Nautul este originar din bazinul mediteranean. El a fost alimentul oamenilor saraci din Egipt, Grecia. Astazi, se cultiva in India, Orientul Mijlociu, Italia si Spania.
Denumiri: "bengal gram", "garbanzo", "egyptean pea", "mazarea berbecilor".
Aspect Nautul este o planta leguminoasa, cu tulpina inalta de 60cm, cu flori micialbe, galbene, liliachii. Planta e acoperita de perisori. Pastaia are 2-3 boabe, rar cate o singura boaba. Pastaia e scurta si umflata, ovala sau rombica, de culoare galbena sau violeta. Se cunosc mai multe varietati de naut.
Unele au seminte negre, colturoase, numite"cap de berbec". Alte seminte sunt rotunjite, de culoare roz-galbuie si numite "cap de bufnita". Mai exista seminte galbene, rotunde, ca cele de mazare, dar cu un cioc.
Suprafata semintelor poate fi neteda, zbarcita sau neregulata. Boabele au o aroma de nuci si seamana mai mult cu o aluna decat cu fasolea. Consistenta bobului este untoasa, dar si fainoasa.
Nautul se poate culege cand pastaile sunt inca crude si verzi si se prepara ca fasolea verde. Pentru a obtine naut uscat, se recolteaza planta cand frunzele s-au uscat si au devenit maro.
Mod de folosire Boabele de naut se lasa in apa, 12 ore. Apa se scurge si se fierbe nautul la foc mic, o ora, cu o bucata de telina si frunza de dafin. Cand se striveste intre degete, nautul este fiert. Fiert, se adauga in salate, supe, tocanite. Boabele se pot fierbe in sos de tomate si se pot servi alaturi de orez. Nautul se comercializeaza uscat sau la conserva.
Cele mai cunoscute preparate pe baza de naut sunt: couscous (boabe intrgi de naut ), humus (piure de naut ) si falafel (piure de naut prajit ). Se poate prepara un humus rapid. Din nautul fiert se face un piure cu ulei, care se amesteca cu tahini (pasta de susan ) si zeama de lamaie.
Nautul se foloseste la prepararea sarmalelor, chiftelelor si pilafului.
Faina de naut se foloseste in Italia si India in produsele de panificatie.
Nautul alb se foloseste la prepararea supelor si a salatelor. Nautul rosu se foloseste la prepararea surogatului de cafea. Boabele prajite si macinate se consuma in amestec cu cafea sau ca inlocitor de cafea.
Nautul negru este apreciat in bucataria indiana, in rest este folosit ca planta ornamentala.
Boabele de naut se prajesc cu condimente si devin o gustare delicioasa. Se asaza boabele intr-o tava, se amesteca cu ulei, sare, piper, mustar pudra. Se dau la cuptor 20 de minute, se amesteca si se mai dau la cuptor pana devin crocante
Apa de naut inlocuieste oul. Boabele se spala, se acopera cu apa sise fierb. Se scurge lichidul si se pastreaza. Daca e prea apos, se fierbe pana se ingroasa putin. Apa se pastreaza la frigider si se foloseste la prepararea biscuitilor, prajiturilor si a maionezei. 3 linguri de apa de naut sunt egale cu un ou.
Indicatii Nautul poate inlocui carnea, deoarece are continut ridicat de proteine. Nautul are o concentratie mare de proteine, carbohidrati si grasimi. Valoarea nutritiva a nautului este ridicata, la fel ca aceea a soiei, dar mai buna la gust.
Fiind o sursa de fier, nautul este recomandat gravidelor si copiilor, pentru ca previn anemia.
Proteinele si fibrele alimentare creeaza senzatia de satietate si scade pofta de mancare.
Nautul are continut ridicat de acid folic. De aceea, este recomandat femeilor insarcinate sau acelora care vor sa conceapa un copil, dar si barbatilor pentru a combate impotenta.
Contraindicatii Persoanele bolnave de guta si de rinichi nu trebuie sa consume naut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu