Rucola

 Aspect       Se foloseste mult in bucataria mediteraneana si americana.  Ea este ruda cu broccoli, conopida si varza. Denumirea ei este din italiana. In limba romana, aceasta planta se numeste "voinicica". Tulpinile ei  inalte si subtiri au in varf flori alb- galbui cu nervuri violete. Fructele sunt sub forma de teaca in interiorul carora se gasesc seminte. Frunzele seamana ca forma cu acelea de papadie. Frunzele de rucola se folosesc crude in salate sau pe pizza. Se pot fierbe cateva minute si se consuma cu spaghete, risotto, supe sau tocanite.
Mod de preparare   Salata se prepara astfel: o mana de rucola se amesteca cu 4 rosii tip "cireasa", taiate in patru, cu ulei de masline, cu putina zeama de lamaie. Frunzele se rup cu mana, nu se taie pentru ca se vestejesc si dispare gustul plantei. Se consuma in maximum 15 minute de la preparare.       Gustul rucolei seamana cu aroma cresonului si a arahidelor. Combinatia iute- acrisoara si dulceaga a frunzelor ne displace la inceput, apoi ne obisnuim cu aceasta aroma. Ea se gaseste in magazine pe tot parcursul anului. Semintele mici, maronii si netede se folosesc ca si cele de mustar, la aromatizarea muraturilor. Frunzele se pot pastra in frigider, 7 zile.      Dupa aceea, se schimba gustul si devin necomestibile.
   Florile si semintele se folosesc la obtinerea mustarului.
   In Europa centrala si SUA, rucola este salata la moda.
Indicatii  Rucola are putine calorii si contine fibre, vitamina A,C, fier si potasiu. Frunzele de rucola au proprietati laxative.
   Ea este folosita in curele de slabire, in anemie si oboseala. Rucola contine putine calorii. 100g de frunze au 25 de calorii. Ea este o sursa de vitamina K, necesara pentru oase si creier.
   Ea contine compusi chimici care impiedica aparitia tumorilor la san, la colon sau cancerul de prostata.  Pe langa proprietatile afrosidiace, rucola da energie organismului.
   Rucola este inrudita cu papadia.
   Ea este raspandita in Europa, America de nord, Asia. La noi, papadia creste peste tot si e considerata o buruiana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu