Denumiri "jaca", "fructul miracol".
Este originar din Asia tropicala si se cultiva in Thailand, Malaezia, Bangladesh.
Aspect Arborele este vesnic verde si face parte din familia dudului, smochinului si a fructelor de padure. El poate atinge inaltimea de 20 de metri.
Jackfruit poate atinge o greutate intre 5-50 kg si este cel mai mare fruct care poate creste in copac.
Un arbore poate produce de la 100 pana la 200 de fructe.
Cand fructul este verde, este crud. Cand devine verde- galbui pana la galben - maroniu, este copt si raspandeste un miros dulceag. Coaja este dura si groasa si contine tepi tociti care devin moi, la coacere.
Pulpa fructelor de culoare galbena este dulce, aromata, crocanta sau moale, untoasa si plina de fibre. La exterior, fructul miroase ca un pepene, iar pulpa are miros de banana.
Acest arbore se cultiva pe orice tip de pamant si nu este pretentios. Fructul acestui arbore poate pune capat foametei din tarile sarace. Un singur arbore poate produce 150 de fructr in doua sezoane de recolta.
Mod de folosire
Jackfruit se taie in bucati. In interior, pe langa pulpa, se gaseste o portiune alba care se arunca.
Se desprind niste sfere de culoare galbuie sau portocalie, care inconjoara o samanta ovala, cat o arahida cu coaja, de culoare maro deschis. Intr-un fruct se pot gasi, incepand cu 100 de sfere raspandite printre fibrele fructului. Samanta se gaseste intr-o coaja subtire si transparenta.
Intr-un singur fruct se afla 100 de seminte.
Cand se taie din copac, curge o substanta lipicioasa, folosita de localnici, ca adeziv.
Copt, jackfruit devine lipicios, datorita uleiului de tip rasina. Cand se taie, masa se acopera cu o folie de plastic, se folosesc manusi, iar cutitul se unge cu ulei.
Cand e copt, fructul se poate manca proaspat, uscat, conservat in sirop sau in salate. Gustul lui este o combinatie intre ananas si para.
Cand fructele sunt crude, ele au textura carnii de pui. Cand e gatit, ai impresia ca mananci carne. Din el se prepara chipsuri, supe, pizza sau se prepara la gratar.
Semintele pot fi fierte, coapte si prajite, avand aroma de castane. Ele se pot adauga in diferite feluri de mancare. Cercetatorii brazilieni au publicat un studiu care arata ca, semintele de jackfruit seamana din punct de vedere chimic cu boabele de cacao. Ele pot fi uscate, prajite si fermentate ca boabele de cacao.
Indicatii Jackfruit poate inlocui cu succes carnea, datorita substantelor nutritive pe care le contine si este foarte bun pentru vegetarieni.
Daca se manaca 10-12 boabe din fruct, nu mai e nevoie de hrana o jumatate de zi. Un singur fruct ar putea sa hraneasca o intreaga familie, datorita marimii .
Fructul este bogat in vitaminele A, C, E, B si minerale: calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor.
Datorita continutului mare de potasiu, jackfruit regleaza tensiunea arteriala si reduce riscul de atac vascular cerebral. Fructul contine fructoza si glucoza, care produc energie pentru organism.
El previne anemia, dar mentine sanatatea oaselor prin continutul de minerale.
Cu putine calorii, jackfruit e o sursa excelenta de fibre. El previne constipatia si intareste imunitatea.
Semintele sunt foarte hranitoare si contin fier, calciu, potasiu si proteine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu