Untisorul

Denumiri  "Untul vacii", "salatica", "grausor", "scanteuta".
   El creste spontanm pe soluri umede, in paduri, livezi si gradini.
Aspect  Frunzele untisorului sunt rotunde, verzi, lucioase si carnoase. Gustul lui este usor amarui. Nu se culeg frunzele de la plantele inflorite deoarece, consumate crude si in cantitate mare, sunt toxice.
   Se consuma pe zi 100g de untisor.
Mod de folosire  El se foloseste in salate si la prepararea ciorbelor si a mancarurilor cu carne.
   Ardelenii fac o ciorba de untisor in amestec cu varfuri de urzica abia aparute. Pentru salata, peste frunzele spalate se toarna ulei batut cu zeama de lamaie si se presara sare si piper. Consumat in salate, untisorul mareste diureza si ajuta bolnavii cu afectiuni ale pielii. Vitaminele si mineralele lui scad riscul de cataracta, dar si nivelul colesterolului. Untisorul este si un bun remediu contra hemoroizilor.
   Se aplica suc proaspat, infuzie sau decoct. Sarurile minerale si vitamina B previn ateroscleroza.
   In stare proaspata, untisorul combate astenia de primavara si detoxifica sangele.
Contraindicatii  Nu se recomanda gravidelor, femeilor care alapteaza si persoanelor cu probleme de stomac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu