. In interior sunt seminte negre si rotunde, imbracate intr-o masa gelatinoasa. Papaya este coapta, cand coaja devine galben-portocalie. Cand se apasa cu degetul, trebuie sa fie moale. Copt, fructul este parfumat si are gust acrisor.  Fructele cu pete galbene se vor coace la temperatura camerei, in cateva zile. Se mentine la frigider o saptamana.Daca nu e coapta, coaja fructului e tare. Nu se congeleaza, deoarece nu va mai avea gust bun.
Mod de folosire  Papaya se mananca fara seminte, deoarece sunt iuti. Semintele negre macinate se pot folosi in loc de piper negru.
   Fructul se taie in jumatate, se goleste de samburi cu o lingurita. Pulpa se decojeste si se taie felii.
   Se consuma crud, in salate sau sub forma de piure.Din fructele necoapte se prepara sucuri.
Indicatii  Consumat regulat, papaya elimina acneea si indeparteaza ridurile. Bogat in beta-caroten, papaya previne cancerul de piele si formarea cataractei.
   Acest fruct se mananca in portii mici, nu mai mult de o ceasca, dimineata, insotit de iaurt, pentru a tine sub control nivelul de zahar in sange.
   El este consumat de femeile gravide, pentru ca taie greturile matinale si este eficient in "raul de miscare".
   Papaya accelereaza cicatrizarea ranilor si vindecarile postoperatorii.
   Fructul contine un ferment, papaina, care stimuleaza arderile de grasime. De aceea, papaya este indicata consumatorilor de carne si proteine, dupa mesele copioase. Daca o bucata de carne se fierbe cu o papaya taiata felii, carnea se fragezeste datorita papainei. Papaya scade tensiunea arteriala si previne atacul de cord.
   Fructul este bogat in vitaminele C, B, fibre, potasiu si magneziu si previne cancerul de colon.
   Semintele si pulpa sunt anticancerigene, prin prezenta unui compus chimic: "glucosinolat".
Contraindicatii  Nu se consuma in cantitate mare, pentru ca este contraceptiva.

Nuca de cocos

Nuca de cocos este fructul comestibil al cocotierului, un arbore tropical din familia palmierilor,originar din sud-estul Asiei, dar cultivat peste tot in zonele tropicale. Marco Polo a adus din India in Occident nuca de cocos, pe care a denumit-o"nuca faraonilor".
Aspect  Cocotierul ajunge la 25 m inaltime. In varf are un manunchi de frunze uriase, de 3-5 m lungime, fiecare. Fructul este mare, acoperit cu un invelis tare. Sub el se afla un strat fibros. In interiorul lui se gaseste un sambure acoperit cu un invelis subtire. In sambure se afla o pulpa carnoasa care contine uleiul de cocos. Fructul este proaspat cand se simte sucul in interior. Un copac produce in jur de 100 de fructe, fiecare cantarind 1-2,5 kg.
Mod de folosire  Cand fructul e copt, uleiul de cocos se solidifica. Inainte de coacere, el este un lichid laptos. Se pote tine la frigider chiar 2 luni.
   La baza nucii de cocos se afla trei pete negre. Numai una din ele este moale. Acolo, coaja lemnoasa lipseste. Se da jos pojghita subtire si apare miezul. Se face o gaura in acest loc cu un obiect ascutit si lung. Se introduce un pai si se bea "laptele". Se razuie miezul si se mananca.
   Uleiul de cocos se foloseste direct in alimentatie. Prelucrat, el devine unt de cocos si ajuta la prepararea margarinei. "Laptele de cocos" este un suc incolor, dulceag si bun la gust.
Indicatii  Miezul nucii de cocos contine potasiu, proteine si grasimi. Mare atentie pentru ca ingrasa!
   "Laptele" nucii de cocos este bogat in vitamine si saruri minerale. De aceea, el este un bun stimulent al creierului. Laptele si untul de cocos sunt foarte nutritive, avand proprietati laxative si depurative.
Contraindicatii  Nuca de cocos nu trebuie consumata in exces de catre persoanele care au colesterol mare.

Ananas

Este un fruct tropical, originar din Brazilia. Cristofor Columb l-a numit "regele fructelor tropicale".
Aspect   El este o planta erbacee perena. Tulpina scurta are multe frunze in rozeta. Frunzele din mijlocul tufei stau vertical, iar cele de la margine sunt aplecate. Din centrul rozetei creste o tulpina groasa care se termina cu o inflorescenta in forma de spic, alcatuita din 200 de flori roz care se transforma in fructe mici adunate in ciochinele dens.  Ananasul este un fruct zemos, dulce-acrisor si foarte aromat. Ananasul copt este greu si ferm la atingere. Coaja trebuie sa fie curata, iar frunzele de un verde stralucitor.Ananasul copt are in partea de jos o culoare mai deschisa, galbena.  Miezul anansului are o culoare asemanatoare mierii de albine.
   Ananasul se recolteaza manual. Si acum se intalneste in flora spontana. Fructele salbatice sunt comestibile, dar mai mici si mai putin gustoase ca cele de cultura.
Mod de folosire  Ananasul se taie in sferturi, se curata de coaja, se taie in bucati. Pentru a prepara suc, bucatile de ananas se pun in blender cu o cana de apa si se mixeaza. Este folosit la prepararea prajiturilor, salatelor de fructe, sucurilor, dar si a sosurilor pentru fripturi.
   Ananasul taiat in bucati se fierbe in sirop. se congeleaza sau se usuca.
Indicatii  Consumul de suc proaspat reduce riscul aparitiei indigestiilor. El este recomandat dupa mesele copioase, deoarece ajuta digestia.
   Nu se consuma ananasul necopt pentru ca este un laxativ puternic si poate irita gatul.
   Prin continutul mare de enzime, ananasul ajuta la inlaturarea depresiei si a lipsei de concentrare. Bogat in bromelina, acest fruct poate preveni formarea cheagurilor de sange.
   Datorita continutului in vitamine si minerale (vitamina C, B, potasiu,calciu), ananasul este recomandat in curele de slabire si ofera un plus de energie prin continutul in mangan.
   100 g de ananas contin 40% din doza zilnica de vitamina C.
   Ananasul are un continut bogat de cupru care mentine sanatatea oaselor. Persoanele cu o alimentatie bogata in cupru au un risc scazut de osteoporoza.
   Consumul zilnic de ananas previne artrita, reumatismul si guta.
   Datorita continutului in potasiu, ananasul este un foarte bun diuretic. Impotriva constipatiei, se mananca, zilnic, o ceasca de ananas cuburi.
Contraindicatii   Nu este recomandat persoanelor cu ulcer gastric, deoarece ananasul creste aciditatea sucului gastric.

Hristos a inviat!

Va urez tuturor lumina in suflet, fericire si bunastare.
Hristos a inviat!

Piure de urzici

INGREDIENTE  500g urzici, 1 capatana de usturoi, 2 linguri ulei, 1 lingura faina, sare, piper.
PREPARARE  Se curata urzicile si se indeparteaza tulpinele mai groase. Se spala in 3-4 ape ca sa se inlature praful si nisipul de pe ele. Se pun in apa clocotita si se lasa 2 minute la foc mic. Se scurg de apa. Se pun din nou urzicile la fiert, in apa cu o lingurita de sare. Se fierb la foc mic, 20 de minute, apoi se pun in strecuratoare si se lasa 15 minute. Urzicile se toaca marunt sau se paseaza cu blenderul pana devin un piure fin.
   Se incinge uleiul, se presara faina si se amesteca energic, adaugand putina apa. Se presara usturoiul pisat.
   Piureul de urzici se pune la fiert cu o cana de apa, sare, piper si se fierbe 15 minute. Se adauga sosul si se fierbe pana se leaga mancarea. Se serveste cu mamaliga.
  Truc  Daca piureul nu se consuma in post, atunci se serveste cu smantana.

Avocado

Băștinașii l-au numit „para aligatorului”. Coaja verde închis, încrețită, ne duce cu gândul la pielea aligatorului.
Aspect  Este un fruct exotic care creste in zonele tropicale. Arborele creste pana la 20m inaltime si face in jur de 100 de fructe.  Coaja fructului copt este verde inchis cu nuante rosii, fara pete. Daca la pipait este tare inseamna ca este necopt. Daca este moale, fructul este trecut deja.
   Cand este greu, avocado este copt. Daca este tare. se inveleste in ziar pentru a se coace. Se coace mai repede daca se asaza langa o banana sau un mar. Fructul copt se pastreaza maximum 3 zile la frigider. Pulpa lui este galben-verzuie.
Mod de folosire  Avocado se taie in jumatate pe lungime, se scoate samburele si pulpa cu o lingura.
   Pulpa se mananca cu lingurita sau se paseaza. Pulpa pasata se stropeste cu zeama de lamaie, se presara piper, boia, 1 catel de usturoi tocat. Se serveste pasta intinsa pe paine prajita. Se foloseste cu succes in preparatele cu peste,cu pui sau la salate.
   Acest fruct are o consistenta cremoasa si, de aceea, este un substitut al untului.
   Avocado se consuma in supele-crema, sandvisuri si sosuri. Din el se prepara cunoscutul sos, guacamole.
   Desi este un fruct, el se consuma ca fel de mancare si nu ca desert.
Indicatii  Deoarece contine proteine, se consuma cu moderatie de catre supraponderali. Fructul contine luteina, un antioxidant si, de aceea, cateva felioare de avocado in salatele de legume ajuta la sanatatea ochilor si a pielii.  Avocado, consumat timp de o saptamana, normalizeaza nivelul usor crescut al colesterolului,datorita acidului oleic continut. El se digera repede si usor.
   Studiile facute arata ca avocado protejeaza impotriva bolilor de inima, a cancerului si a cataractei.
   El contine multi aminoacizi care hranesc si vindeca tesutul conjunctiv. Avocado contine mai mult potasiu decat o banana si regleaza tensiunea.
   El este bogat in betacaroten si vitamina E care impreuna formeaza un antioxidant puternic care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase din zona prostatei.
   Uleiul de avocado accelereaza vindecarea pielii, a acneeii si a dermatitei.