Roscovul este originar din tarile arabe si face parte din familia leguminoaselor. Se spune ca fructele au fost hrana de baza a sfantului Ioan Botezatorul. De aceea ele au fost denumite "painea sfantului Ioan". El se cultiva in regiunile mediteraneene. Spania este primul producator mondial. La noi, pe vremuri, era foarte cunoscute, apoi au fost uitate.
In vechime, semintele de roscov se foloseau la masurarea valorii aurului si a pietrelor pretioase, deoarece ele au aceeasi greutate.
Aspect Copacul este inalt pana la 15m. Frunzele sunt lucioase, verzi si lungi de 10-20 cm. Florile au aspectul unor franjuri care uneori ies direct din trunchi. Florilemici si galbene sunt flori femele, iar cele rosiatice sunt flori mascule. Fructele sunt dulci, sub forma de pastaie lunga de 20 cm, de culoare maronie-roscata. Ele se coc complet intr-un an intreg. Ca forma si culoare, pastaile se aseamana cu pastaile de salcam. In interiorul fiecarei roscove sunt 5-8 seminte ovale, brun- lucioase, cu coaja tare. Ele au nevoie de un an sa se coaca complet. Dupa recoltare, pastaile verzi incep sa se inchida la culoare, pana devin maronii.
Pastaile de roscove sunt carnoase. Ele au gust foarte dulce si putin aromat. Roscovele contin 50% zahar.
Mod de folosire Roscovele se mananca proaspete sau uscate. Din pastaile zdrobite se pot face siropuri, compoturi si bauturi.
In Orientul Mijlociu, roscovele inlocuiesc ciocolata si pudra de cacao (faina de roscove).
In Egipt, din aceste fructe se prepara o bautura energizanta. In Spania si Portugalia, roscovele se folosesc la prepararea prajiturilor si a compoturilor.
Faina de roscove se obtine printr-un proces de uscare, macinare si prajire a pastailor. Faina poate inlocui cacaua si zaharul in toate produsele de patiserie : paine, napolitane, placinte,clatite.
Faina de roscove le va da o culoare bruna si un gust vag de ciocolata. Ea este un aditiv alimentar (E410), folosit ca agent de ingrosare si stabilizator in produsele alimentare.
Din seminte se obtine un inlocuitor de cafea .
Indicatii Roscovele sunt bogate in calciu. Pastaile contin 55% glucide, 10% proteine si minerale. Desi sunt dulci, ele contin cu 60% mai putin zahar decat ciocolata. Semintele sunt bogate in celuloza, lipide si proteine.
Ele induc o stare de satietate. De aceea, roscovele se folosesc in unele preparate, in curele de slabire. Aceste fructe reprezinta una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale, cu un continut bogat in fibre. Roscovele sunt un aliment alcalin care nu stimuleaza aciditatea gastrica.
Ele au calorii mai putine decat cacaua, dar mai putine grasimi si nu contin cafeina.
Pulberea de roscove este un inlocuitor nutritiv pentru cacao, mai ales pentru persoanele cu alergie la ciocolata, pentru copii, pentru cei care sufera de gastrita, enterocolita, diaree. Nu contine cafeina si are de doua ori mai mult calciu decat pudra de cacao.
Aceasta pudra este indicata in diaree, atat la adulti cat si la copiii. Taninul din roscove alunga greata, combate fluxul gastro-esofagian si calmeaza mucoasa intestinala si stomacala.
Pudra e bogata in vitaminele A, B2, B3, D, minerale (magneziu, fier, potasiu ) ,fibre alimentare. Ea are efecte antibacteriene si antialergice, fiind considerata un medicament natural. Roscova inhiba dezvoltarea bacteriilor intestinale prin taninii pe care ii contin.
Preparatele pe baza de pudra de roscove pot scadea nivelul colesterolului "rau".
buna ziua...ma puteti ajuta cu un sfat?//..unde gasesc roscove in bucuresti...multumesc
RăspundețiȘtergere