Loboda

Aspect  Loboda este cunoscuta sub trei forme: rosie, galbena si verde. Frunzele au forma triunghiulara si sunt catifelate si elastice. Se recolteaza cand e tanara si frageda, adica din aprilie pina in iunie. Se consuma cruda in salata impreuna cu frunze de papadie. Loboda presata in pungi se poate pastra la congelator. Din ea se mai prepara ciorbe si soteuri. Loboda are un gust acrisor si o txtura fina.
Indicatii  Deoarece contine vitaminele E si K, loboda este indicata in tratarea chisturilor ovariene si mamare. Ea are vitamina C de trei ori mai mult decat spanacul si de doua ori mai mult decat lamaia.
   Vitamina K ajuta la fixarea calciului in oase. Tot ea intareste vasele de sange si impiedica formarea cheagurilor de sange.
   Loboda contine un antioxidant care ii da culoarea rosie-purpurie, si anume, antocianina.
   Este eficienta si in astm si acnee,  daca se consuma 2-3 portii de frunze proaspete, pe zi, in salate
    Pentru persoanele cu alergii, salata din frunze crude calmeaza eruptiile cutanate.
   Loboda are proprietati diuretice, un efect usor laxativ si curata sangele.  De aceea, loboda este recomandata in curele de detoxifiere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu