Nuca de cocos este fructul comestibil al cocotierului, un arbore tropical din familia palmierilor,originar din sud-estul Asiei, dar cultivat peste tot in zonele tropicale. Marco Polo a adus din India in Occident nuca de cocos, pe care a denumit-o"nuca faraonilor".
Aspect Cocotierul ajunge la 25 m inaltime. In varf are un manunchi de frunze uriase, de 3-5 m lungime, fiecare. Fructul este mare, acoperit cu un invelis tare. Sub el se afla un strat fibros. In interiorul lui se gaseste un sambure acoperit cu un invelis subtire. In sambure se afla o pulpa carnoasa care contine uleiul de cocos. Fructul este proaspat cand se simte sucul in interior. Un copac produce in jur de 100 de fructe, fiecare cantarind 1-2,5 kg.
Mod de folosire Cand fructul e copt, uleiul de cocos se solidifica. Inainte de coacere, el este un lichid laptos. Se pote tine la frigider chiar 2 luni.
La baza nucii de cocos se afla trei pete negre. Numai una din ele este moale. Acolo, coaja lemnoasa lipseste. Se da jos pojghita subtire si apare miezul. Se face o gaura in acest loc cu un obiect ascutit si lung. Se introduce un pai si se bea "laptele". Se razuie miezul si se mananca.
Uleiul de cocos se foloseste direct in alimentatie. Prelucrat, el devine unt de cocos si ajuta la prepararea margarinei. "Laptele de cocos" este un suc incolor, dulceag si bun la gust.
Indicatii Miezul nucii de cocos contine potasiu, proteine si grasimi. Mare atentie pentru ca ingrasa!
"Laptele" nucii de cocos este bogat in vitamine si saruri minerale. De aceea, el este un bun stimulent al creierului. Laptele si untul de cocos sunt foarte nutritive, avand proprietati laxative si depurative.
Contraindicatii Nuca de cocos nu trebuie consumata in exces de catre persoanele care au colesterol mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu