Zmeura

Ea creste spontan in emisfera nordica a globului, indeosebi,in Europa, mai rar in Asia. Marii producatori de zmeura sunt Rusia, Polonia si Serbia.
Aspect  Zmeura apartine familiei Rosaceae, aceeasi a merelor, piersicilor cireselor, caiselor, capsunilor. Exista 200 de specii, dintre care: zmeura rosie, purpurie, albastra, aurie, galbena, neagra.     Arbustul peren numit "smeurar ", azmur ", zmeur ", "rug de munte " este stufos, cu ghimpi drepti si desi, si creste spontan in luminisurile din padure.
   Florile sunt mici si albe. Fructele au gust acrisor si miros placut. Zmeura se afla in forma cultivata.
   Fructele din flora spontana sunt mai aromate.
Mod de folosire  Zmeura se pastreaza la frigider 4-5 zile. Se poate consuma proaspata, uscata sau congelata. Ea se foloseste la prepararea dulcetii, siropului si a prajiturilor.
Indicatii  Zmeura este satioasa si perfecta in curele de slabire. Ea are putine calorii, dar e bogata in fibre. Zmeura este o sursa excelenta de vitamina C. 150 g de fructe contin 50% din necesarul zilnic.
   Cetona de zmeura reduce obezitatea si ajuta tratarea ficatului gras. De aceea, se tine o cura de 200g de fructe pe o perioada mai lunga. Persoanele care consuma fructe de padure au un risc mai scazut de a suferi de cataracta.
   Zmeura in amestec cu iaurtul reface flora intestinala si vindeca candidozele digestive si genitale.   
    Este binevenita o cura de 12 zile, in care sa se consume, dimineata, pe stomacul gol, amestecul obtinut cu ajutorul blenderului, din 100g zmeura si 200g iaurt.
   Ceaiul de fructe indulcit cu miere ajuta persoanele care isi solicita corzile vocale.
   Ceaiul din frunze este un remediu in tratarea prostatei.
   Datorita antioxidantilor, zmeura reduce acumularea de grasimi si ajuta persoanele cu arterele infundate. Din zmeura se extrage xilitolul, un indulcitor artificial, folosit si in tratarea cariilor.
   In medicina traditionala, zmeura trateaza tusea, bronsita, raceala. Se prepara un sirop. Dupa ce se spala, fructele se zdrobesc cu furculita. Ele se storc si se strecoara printr-un tifon. Un pahar de suc se amesteca cu 3 pahare miere, se dau la frigider si se lasa o saptamana. Se dilueaza cu apa. In caz de raguseala si afectiuni pulmonare se consuma 4-6 linguri zilnic.
   Cand apar virozele si gripele, se prepara din frunze proaspete sau uscate un ceai placut si acrisor.
   Zmeura neagra, originara din America de nord, contine de sase ori ma multi antioxidanti decat zmeura rosie. Ea este bogata in acid elagic care este anticancerigen.
   Studiile efectuate sugereaza ca zmeura neagra previne sau incetineste dezvoltarea celulelor canceroase in cazul cancerului oral si esofagian.
   Nivelul ridicat de vitamina C si magneziu este esential pentru fertilitatea femeilor si a barbatilor.
   Zmeura artica creste in nordul Europei, in Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Alaska, Canada.
   Se spune ca este cel mai gustos fruct din lume.
   Ea este rara si scumpa si este denumia "zmeura regilor ". Ea rezista la temperaturi scazute si creste alaturi de conifere. Zmeura artica este inalta si subtire, infloreste in aprilie si se coace in iunie-iulie.
   Ea creste in paduri, pe marginea iazurilor, in zone mlastinoase.
   Ea seamana cu zmeura de la noi. Diferenta este ca ea are florile rosii, iar zmeura obisnuita are florile albe. Fructele sunt moi si aromate. Zmeura artica are o aroma usoara de ananas.
   Ea face fructe pana la aparitia inghetului. Din ea se prepara dulceata, gem, sirop sau vin.
   Prin defrisari si desfiintarea mlastinilor, zmeura artica a dsparut din Rusia.
Contraindicatii  Nu se recomanda consumul de zmeura persoanelor cu pietre la rinichi. Ea contine oxalati, care in cantitate mare, se cristalizeaza.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu