Denumiri "piersica plata", "piersica gogoasa", "piersica chineza", "saturn peach".
Piersica Paraguayos este originara din China.
Aspect Aceste piersici s-au cultivat in Europa si America la inceputul anului 2000.
Piersicile Paraguayos sunt mai mici si mai dulci decat piersicile obisnuite. Ele sunt rotunde si aplatizate. Seamana cu niste gogosi portocalii si netede. Samburele este de marimea unei seminte de fistic si nu este comestibil.
Pielita subtire are putin puf sau de loc. Pulpa se desprinde usor de coaja. Miezul este crocant, dar si cremos. Miezul alb are gust de migdale.
Mod de folosire Piersicile Paraguayos se consuma in stare proaspata sau se folosesc la prepararea compoturilor, jeleurilor si a inghetatelor. Se aleg piersicile viu colorate, fara urme verzi sau pete.
Piersica coapta este foarte parfumata. Aceste fructe se pastreaza la frigider, 1-2 zile.
Indicatii Piersicile Paraguayos au un continut scazut de acid si, de aceea, este recomandat persoanelor suferinde de colon iritabil. Ele sunt bogate in caroten cu proprietati anticancerigene si antioxidante.
Piersicile Paraguayos nu provoaca alergii. Ele sunt recomandate femeilor insarcinate, in special cand au greturi. Bogate in magneziu, aceste fructe previn starile de stres si anxietate.
Salata verde Cos
Denumiri: "salata Romaine", "Roman lettuce".
Salata Cos provine de fapt din Egipt. Ea a fost cultivata de greci si romani si raspandita in intreaga Europa.
Salata Cos a fost adusa in California de misionarii spanioli in secolul al XVII-lea.
In SUA si Franta este cunoscuta sub numele de Romaine, folosit de francezi pentru denumirea de romani.
Se spunea ca este originara din insulele grecesti Cos, de aici si numele ei.
Aspect Salata Cos are o capatana alungita si compacta. Frunzele sunt crocante, usor buclate si foarte suculente. Ele sunt groase si au o nervura centrala.
Frunzele exterioare sunt verzi, iar cele din interior sunt de culoare galbena.
Gustul salatei este dulce-picant.
Cel mai raspandit sortiment de salata verde este salata Cos (Romaine).
Mod de folosire Aceasta salata se comsuma in stare proaspata in salate de legume si in sandwisuri. Renumita salata Cesar se prepara cu salata Cos. Frunzele se rup si se imprastie in salate sau supe.
Salata se spala, se sterge, se asaza in pungi de plastic si se pastreaza la frigider, 7 zile.
Indicatii Cu cat este mai verde, cu atat salata Cos contine mai multe vitamine si minerale (fier, calciu, beta-caroten ).
Salata verde Cos contine de cinci ori mai multa vitamina C decat salata iceberg.
Aceasta salata este bogata in antioxidanti care previn cancerul de colon si de ficat.
Salata Cos provine de fapt din Egipt. Ea a fost cultivata de greci si romani si raspandita in intreaga Europa.
Salata Cos a fost adusa in California de misionarii spanioli in secolul al XVII-lea.
In SUA si Franta este cunoscuta sub numele de Romaine, folosit de francezi pentru denumirea de romani.
Se spunea ca este originara din insulele grecesti Cos, de aici si numele ei.
Aspect Salata Cos are o capatana alungita si compacta. Frunzele sunt crocante, usor buclate si foarte suculente. Ele sunt groase si au o nervura centrala.
Frunzele exterioare sunt verzi, iar cele din interior sunt de culoare galbena.
Gustul salatei este dulce-picant.
Cel mai raspandit sortiment de salata verde este salata Cos (Romaine).
Mod de folosire Aceasta salata se comsuma in stare proaspata in salate de legume si in sandwisuri. Renumita salata Cesar se prepara cu salata Cos. Frunzele se rup si se imprastie in salate sau supe.
Salata se spala, se sterge, se asaza in pungi de plastic si se pastreaza la frigider, 7 zile.
Indicatii Cu cat este mai verde, cu atat salata Cos contine mai multe vitamine si minerale (fier, calciu, beta-caroten ).
Salata verde Cos contine de cinci ori mai multa vitamina C decat salata iceberg.
Aceasta salata este bogata in antioxidanti care previn cancerul de colon si de ficat.
Galangal
Denumiri: "ghimbir thai", "ghimbir siamez"
Galangalul este originar din Asia de est.
Aspect El este rizomul unui arbust tropical care face parte din familia ghimbirului si turmericului.
Galangalul este noduros, cu inele concentrice. El are o coaja mai stralucitoare si mai alba decat a ghimbirului, dar este si mai greu decat acesta.
Galangalul are aroma de ghimbir, dar mai iute si mai picanta.
Mod de folosire Galangalul se curata foarte greu, deoarece este foarte tare. Cand se maturizeaza complet, el devine lemnos. Cand este foarte proaspat, coaja galangalului este de culoarea fildesului.
Sunt preferati rizomii mici pentru a fi mai usor de prelucrat.
Galangalul este utilizat in bucataria din S-E Asiei, indeosebi in bucataria thailandeza. Dupa ce se curata de coaja, se feliaza. Se poate consuma proaspat si fiert. In magazine se vinde la borcan, in saramura, dar si sub forma de pulbere.
Pasta curry se prepara din galangal pisat, iarba de lamaie, usturoi, ardei iute.
Galangalul inlocuieste cu succes ghimbirul. El da aroma deosebita supelor de orez sau de peste, salatelor, dar si neutralizeaza mirosul neplacut al pestelui sau fructelor de mare.
Indicatii Raul de mare, de masina sau de avion se inlatura, amestecand cateva felii de galangal
El este bogat in fibre, fosfor, calciu, fier si vitamina C.
Galangalul combate diareea. In acest scop, se mesteca o bucata de 50g, de radacina, cel putin 5 minute.
El are proprietati antiinflamatorii, fiind un bun remediu pentru artrita si artrita reumatoida.
Galangalul este originar din Asia de est.
Aspect El este rizomul unui arbust tropical care face parte din familia ghimbirului si turmericului.
Galangalul este noduros, cu inele concentrice. El are o coaja mai stralucitoare si mai alba decat a ghimbirului, dar este si mai greu decat acesta.
Galangalul are aroma de ghimbir, dar mai iute si mai picanta.
Mod de folosire Galangalul se curata foarte greu, deoarece este foarte tare. Cand se maturizeaza complet, el devine lemnos. Cand este foarte proaspat, coaja galangalului este de culoarea fildesului.
Sunt preferati rizomii mici pentru a fi mai usor de prelucrat.
Galangalul este utilizat in bucataria din S-E Asiei, indeosebi in bucataria thailandeza. Dupa ce se curata de coaja, se feliaza. Se poate consuma proaspat si fiert. In magazine se vinde la borcan, in saramura, dar si sub forma de pulbere.
Pasta curry se prepara din galangal pisat, iarba de lamaie, usturoi, ardei iute.
Galangalul inlocuieste cu succes ghimbirul. El da aroma deosebita supelor de orez sau de peste, salatelor, dar si neutralizeaza mirosul neplacut al pestelui sau fructelor de mare.
Indicatii Raul de mare, de masina sau de avion se inlatura, amestecand cateva felii de galangal
El este bogat in fibre, fosfor, calciu, fier si vitamina C.
Galangalul combate diareea. In acest scop, se mesteca o bucata de 50g, de radacina, cel putin 5 minute.
El are proprietati antiinflamatorii, fiind un bun remediu pentru artrita si artrita reumatoida.