Denumire "varza fara capatana"
Este originara din zona mediteraneeana a Europei. Se cultiva in Asia, America si Europa.
Aspect Este o varza creata, de culoare verde intens. Ea se inrudeste mai mult cu varza salbatica decat cu formele cultivate. Desi verzele cu frunze au fost populare in Europa pana la sfarsitul Evului Mediu, ele au fost inlocuite de verzele cu capatana (varza alba, varza rosie, varza creata). S-a mai cultivat in Italia si stepele rusesti, iar in rest au devenit hrana pentru animale. Incepand cu anul 1980, este redescoperita si folosita in preparate culinare. Varza Kale are un gust delicios. Marginile frunzelor sunt ondulate. Frunzele sunt mici si delicate. Petiolul este lung. Ea este prezenta in doua culori: verde si mov. Varza mov este folosita si in scopuri ornamentale. Tulpinile sunt crocante, fara cotor
Mod de folosire Varza Kale se poate pastra la frigider 3-4 zile. Ea este folosita mai ales cruda in salate, dar si prajita in ulei cu sos de soia si putin usturoi. Ea este delicioasa fiarta sau pe gratar.
Varza Kale se poate congela. Dupa congelare, devine mai dulceaga.
Indicatii Bogata in vitamine si saruri minerale este recomandata in alimentatia copiilor si a persoanelor in varsta. 100g de varza Kale cu putina zeama de lamaie are 50 de calorii. Astfel, ea devine o garnitura excelenta pentru o dieta.
Ca si varza Savoy, varza Kale contine un numar mare de glucozinolati, substante care previn cancerul.
Continutul de fibre ajuta la scaderea colesterolului.
Varza Kale contine mai mult fier decat carnea de vita si mai mult calciu decat lactatele.
Betacarotenul continut de ea este unul dintre antioxidantii esentiali care previne cancerul si bolile de inima.
Contraindicatii Varza Kale se consuma cu moderatie. Ea poate creea probleme persoanelor care urmeaza un tratament anticoagulant. Procesele chimice, care apar dupa consumul verzii, pot stopa absorbtia calciului in intestine, pentru scurt timp. Nu se consuma lactate sau produse bogate in calciu cand se consuma varza Kale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu