Denumire "aluna chinezeasca","ochiul dragonului"
Este originar din sudul Chinei. Astazi creste in Thailanda, Vietman, Japonia California.
Aspect Un pom produce 100-200kg de fructe. Acestea cresc pe copaci ingramadite in ciochini, incat, uneori, se vand cu ramuri si frunze. Fructele pot fi rotunde, ovale sau in forma de inima. Lichi are o coaja rosie tare si tepoasa in care se afla un miez carnos, zemos, dulce si aromat. Daca se taie pe jumatate, fructul seamana cu ochiul dragonului.
Miezul alb acopera un sambure mare ca un solz. El trebuie indepartat cu grija, pentru ca este toxic.
Fructul este mic, de cativa centrimetri si cantareste 10g. Astfel, el este de marimea unei cirese. Gustul dulce-acrisor este un amestec de banana cu para. Uscate, ele seamana la gust cu stafidele. Lichi este folosit in gastronomie, ca planta ornamentala, dar si ca planta medicinala.
Mod de folosire Se taie putin din varful fructului si se decojeste cu varful degetelor. Se indeparteaza usor coaja si samburele de miez. Lichi se pastreaza la frigider, cateva zile.
Fructele prin fierbere isi pierd aroma florala.
Se consuma proaspat, in salate de fructe si in compozitia jeleurilor, inghetatelor, sucurilor. Se poate folosi uscat si inghetat. In China se prepara vin din lichi.
Indicatii Lichi are efecte pozitive in problemele digestive, in bolile de ficat si pancreas. El contine vitamina C si se crede ca ajuta la formarea globulelor rosii.
In medicina traditionala, lichi ajuta la tratarea tusei, a racelii si a febrei.
Contraindicatii Consumul exagerat al acestui fruct provoaca febra, sagerari nazale.
Se consuma cu precautie, datorita cantitatii mari de zahar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu