INGREDIENTE 500g petale de trandafiri, 1,5 litri apa, 2kg zahar, 4 lamai.
MOD DE PREPARARE Florile se spala si se asaza pe un prosop pentru a se usca. Cu o mana se indeparteaza codita florii, iar cu cealalta se tin strans petalele. Cu ajutorul unei foarfeci se taie partile albe ale petalelor.
Petalele se framanta usor cu zeama de la 2 lamai si 2 linguri de zahar, pana devin sticloase si incep sa se adune sub forma unui ghem. Ele se asaza intr-un bol, care se acopera cu un capac si se da la frigider pana a doua zi.
Apa si zaharul se toarna intr-un vas care se asaza pe foc. Siropul se fierbe la foc mare. Spuma se indeparteaza cu ajutorul unei linguri. Din cand in cand se sterge zaharul de pe peretii vasului cu un prosop umed.
Se face proba siropului. Cu o lingura se picura sirop pe o farfurioara si se raceste. Daca picaturile devin bobite care nu se imprastie, atunci siropul e legat. Se adauga petalele si sucul lasat de ele.
Dulceata se fierbe la foc mic si se indeparteaza spuma.
Dupa 10 minute, se adauga zeama a doua lamai si se mai fierbe 5 minute. Cand petalele plutesc in tot siropul, pana la fundul vasului inseamna ca dulceata e gata. Pentru mai multa siguranta, se face proba dulcetii.
Daca este gata, se ia vasul de pe foc si se acopera cu un prosop ud si stors.
Dupa ce s-a racit, dulceata se toarna in borcane si se capseaza
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu