Rambutanul este un arbore tropical, originar din Malaezia. El s-a raspandit in Thailanda, Indonezia, India, Filipine. El poate produce 60-70kg de fructe.
Aspect Rambutanul este acoperit cu spini moi si arata ca un arici. Fructele cresc in manunchiuri de 10-20 bucati. Pulpa este alba, gelatinoasa si contine un sambure. Gustul este dulce- acrisor.
Coaja si samburele nu sunt comestibile. Fructul are marimea unei castane. Pentru a fi mai gustos, se alege rambutanul de culoare rosiatica si cu spini verzi. Cele mai proaspete sunt acelea care nu au pete negre pe spinin verzui. Miezul carnos are gust de struguri.
Fructele se coc in 90 de zile. In anumite perioade, cand sunt conditii foarte bune, rabutanul se poate coace in numai 5 zile.
Mod de folosire Se foloseste in salatele de fructe, in retetele asiatice, dar merge foarte bine cu peste si fripturi.
Semintele sunt bogate in uleiuri si apreciate a gatit.
Indicatii Fructul este foarte bogat in vitamina C, B1, B2, B3, B6, dar si in minerale, precum: fier, mangan, si calciu. Continutul ridicat de apa ajuta la potolirea setei.
Datorita vitaminelor si mineralelor, rambutanul previne cancerul si reduce colesterolul.
Fierul continut ajuta la tratarea anemiei. Acest fruct este recomandat bolnavilor de diabet.
Rambutanul este bogat in calciu, fosfor si fier si ajuta la sanatatea oaselor si la sanse reduse de fracturi si boli osoase.
Prajitura rapida cu mere
Aceasta reteta am intalnit-o, deseori, pe net si in revistele culinare. Deoarece modul de a o prepara este simplu si rapid, m-am hotarat sa o fac. Am obtinut o prajitura foarte gustoasa.
INGREDIENTE 1 cana faina, 1 cana gris, 1 cana zahar, 1 plic praf de copt, 100 g unt, esenta de vanilie, 500 ml apa, 3 linguri zahar, un cub, cat o nuca, de unt.
MOD DE PREPARARE Se fierb apa si zaharul. Se stinge focul si se adauga cubul de unt si esenta de vanilie.Merele curatate de coaja se rad. Se amesteca grisul, faina, zaharul si praful de copt.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt, se pune jumatate din amestecul de sus. Peste el se asaza merele rase, apoi restul de compozitie.
Deasupra se toarna, incet si cu atentie, siropul cald si se fac gaurele cu lingura pentru ca sa patrunda si in stratul de jos. Se pudreaza cu scortisoara. Se lasa la cuptor pana se rumeneste usor.
INGREDIENTE 1 cana faina, 1 cana gris, 1 cana zahar, 1 plic praf de copt, 100 g unt, esenta de vanilie, 500 ml apa, 3 linguri zahar, un cub, cat o nuca, de unt.
MOD DE PREPARARE Se fierb apa si zaharul. Se stinge focul si se adauga cubul de unt si esenta de vanilie.Merele curatate de coaja se rad. Se amesteca grisul, faina, zaharul si praful de copt.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt, se pune jumatate din amestecul de sus. Peste el se asaza merele rase, apoi restul de compozitie.
Deasupra se toarna, incet si cu atentie, siropul cald si se fac gaurele cu lingura pentru ca sa patrunda si in stratul de jos. Se pudreaza cu scortisoara. Se lasa la cuptor pana se rumeneste usor.
Dovlecei "Deliciu"
INGREDIENTE 6 dovlecei, 300 telemea, 4 oua, 2 linguri cascaval, 2 linguri pesmet, sare, piper, oregano.
MOD DE PREPARARE Dovleceii se taie felii, se pudreaza cu sare si se lasa asa, o ora. Se scurg de zeama lasata si se tamponeaza cu servetele de hartie.
Telemeaua rasa se amesteca cu trei oua, pesmet, piper, oregano, marar tocat.
Int-un vas uns, se asaza un strat de dovlecei, un strat de crema de branza, un strat de dovlecei. Se repeta operatiunea pana avem doua staturi de branza si trei straturi de dovlecei. Se acopera vasul cu o folie de aluminiu si se da la cuptor.
Cand dovleceii incep sa se inmoaie, se indeparteaza folia de aluminiu. Se toarna deasupra un ou batut cu cateva linguri de lapte si marar tocat. Se presara cascavalul ras si se mai da la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra.
MOD DE PREPARARE Dovleceii se taie felii, se pudreaza cu sare si se lasa asa, o ora. Se scurg de zeama lasata si se tamponeaza cu servetele de hartie.
Telemeaua rasa se amesteca cu trei oua, pesmet, piper, oregano, marar tocat.
Int-un vas uns, se asaza un strat de dovlecei, un strat de crema de branza, un strat de dovlecei. Se repeta operatiunea pana avem doua staturi de branza si trei straturi de dovlecei. Se acopera vasul cu o folie de aluminiu si se da la cuptor.
Cand dovleceii incep sa se inmoaie, se indeparteaza folia de aluminiu. Se toarna deasupra un ou batut cu cateva linguri de lapte si marar tocat. Se presara cascavalul ras si se mai da la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra.