Castravetele amar

Denumiri  "pepene amar", "goya", "karela", "momordica charantia", "insulina vegetala".
   Este originar din Asia de Sud-Est.
Aspect  Planta are tulpini agatatoare sau taratoare, cu multe ramificatii. Ea are flori galbene si parfumate. Unele seamana la miros cu gardenia.
   Fructele sunt bombate in partea centrala si ascutite la capete. Ele sunt de culoare verde, albicioase, galbene sau portocalii, cu tepi si umflaturi. O planta produce pana la 20 de castraveti.
   Cand este copt, poate fi folosit ca fruct. Cad e necopt, el are gust amar, este crocant si zemos si se foloseste ca leguma. La inceput, gustul amar este greu de suportat. Cu timpul, te obisnuiesti.  Cand e complet copt, pulpa e moale.
   Pulpa castravetelui este alba, cu seminte albe sau maronii, cu gust dulce.
   Fructele usor coapte sunt mai putin amare. Fuctele galbene sunt foarte coapte, iar miezul este spongios.
   Castravetele amar se gaseste in 2 variante:indiana si chinezeasca. Castravetele chinezesc are fructul mult mai mare.
   Castravetele amar s-a aclimatizat si in Romania.
Mod de folosire  Se consuma castravetele, dar si lastarii tineri si frunzele in salate si supe.
   Castravetele amar intra in alimentatia zilnica a populatiilor din zonele subtropicale din India, Nepal,China.
   El se consuma crud, in salate, combinat cu telina, sfecla, sub forma de ceai sau suc(50ml). Se poate mura sau usca. Uscat, se da prin rasnita de cafea, pana se obtine un praf. Din acesta se consuma un varf de cutit, de catre diabetici, inainte de masa.
   Semintele se macina si se presara in mancare.
   Cand e pregatit pentru gatit, se taie pulpa felii, se prefierbe sau se fierbe 10 minute, in apa sarata care se arunca. Tot pentru a pierde din gustul amar, se marineaza in iaurt, 30 de minute. Pentru a se cosuma crud, se inmoaie in apa sarata, 10 minute. Inainte de a se folosi in mancaruri, se fierbe  cu zahar brun, tot pentru a pierde gustul amar.
   Castravetele amar se prepara in mai multe moduri. Se foloseste prajit cu oua, ceapa, carne sau in pasta de creveti. In China, devine garnitura la friptura de porc sau se adauga in supe.
   In Indiile vestice, se pregateste cu cartofi si iaurt.
Indicatii  Castravetele amar si-a castigat numele de planta medicinala, din cele mai vechi timpuri, cand in China se folosea numai pentru familia regala.
   Cercetarile sunt inca la inceput, dar s-a confirmat efectul hipoglicemic al castravetelui amar. De aceea, a primit numele de "insulina vegetala '.
   Experimentele de laborator al unor cercetatori americani arata ca extrasul de castravete amar contine compusi cu o activitate anticancerigena.
   Cercetatorii din Universitatea din Colorado considera ca sucul stopeaza dezvoltarea celulelor canceroase din pancreas. Castravetele amar opreste furnizarea de glucoza catre celulele canceroase. care se dezvolta numai cu aceasta.
   Castravetele amar poate trata psoriazisul favorizat de stres sau de tratamente medicamentoase. Se consuma un castravete zdrobit si amestecat cu zeama de lamaie, dimineata, pe stomacul gol.
   Sucul, fructele si semintele ajuta la tratarea tusei si la diminuarea simptomelor alergiilor alimentare.
   In medicina populara, castravetele amar este un remediu in tratarea afectiunilor ficatului si pancreasului, a artritei, a hipertensiunii si a astmului.
  Castravetele amar contine vitaminele A, B, C, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, fier.
Contraindicatii  Pacientii cu diabet trebuie sa consume castravetele amar, sub supravegherea medicului.
   El nu trebuie folosit de gravide sau de femeile care alapteaza.
   Nu se consuma in exces, deoarece produce deranjament la stomac si dureri abdominale.
   Poate agrava starea acelora care sufera de ulcer sau gastrita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu