Ionathan (Jonathan, Ionatan)
Acest mar este originar din SUA.
Aspect Fructul are marime mijlocie, cu greutatea peste 170 g, El se recolteaza la inceputul lui septembrie. Merele Ionatane sunt sferice, putin turtite.
Culoarea de fond este galben-verzuie, vizibila numai pe partea umbrita. Fructul este acoperit de culoarea rosie, sangerie, peste care sunt dungi de un rosu inchis. Pe partea expusa la soare si in zona coditei apare o rugina fina.
Coaja este subtire, lucioasa si uneori unsuroasa. Pulpa marului este galben-verzuie sau galben-crem. Ea este zemoasa, usor acidulata, cu aroma puternica. Unele mere Ionatane au sub coaja firisoare rosiatice.
La noi, bazinul Voinesti s-a specializat cu marul Ionatan, pe care nu il mai produce nimeni in Europa si SUA. Acest mar este sensibil la boli si la seceta.
Gustul bun al merelor romanesti se datoreaza pastrarii in depozit, in conditii naturale. Aici, ele ajung la maturitatea pe care nu o pot atinge in pom.
Soiul Ionatan a fost unul din cele mai cultivate soiuri din lume. Dupa 1900, a fost inlocuit treptat cu soiul Red Delicious.
Mod de folosire Marul Ionatan este ideal pentru placinte, prajituri si pentru suc. Acest soi se poate pastra 6 luni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu