Dovleac

Denumiri  "bostan", "cucurbita maxima", "dovleac turcesc", "squash", "pumpkin".
  Este originar din America de sud. El se cultiva in regiunile cu clima temperata, din toata lumea.
Aspect  El este o planta anuala erbacee care are o tulpina lunga de 5-6 m, sub forma de vrej. Dovleacul are frunzele mari, sub forma de inima. Florile sunt mari si carnoase si incarcate de polen. Marimea lui variaza intre 25 si 40 de cm. Unii au o  greutate de 4-6 kg, altii pot ajunge la 25 de kg.
   Deoarece sunt multe soiuri de dovleci, forma si culoarea sunt diferite.
   Dovleacul turcesc are coaja gri, spre deosebire de dovleacul comun care are coaja galbena, cand e copt. Din pulpa de dovleac turcesc se poate gati sau obtine suc.
   La noi, se cultiva dovleacul portocaliu ("dovleacul de zahar") rotund si turtit si dovleacul portocaliu in forma de para.
   Dovleacul poate fi sferic, alungit, oval. Coaja poate  avea culoarea rosie, alba, gri, neagra, verde sau portocalie. Pulpa este galbena, alba sau portocalie. Fructul are centrul gol, cu numeroase seminte.
   Semintele sunt ovale, netede, cu miez alb.
   Gustul lui este dulce si aroma asemanatoare cartofului dulce. Cu cat coaja e mai inchisa, cu atat miezul este mai portocaliu.
   Dovlecii se cumpara toamna si se pastreaza multe saptamani, la loc racoros.
   Se aleg mai mici, cu coaja portocalie, chiar verde, cu conditia ca miezul sa fie portocaliu intens.
   Dovlecii sa fie tari si fara crapaturi.
Mod de folosire  Se indeparteaza capatul dovleacului, se taie in doua parti si se curata de coaja. Se scot semintele, iar miezul se taie in cuburi mici, folosite in supe sau placinte.
   Dovleacul se consuma crud si ras in salatele cu rosii si castraveti, dar si copt la cuptor, cu scortisoara sau fiert pe aburi.
   Din miezul copt se poate face o pasta care se asaza intr-o punga de plastic si se congeleaza fara a-si pierde gustul.
   Frunzele, florile, fructele si semintele sunt comestibile. In China, frunzele se consuma in salate si supe.
   Semintele se consuma crude, iar florile fierte sau prajite. Piureul de dovleac poate fi folosit ca inlocuitor de unt sau ulei.
   Pentru valorile nutritive, semintele trebuie incluse in salate, in supele crema si in painea de casa.
   In America, din dovleci se fac felinare de Halloween. Se asaza pe verande pentru a intampina spiritele persoanelor iubite sau a se proteja oamenii de spiritele malefice.
Indicatii  Dovleacul este o sursa bogata de antioxidanti, fibre, minerale si vitaminel A, C, E.
   Acesta este sarac in grasimi si are un numar redus de calorii. 100 de grame de dovleac contin 26 de calorii.
   Vitamina A este un antioxidant puternic care mentine sanatatea ochilor si a pielii. Alimentele bogate in vitamina A protejeaza organismul de cancerul de plamani si cancerul oral.
   Astfel, este excelent in curele de slabire. Te ajuta sa te simti satul.
   Dovleacul fiert este necesar persoanelor cu hiperaciditate gastrica. Este recomandat in alimentatia bolnavilor cu ulcer gastic si duodenal.
   Dovleacul contine betacaroten care previne tulburarile de vedere, aparitia diabetului si a cancerului pulmonar. El este sanatos pentru cei care sufera de inima, prin cantitatile insemnate de potasiu.
   Decoctul de seminte de dovleac este recomandat in tratamentul prostatei. Se fierb 3 linguri de seminte crude si tocate in 300ml de apa, timp de 15 minute. Se bea pe stomacul gol. Semintele sunt bogate in zinc, un mineral indicat in tratamentul acestei glande.
   O jumatate de cana de seminte pe zi este un remediu pentru orice problema de reproducere, atat la barbati cat si la femei. Acizii grasi esentiali si zincul scad riscul de avort spontan. In medicna populara, semintele de dovleac ajuta la ridicarea potentei barbatilor.
   O ceasca de cafea cu seminte contine pana la 90% din necesarul zilnic de magneziu.
   Continutul mare de triptofan produce serotonina in creier. Dupa consumul semintelor, apare o stare de bine pentru mult timp.
   100 de grame de dovleac asigura 70% din necesarul zilnic de vitamina A al organismului nostru.
   El este benefic si pentru sistemul nervos, datorita efectului sedativ. Se oparesc 13g de seminte, in apa clocotita. Se ia o lingura seara, cu 30 de minute,inainte de culcare.
   Consumul regulat de dovleac creste imunitatea ficatului. De aceea, se consuma zilnic 500g dovleac crud sau copt.
   In cazurile de guta, pietre la rinichi si stress se consuma dovleac copt, curatat  de coaja si seminte si asezat in borcane, date la frigider. Se consuma 1-2 linguri de pasta, de trei ori pe zi, inainte de masa.
   Dovleacul contine un aminoacid "cucurbitina" folosit in parazitoze.
   Semintele sunt bogate in minerale, in special in zinc.
   Ele sunt un remediu in afectiunile vezicii urinare.
   Extern, pulpa amstecata cu apa este folosita in cazul abceselor, arsurilor si a inflamatiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu