Quinoa

Quinoa este originara din Bolivia, Chile si Peru.
Aspect  Ea a fost alimentul de baza pentru incasi si descendentii lor din America de Sud si denumita "aurul incasilor". Quinoa se inrudeste cu sfecla si spanacul. Ea creste bine in zonele cu altitudine mare, unde zilele sunt calde si noptile reci.
   Semintele au fost aduse pe continentul european, de colonistii spanioli, sub numele de "hrana indienilor", dar nu au fost apreciate. Quinoa a devenit cunoscuta recent,datorita studiilor efectuate.
   Semintele sunt plate, cu forma ovala, ascutita si arata ca o incrucisare intre mei si susan.
   Cele mai importante soiuri sunt acelea cu boabe albe, rosii sau negre. Semintele de quinoa albe sunt cele mai folosite in alimentatie, deoarece sunt usor digerabile
Mod de folosire  Deoarece are o consistenta pufoasa, quinoa poate inlocui orezul sau cuscusul. Cand se fierb, boabele se maresc si devin translucide.    Ele se prepara ca si orezul, doar ca timpul de fierbere se reduce la jumatate.  Boabele se inmoaie inainte sau se spala bine pana se indeparteaza invelisul amar de rasina. Culoarea stralucitoare a semintelor este cauzata de o rasina naturala care le apara de insecte si pasari.  Se fierb 2 cani de apa cu 1cana quinoa la fiert, la foc mic, acoperite 15 minute. Se strecoara, se lasa intr-o oala calda, la aer. Astfel, fiertura de quinoa va fi usoara si pufoasa.
   Pentru un gust deosebit, semintele se prajesc la foc mic, intr-o tigaie uscata. Boabele de quinoa se adauga in supe, ciorbe, salate, sarmale. ardei umpluti.
   Din quinoa se face faina care se combina cu faina de grau si porumb in prepararea biscuitilor si a produselor de patiserie. In alimentatie, se folosesc si frunzele verzi de quinoa, din care se prepara salate.
Indicatii  Quinoa a fost recunoscuta de ONU ca un aliment sanatos si nutritiv. NASA l-a introdus in alimentatia astronautilor.
   Multi cercetatori considera ca  aceasta pseudocereala va fi hrana viitorului. Studiile recente pun in evidenta calitatile benefice pentru sanatate, in special pentru rinichi si pentru sistemul circulator.
   Fiind o sursa de calciu, quinoa este folosita in regimurile vegetariene sau de aceia care au intoleranta la lactoza.
   Quinoa nu contine gluten. Se gasesc proteine in cantitate mare, mai usor de digerat decat cele din carne. Continutul de proteine transforma quinoa in sursa importanta pentru energie. Aceasta proteina vegetala nu produce colesterolul sau ridigizarea arterelor.
   Ea este bogata in acid oleic, o grasime nesaturata, sanatoasa pentru inima si continuta numai de uleiul de masline.
   Quinoa ofera o senzatie de satietate superioara orezului sau graului.
   Deoarece contine proteine vegetale, valoarea nutritiva a semintelor este comparata cu aceea a laptelui. Ele contin fibre, fosfor, magneziu si fier.
   Fibrele solubile curata colonul de toxine, il protejeaza de cancer. Bogata in vitamina A, luteina, betacaroten, quinoa combate efectele nocive ale radicalilor liberi asupra celulelor sanatoase care pot duce la infectii, boli neurologice sau cancere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu