Fragii

Sunt originari din Europa si Asia. Astazi ii intalnim si in America de nord.
Denumiri  "fragata salbatica ", "fragi iepuresti ", "fraga ", "fragele ", "fragi de padure ", "capsuni de padure ", "varagute ", " fragi de camp ", "capsun salbatic ","pomita".
Aspect  Fragii cresc pe pasuni si pajisti, la marginea padurilor de foioase si de conifere. Ei s-au cultivat in Europa, inainte de a fi inlocuiti cu capsunii de gradina. Se mai cultiva in Turcia, pentru dulceata, lichioruri, medicamente, produse cosmetice.
   Fragii cunoscuti sunt capsuni de padure. Cu timpul s-au obtinut multe soiuri de fragi si s-au cultivat in Olanda, apoi pe suprafete mici in Europa si America. Aceste soiuri se numesc capsuni de gradina.
   Fragii sunt plante ierboase cu frunze dintate. Acestea formeaza rozete in jurul unor tulpini taratoare.  Florile sunt albe si foarte parfumate.
   Fragii se reolteaza pe parcursul verii, din iunie pana in noiembrie. Ei pot fi galbeni, albi sau rosii.
   Aceste fructe sunt mai mici decat capsunile, dar mai aromate. Sunt mai dulci si mai suculente.
   Semintele mici sunt asezate pe partea exterioara a fructului.
Mod de folosire  Fructele se consuma crude sau fierte in dulceturi, gemuri. Din frunzele proaspete sau uscate se prepara ceaiuri. In India, radacina lor a fost inlocuitor de cafea. Fragii se pot usca sau congela. Ei se tin la frigider nu mai mult de 2 zile. Fragii se folosesc la aromatizarea ceaiurilor.
   Ceaiul din frunze este un substitut al ceaiului negru.
Indicatii  Fructele si frunzele sunt diuretice si laxative. Din radacina se prepara ceai impotriva diareii si a dezinteriei.
   Fructele proaspete, tinute in gura 5 minute, indeparteaza petele de pe dinti.
   Fragii contin acid salicilic si sunt benefice in afectiuni hepatice, renale, in guta si in reumatism.
   Pentru cresterea rezistentei organismului, se face o cura de 7-10 zile. Se vor consuma 150-300 g de fragi, inainte de mesele principale.
   Pentru tonifierea sistemului nervos, se recomanda o cura de 7 zile cu suc de fragi. Ei se zdrobesc, dupa ce au fost spalati, cu o furculita, pana devin o pasta. Se pune in tifon si se stoarce cu mana. Se bea un pahar de suc, dimineata  pe stomacul gol. Copiii pot bea o jumatate de pahar de suc.
   In timpul verii, cura de fragi da senzatia de racorire a organismului.
   Ceaiul din frunze si fructe stimuleaza activitatea ficatului si regenereaza celulele. El se prepara din o lingurita de fructe si frunze la o cana de apa clocotita. Se lasa 20 de minute la infuzat, se filtreaza si se beau 2-3 cani pe zi.
   Ceaiul din fructe este excelent in bolile de piele, acnee, dermatoze, psoriazis. Toxinele se elimina prin diureza, transpiratie si scaun.
   Fragii proaspeti se folosesc la decolorarea pistruilor. Fructele zdrobite se amesteca cu putin amidon si 2-3 picaturi de zeama de lamaie. Crema se aplica pe fata, 20 de minute si se indeprteaza cu apa rece.
Contraindicatii  Nu se recomanda sa fie consumati fragii in cazul persoanelor cu gastrita si apendicita si  in cazul femeilor insarcinate.Consumul lor poate provoca urticarie persoanelor alergice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu