Chec rapid cu rahat
INGREDIENTE 4 oua, 1 pachet unt, 10 linguri lapte, 10 linguri zahar, 2 cani faina,1 plic praf de copt, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, rahat colorat
MOD DE PREPARARE Untul moale se freaca cu zaharul tos, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie.
Treptat, se adauga ouale si laptele. La sfarsit, se incorporeaza faina si praful de copt. Compozitia se toarna intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt. Deasupra se imprastie rahatul taiat cubulete si trecut prin faina. Eu am apasat bucatile de rahat in compozitie si, astfel, au ajuns la baza checului.
Rahatul se poate amesteca si o data cu aluatul. Checul se coace la 180 de grade, cam 50 de minute.
Cand s-a racit, se pudreaza cu zahar.
Baby kiwi
Acest fruct este originar din Coreea, China si Siberia. In prezent, se cultiva in America de Nord, America de Sud, Europa.
Denumiri: "Hard kiwi", "Cocktail kiwi", " Bower vine", "Desert kiwi", kiwi Berry".
Aspect Baby kiwi este o specie de liana asemanatoare vitei de vie. Aceasta planta iubeste soarele, nu are nevoie de multa apa si rezista la temperatura de - 30 grade. Ea are un aspect deosebit, care poate decora gardurile, zidurile.
Florile sunt verzi-albicioase, slab parfumate, asezate in ciorchini si ascunse de frunze. Ele apar in lunile iunie si iulie.
Fructele sunt fara puf si mai mici decat acelea de kiwi cunoscut. Ele au 1-2 cm lungime si 0,8-1,2 cm in diametru. Baby kiwi sunt dispuse in ciorchine. Ele sunt verzi, cu nuante de violet si maro.
Gustul este mai aromat si mai dulce decat kiwi cu puf. Baby kiwi au o aroma puternica de fructe de padure. Aceste fructe se recolteaza la inceputul lunii septembrie.
Mod de folosire Baby kiwi se consuma proaspat si nu se curata de coaja. Fructele se folosesc in salate sau adaugate in iaurt. Din ele se prepara sucuri, jeleuri, dulceata. Aceste fructe se pot confia sau usca. Ele rezista foarte bine in depozite, in decursul iernii.
Indicatii 100 g de Baby kiwi contine 100 ml de vitamina C. Ele sunt o sursa bogata de fibre care reduc riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului si a cancerului de intestin.
Ionathan (Jonathan, Ionatan)
Acest mar este originar din SUA.
Aspect Fructul are marime mijlocie, cu greutatea peste 170 g, El se recolteaza la inceputul lui septembrie. Merele Ionatane sunt sferice, putin turtite.
Culoarea de fond este galben-verzuie, vizibila numai pe partea umbrita. Fructul este acoperit de culoarea rosie, sangerie, peste care sunt dungi de un rosu inchis. Pe partea expusa la soare si in zona coditei apare o rugina fina.
Coaja este subtire, lucioasa si uneori unsuroasa. Pulpa marului este galben-verzuie sau galben-crem. Ea este zemoasa, usor acidulata, cu aroma puternica. Unele mere Ionatane au sub coaja firisoare rosiatice.
La noi, bazinul Voinesti s-a specializat cu marul Ionatan, pe care nu il mai produce nimeni in Europa si SUA. Acest mar este sensibil la boli si la seceta.
Gustul bun al merelor romanesti se datoreaza pastrarii in depozit, in conditii naturale. Aici, ele ajung la maturitatea pe care nu o pot atinge in pom.
Soiul Ionatan a fost unul din cele mai cultivate soiuri din lume. Dupa 1900, a fost inlocuit treptat cu soiul Red Delicious.
Mod de folosire Marul Ionatan este ideal pentru placinte, prajituri si pentru suc. Acest soi se poate pastra 6 luni.