Agava

Agava este originara din Mexic.
Aspect  Desi traieste in zone desertice, alaturi de cactusi, desi frunzele seamana cu aloe, agava este inrudita cu crinul.
   Frunzele sub forma de lance sunt carnoase, cu marginea plina de tepi. Suprafata lor e cerata, asemenea cactusilor. Cand face flori, se dezvolta o tulpina inalta cu flori mari, galbene. Planta moare dupa inflorire, dar produce lastari care continua cresterea.
Mod de folosire  Cand agava a crescut 7-10 ani, frunzele se taie, lasand sa se vada "pina"- inima plantei.
   Curatata, ea seamana cu un fruct de ananas gigant. Din pina se extrage un lichid dulce, numit "miere de apa". Supus unui proces termic, sucul se lasa la ingrosat pana devine de consistenta mierii.
   Filtrat, sucul poate varia de la galben deschis pana la culoarea chihlimbarului. Sucul nefiltrat este negru-maroniu.
   Din zecile de specii, numai agava albastra este folosita la fabricare celebrei 'Tequilla"
   Sucul de agava se foloseste la indulcirea biscuitilor, prajiturilor, iaurtului si laptelui
   Sucul de agava este mai dulce decat mierea, dar mai putin vascos.
   El poate inlocui mierea si zaharul.
Indicatii  Sucul de agava contine fructoza. El este folosit in dieta raw, in forma nefiltrata.
   Indicele glicemic al sucului de agava este scazut.
Contraindicatii  Agava este un indulcitor natural care trebuie folosit cu moderatie de diabetici si de persoanele care tin diete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu