Hasmatuchi

Denumire  "Patrunjel frantuzesc", "patrunjel cret","hasmatuchi", "asmatui".
Aspect  Hasmatuchi este o planta erbacee anuala. Frunzele sunt subtiri, ramificate ca ale patrunjelului, dar mai mici. Ele au aroma de anason dulce. El creste in gradinile din Banat si Transilvania. Gustul este intre patrunjel si anason. In preparate, se foloseste drept condiment.
   La noi, era folosit des in bucatariile boieresti. Astazi este uitat si se foloseste rar.
   Hasmatuchi se congeleaza sau se usuca.
 Hasmatuchi da aroma preparatelor din peste, cremelor de legume, sosurilor albe, salatelor, supelor si ciorbelor. Frunzele proaspete se dau prin storcatorul electric pentru a obtine suc. Hasmatuchi se adauga la sfarsitul prepararii mancarii, pentru a nu-si pierde gustul. Se administreaza cate o lingura de 2 ori pe zi, pentru ameliorarea afectiunilor oculare. Totodata hasmatuchi favorizeaza digestia si secretia laptelui. Hasmatuchi elimina toxinele si taie pofta de dulciuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu