Varza creata (Savoy)

Este originara din regiunea mediteraneana de nord.
Aspect  Capatana verzei Savoy poate avea forme rotunde, conice sau aplatizate. Ea este mare si compacta cu o greutate de pana la 2kg.    In functie de soi, culoarea ei poate fi de la verde inchis la purpuriu.
   Frunzele au nervuri groase, sunt incretite si ondulate, acoperite cu o substanta ceroasa. In ciuda aspectului, varza creata este foarte frageda.
   Ea este foarte rezistenta la temperaturi scazute. Se recolteaza din octombrie pana in februarie.
Mod de folosire  Varza creata este consumata in stare proaspata, in salate. Gatita, ea are un gust putin amarui. Foile de varza se pot umple cu carne, orez si poate fi fiarta in aburi cu alte legume.
   La gatit, ea nu elibereaza acelasi miros ca varza alba sau rosie, deoarece e mai saraca in compusi ai sulfului. Daca se prepara rulouri de genul sarmalelor, nu este nevoie sa se opareasca frunzele, fiindca ele sunt moi.
   Fiind mai dulce, varza creata este preferata verzei verzi si rosii.
 
Indicatii  Ca orice varza, si varza Savoy are o valoare nutritiva insemnata. Ea contine putine calorii, dar este bogata in vitaminele A, B6, si minerale; potasiu, magneziu, calciu si fosfor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu