Merisoare

Denumiri : "coacaze de munte", "afine rosii".
Merisorul este originar din America de Nord.
Aspect  Merisoarele sunt fructele unui arbore pitic care creste in zonele montane. Frunzele ovale sunt mici si lucioase, de culoare verde-inchis si tari la pipait. Fructele sunt sferice, carnoase si de culoare rosie. Semintele sunt multe si mici. Gustul lor este acrisor.
Mod de folosire  Fructele se consuma in stare proaspata, sub forma de sucuri sau de compot. Merisoarele se pot conserva intr-un borcan cu apa, la o temperatura de 10-18 C. Se tin la temperatura camerei pana  cand lichidul este rosu si fructele albe. Se strecoara lichidul si se pastreaza in sticle ermetic inchise, la rece. Lichidul este  un bun vitaminizant. Merisoarele contin un aditiv natural, cu efect mare de conservare.
   Merisoarele se consuma si uscate, ca atare si folosite, ca si stafidele, in prepararea prajiturilor
   Din fructele proaspete se face un sos minunat pentru fripturi , dulce-acrisor.
Indicatii  Merisoarele sunt sanatoase deoarece contin acizi grasi Omega 3,6,9, antioxidanti, vitamina C.
   Ele au un rol antibiotic natural foarte eficient. Se recomanda administrarea a 100-200g de fructe pe zi pentru a preveni infectiile din organism.
   Decoctul din frunze si fructe uscate este recomandat persoanelor care sufera de diaree si enterocolite.
   In infectiile urinare, fructele sunt un diuretic puternic. Se prepara un decoct dintr-o lingurita si jumatate de fructe la o cana de apa.
   Ceaiul este recomandat si in tratarea diabetului si obezitatii. Se face o infuzie de frunze (o lingurita ) la o cana de apa.

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu