Roscove

Roscovul este originar din tarile arabe. Se spune ca fructele au fost hrana de baza a sfantului Ioan Botezatorul. De aceea ele au fost denumite "painea sfantului Ioan".  El se cultiva in regiunile mediteraneene. Spania este primul producator mondial. La noi, pe vremuri, era foarte cunoscute, apoi au fost uitate.
  In vechime, semintele de roscov se foloseau la masurarea valorii aurului si a pietrelor pretioase, deoarece ele au aceeasi greutate.
Aspect  Fructele sunt dulci, sub forma de pastaie, de culoare maronie-roscata. Ca forma si culoare, pastaile se aseamana cu pastaile de salcam. In interiorul fiecarei roscove sunt 5-8 seminte ovale, brun- lucioase, cu coaja tare. Ele au nevoie de un an sa se coaca complet. Dupa recoltare, pastaile verzi incep sa se inchida la culoare, pana devin maronii.
   Pastaile de roscove sunt carnoase. Ele au gust foarte dulce si putin aromat. Roscovele contin 50% zahar.
Mod de folosire  Roscovele se mananca proaspete sau uscate. Din  pastaile zdrobite se pot face siropuri, compoturi si bauturi.
   Faina de roscove se obtine printr-un proces de uscare, macinare si prajire a pastailor. Faina poate inlocui cacaua si zaharul in toate produsele de patiserie : paine, napolitane, placinte,clatite.
   Faina de roscove le va da o culoare bruna si un gust vag de ciocolata. Ea este un aditiv alimentar (E410), folosit ca agent de ingrosare si stabilizator in produsele alimentare.
   Din seminte se obtine un inlocuitor de cafea .
Indicatii  Roscovele sunt bogate in calciu. Desi sunt dulci, ele contin cu 60% mai putin zahar decat ciocolata.
   Ele induc o stare de satietate. De aceea, roscovele se folosesc in unele preparate, in curele de slabire. Aceste fructe reprezinta una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale.
   Ele au calorii mai putine decat cacaua, dar mai putine grasimi si nu contin cafeina.
   Pulberea de roscove este un inlocuitor nutritiv pentru cacao, mai ales pentru persoanele cu alergie la ciocolata, pentru copii,  pentru cei care sufera de gastrita, enterocolita.
   Aceasta pudra este indicata in diaree, atat la adulti cat si la copiii. Taninul din roscove alunga greata, combate fluxul gastro-esofagian si calmeaza mucoasa intestinala si stomacala.
   Pudra e bogata in vitaminele A, B2, B3, D, minerale (magneziu, fier, potasiu ) si fibre alimentare.
   Preparatele pe baza de pudra de roscove pot scadea nivelul colesterolului "rau".
 
 

Un comentariu:

  1. buna ziua...ma puteti ajuta cu un sfat?//..unde gasesc roscove in bucuresti...multumesc

    RăspundețiȘtergere