Este originar din America de Nord și aclimatizat în Europa. La noi, este cultivat foarte putin.
Aspect Este o leguma delicata si suculenta. El face parte din familia cepei, prazului si usturoiului. Sparanghelul are un rizom puternic, pe care apar mugurii, din care ies lastarii. Lastarii fragezi constituie partea comestibila a sparanghelului. Exista trei feluri de sparanghel : alb, verde si violet. Lastarii albi, fara clorofila au un gust diferit fata de cei verzi. Sparanghelul alb e cules inainte de a rasari din pamant si are un gust mai delicat. El apare pe la mijlocul lunii martie pana in iunie. El este mai rar, fiind o delicatesa. La preparare, sparanghelul alb ramane crocant si suculent. Sparanghelul violet se recolteaza cand a crescut, deasupra pamantului, 3cm si are culoarea violet. El are o aroma delicata si un gust amarui. Textura este frageda. Cand este pregatit termic, sparanghelul violet isi pierde culoarea si devine verde.Aroma lui este mai intensa decat a sparanghelului alb. Expus la lumina mai mult timp,el capata culoarea verde si se culege. Sparanghelul verde este cel mai des intalnit. Europenii prefera sparanghelul alb care este mai fraged si mai suculent.
Mod de folosire Se aleg tulpinile cu varfuri proaspete si nu vestejite, bine inchise si nu decolorate. Se spala, se prind cu amandoua mainile si se indoaie usor. Se rup acolo unde incepe partea lemnoasa care se indeparteaza. Mai intai se oparesc, apoi se prepara.
Tulpinile subtiri se mananca crude sau fierte la aburi. Cele groase se prepara la cuptor.
Sparanghelul mov e mai dulce si se poate manca crud. Sparanghelul alb se curata de coaja si se gateste. Pentru un sparanghel crocant, acesta se da la cuptor, stropit cu ulei si presarat cu sare si pipr.
Cea mai sanatoasa metoda de fierbere este in aburi. Tulpinile legate manunchi se fierb in oala-minune. Se fierbe leguma pana devine frageda. Gustul sparanghelului fiert seamana cu cel al conopidei. Se poate pastra la frigider, 3-4 zile in punga de plastic cu lastarii infasurati in prosop de hartie umeda sau pusi in vas cu apa rece, asa cum se tine verdeata. Leguma oparita si racita se pastreaza cateva luni la congelator.
Sparanghelul se foloseste fiert, inabusit, la gratar, murat.
Sparanghelul se prepara cu paste, orez sau cu sosuri diverse. El se adauga in supe si budinci.
Mancarurile cu sparanghel nu se condimenteaza pentru a nu altera gustul legumei.
Indicatii Numarul scazut de calorii si grasimi il recomanda primavara, in curele de detoxificare. Aceasta leguma are proprietati diuretice si laxative. Sparanghelul arde grasimile, datorita fibrelor pe care le contine.
El contine vitaminele A, B1, B2, E si minerale, precum calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier si zinc. Sparanghelul contine si o substanta inrudita cu hormonul masculin care sporeste fecunditatea si potenta.
Fiind o sursa de acid folic, el este necesar femeilor care isi doresc copii. Pe femeile insarcinate le ajuta sa reduca riscul sarcinii premature.
Contraindicatii Nu este recomandat bolnavilor cu pietre la rinichi sau bolnavilor de guta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu