Maracuya

Denumire  Maracuya a fost numit " fructul pasiunii " de catre spaniolii misionari care au asemanat petalele florii cu coroana de spini a lui Cristos din timpul rastignirii.
   Este originar din America de Sud. Se cultiva in Africa, Israel, Australia, SUA.
Aspect  Fructul are dimensiunea unui ou. Coaja groasa poate fi de la alb-verzuie la purpurie. Pulpa este galbena, de consistenta jeleului, cu seminte negre. Pielita cojii trebuie sa aiba incretituri sau cute.  Maracuya copt are culoarea galbena sau mov. Samburii negri sunt crocanti, inveliti in pulpa si au un gust acrisor.
   Fructul cu miez rosu este mai aromat decat acela cu miez galben. Maracuya seamana la gust cu guava sau, mai bine zis, cu gustul dulce-acrisor al perelor.
   Se aleg fructele grele, cu coaja putin sifonata si miros puternic.  Coaja stralucitoare si neteda indica ca fructul nu e copt.
   Daca fructul cumparat nu este copt, se tine la temperatura camerei, cateva zile.
   Exista multe varietati de fructul pasiunii, cu diferite marimi, arome, de culoare galbena, portocalie sau rosiatica. Grandillas este o varietate din Peru, cu gust dulce-acrisor, dar si foarte racoritor.
Mod de folosire  Fructul se taie in jumatate. Cu o lingura se scot pulpa si semintele. Pulpa se mananca proaspata. Daca semintele sunt mari, pulpa se poate pasa printr-o sita.  Se foloseste in salate de fructe sau in ornarea prajiturilor si a torturilor. Din el se prepara sucuri, creme, inghetate si gemuri.
   Maracuya da o aciditate placuta preparatelor sarate: sosuri pentru peste, marinate pentru carne.
   Fructul pasiunii este considerat printre cele mai delicioase fructe exotice.
Indicatii  Vitaminele A si C din maracuya sunt ideale in bolile respiratorii si pentru mentinerea unei pieli suple. Acest fruct este ideal pentru zilele toride. 100g din acest fruct contine 30mg de vitamina C .El previne aparitia gastritei si a ulcerului. Maracuya imbunatateste performantele sexuale si combate infertilitatea.
   Fibrele din seminte curata colonul si ajuta la reducerea colesterolului.
   Consumat inainte de a merge la culcare, fructul pasiunii asigura in timpul noptii un somn odihnitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu