Ananas

Este un fruct tropical, originar din Brazilia. Cristofor Columb l-a numit "regele fructelor tropicale".
Aspect   El este o planta erbacee perena. Tulpina scurta are multe frunze in rozeta. Frunzele din mijlocul tufei stau vertical, iar cele de la margine sunt aplecate. Din centrul rozetei creste o tulpina groasa care se termina cu o inflorescenta in forma de spic, alcatuita din 200 de flori roz care se transforma in fructe mici adunate in ciochinele dens.  Ananasul este un fruct zemos, dulce-acrisor si foarte aromat. Ananasul copt este greu si ferm la atingere. Coaja trebuie sa fie curata, iar frunzele de un verde stralucitor.Ananasul copt are in partea de jos o culoare mai deschisa, galbena.  Miezul anansului are o culoare asemanatoare mierii de albine.
   Ananasul se recolteaza manual. Si acum se intalneste in flora spontana. Fructele salbatice sunt comestibile, dar mai mici si mai putin gustoase ca cele de cultura.
Mod de folosire  Ananasul se taie in sferturi, se curata de coaja, se taie in bucati. Pentru a prepara suc, bucatile de ananas se pun in blender cu o cana de apa si se mixeaza. Este folosit la prepararea prajiturilor, salatelor de fructe, sucurilor, dar si a sosurilor pentru fripturi.
   Ananasul taiat in bucati se fierbe in sirop. se congeleaza sau se usuca.
Indicatii  Consumul de suc proaspat reduce riscul aparitiei indigestiilor. El este recomandat dupa mesele copioase, deoarece ajuta digestia.
   Nu se consuma ananasul necopt pentru ca este un laxativ puternic si poate irita gatul.
   Prin continutul mare de enzime, ananasul ajuta la inlaturarea depresiei si a lipsei de concentrare. Bogat in bromelina, acest fruct poate preveni formarea cheagurilor de sange.
   Datorita continutului in vitamine si minerale (vitamina C, B, potasiu,calciu), ananasul este recomandat in curele de slabire si ofera un plus de energie prin continutul in mangan.
   100 g de ananas contin 40% din doza zilnica de vitamina C.
   Ananasul are un continut bogat de cupru care mentine sanatatea oaselor. Persoanele cu o alimentatie bogata in cupru au un risc scazut de osteoporoza.
   Consumul zilnic de ananas previne artrita, reumatismul si guta.
   Datorita continutului in potasiu, ananasul este un foarte bun diuretic. Impotriva constipatiei, se mananca, zilnic, o ceasca de ananas cuburi.
Contraindicatii   Nu este recomandat persoanelor cu ulcer gastric, deoarece ananasul creste aciditatea sucului gastric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu