Fuctele de kiwi sunt denumite "agrise chinezesti"si sunt originare din China.
Aspect Cand a fost adus in Noua Zeelanda, la inceputul secolului 20, a fost numit "agrisa chinezeasca", datorita originii si asemanarii, ca forma si culoare cu agrisele. Denumirea oficiala de kiwi a fost data de neozeelandezi, cand au inceput sa-l comercializeze. Culoarea si textura seamana cu acelea ale pasarii Kiwi, un simbol al acestei tari, o specie pe cale de disparitie. Kiwi are forma ovala, acoperita cu o pielita maronie, cu peri mici, ca o blana. Pulpa este verde si zemoasa, cu zeci de seminte negre asezate circular. Semintele se consuma fara grija. Fructul are gust acrisor.
Fructul e copt cand, la o apasare usoara, este moale. Daca e prea moale inseamna ca este vechi.
Mod de folosire Kiwi se taie in doua, iar miezul se mananca cu lingurita. Se mai poate curata de coaja si taia in felii. Este recomandat sa se consume imediat dupa taiere. Se poate pastra 2-3 zile la temperatura camerei. Pentru o perioada mai mare se tine la frigider.
Fructul este folosit in salate, compoturi si siropuri, dar si la decorarea prajiturilor si a inghetatelor.
El apare in bucatarie si in preparatele de pui si paste.
Kiwi se asociaza bine cu pestele si fructele de mare. El este folosit si la marinarea carnii de vita.
Indicatii Consumul de 2-3 fructe pe zi , timp de trei saptamani, imbunatateste digestia, fiind un tratament natural impotriva constipatiei, dar reduce si riscul de formare a cheagurilor de sange cu 20 %.
Kiwi contine mai multa vitamina C decat portocala si mai mult potasiu decat bananele. Potasiul ajuta la buna functionare a inimii si are un rol important in controlul tensiunii arteriale.
In acest fruct se gasesc oxidanti (vitamina C, E, seleniu ) care reduc riscul de a ne imbolnavi de cancer.
Persoanele care au lipsa de calciu, magneziu si fosfor trebuie sa manance kiwi. Dupa o masa copioasa, dispar arsurile la stomac, daca se consuma un kiwi. Acest fruct normalizeaza echilibrul hormonal la menopauza.
Vitamina E din aceste fructe grabeste vindecarea unor boli de piele si a ranilor.
Containdicatii Asemenea capsunilor, kiwi poate da reactii alergice. Nu este recomandat bolnavilor de rinichi din cauza oxalatilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu