Denumire : "fructul tineretii"
Guarana este originara din Brazilia si America Centrala.
Aspect Guarana face parte din familia artarului. Fructele asezate in grupuri cresc pe un arbust mic din padurea tropicala.
Fructele de guarana sunt de dimensiunea unui bob de cafea. Ele pot fi rotunde, ovale sau in forma de para.
Coaja e subtire, galbuie, uneori cu nuante rosii sau roz. La coacere, fructul se deschide. Apare un val subtire de pulpa alba care acopera partial o samanta neagra, moale, semanand foarte bine cu globul ocular.
Gustul este dulce-acrisor.
Guaranele necoapte sunt verzi, cu pulpa cleioasa si foarte acre.
Intreg fructul este comestibil.
Mod de folosire Guarana se consuma proaspata ca atare sau cu inghetata sau iaurt.
Fructele se adauga in salate de fructe combinate cu banane.
Fructele intregi presarate cu zahar se asaza in pungi si se congeleaza.
Ele se pot pastra proaspete doua zile, la frigider. Aceste fructe erau folosite de triburile indigene pentru energie si forta. Membrii triburilor vanau zile la rand, dupa ce mancau semintele.
Semintele se usuca, se macina si se utilizeaza la prepararea celebrei bauturi "Guarana envigorating".
Aceasta pulbere da sucurilor de fructe o portie de energie suplimentara.
Din guaranele deshidratate se face o pudra care are aceeasi intrebuintare ca pudra de cacao si cafea care aromatizeaza inghetatele, dulciurile si sucurile.
Indicatii Coaja de guarana are mai multa vitamina C decat se gaseste in miezul de portocala.
Semintele contin de doua ori mai multa cofeina decat boabele de cafea.
Intreg fructul, de la coaja la seminte, contine fibre care scad colesterolul.
Extractul din seminte scade pofta de mancare si are o actiune energizanta asupra organismului.
Guarana contine doua substante (teobromina si teofilina) care se gasesc in ciocolata si asigura o stare psihica buna in curele de slabire.
Contraindicatii Datorita continutului ridicat de cofeina, nu este recomandata persoanelor cu boli de inima, hipertensive sau cu diabet.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu