Hrisca

Hrisca este originara din sudul Asiei.
Aspect  Ea exista de 8000 de ani in Asia si de 6000 de ani in Balcani. In Romania, ea a fost utilizata in secolul 19. In prezent, este folosita numai in Bucovina, la prepararea sarmalelor.
   Hrisca este o pseudocereala, inrudita cu pirul, cu stevia creata sau rubarba. Boabele sunt mici, piramidale, invelite in coaja bruna. Decorticate, sunt maronii sau verzi deschis.
   Gustul este dulceag, iar aroma este de alune. Un mare avantaj este ca la cultivarea si cresterea plantei nu este nevoie de insecticide sau pesticide, deoarece creste foarte repede.
Mod de folosire  Boabele se inmoaie in apa 2-3 ore si se fierb 30 de minute la foc mic intr-un vas acoperit, in cantitate dubla de lichid. Hrisca fiarta se foloseste in salatele de cruditati,  la tocanite sau garnitura la preparatele de carne. Hrisca se poate manca si prajita in tigaie. Ea se consuma de doua sau trei ori pe saptamana
   Boabele inmuiate in apa 10-12 ore, se scurg si se amesteca cu lapte sau iaurt, la micul dejun.
   Hrisca se poate folosi drept garnitura la preparatele de carne. Cand se cumpara, se alege hrisca verde, deoarece aceasta e starea ei cruda. Cand e maro, ea este prajita si saraca in substante nutritive.
   Faina de hrisca este de obicei alba. Daca raman tarate, culoarea este maronie.
   Faina de hrisca poate inlocui faina de grau. Ea are calitatea fainii de grau integrale. Cu ea se ingroasa supele si sosurile.
   Boabele se pastreaza in borcane bine inchise, in loc uscat, pentru un an. Faina se pastreaza cateva luni la rece, in frigider.
   Frunzele si florile de hrisca se consuma sub forma de ceai, foarte placut la gust.
   Mierea obtinuta din polenul florilor de hrisca este inchisa la culoare si inlocuieste cu succes zaharul.
Indicatii  Hrisca numita "graul fara gluten" este buna pentru persoanele intolerante la gluten.
   Hrisca tine sub control glicemia, scade nivelul colesterolului si reduce excesul de apa din corp.
   Amestecul de hrisca si iaurt, lasat la fermentat peste noapte, este bun pentru diabetici.
   Hrisca este mai bogata in fibre decat orezul brun. In dietele vegetariene, hrisca este un excelent subsitut al carnii. Lignanii din hrisca sunt substante care previn cancerul de san si dezechilibrele hormonale.
   Bogata in vitamina P, ea previne gastrita si ulcerul.
   Deoarece contine putine calorii, hrisca e buna in dietele pentru scaderea in greutate.
   Prin continutul de magneziu, ea ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Consumata 6 zile pe saptamana, hrisca reduce procesul de arteroscleroza.
   Ea este un aliment recomandat femeilor care intra la menopauza.
   Hrisca contine multa vitamina K si,astfel,combate hemoragiile.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu