Mosmoane

Acesta este originar din Persia. Mosmonul a fost adus de romani in Europa Centrala si de Sud-Est si in gradinile manastirilor.
Aspect  La noi, creste in flora spontana, la marginea padurilor, in poieni si luminisuri si se cultiva in sudul Olteniei si sudul Munteniei.
   Arborele, numit mosmon, are si alte denumiri: "gorun", "scorus nemtesc", "nascale". El este rezistent la ger si seceta.
   Mosmonul are trunchiul rasucit, iar ramurile sunt prevazute cu ghimpi. Frunzele sunt mari, putin zimtate pe margini si pufoase pe fata interioara.
   Florile mari sunt albe si roz. Ele au un parfum placut, iar mirosul se simte de la distanta. Un singur arbore produce 5-6 kg de fructe. Acesta iubeste soarele si verile calduroase.
   Fructele sunt galben-rosiatice la inceput, apoi la maturitate ele devin brune. Mosmoanele pot fi ovale, rotunjite sau in forma de para, cu coaja neteda sau pufoasa.
   Ele au dimensiunea unei prune si par o combinatie intre mar si maces. Fructele necoapte au pulpa alba si tare,iar gustul este acru si amar. Daca se culeg mai devreme, mosmoanele se pastreaza in ladite acoperite cu fan, pana se coc. Ele se inmoaie, coaja face incretituri si se inchid la culoare.
   Fructele coapte au o aroma deosebita, daca raman in copac, pana la primul inghet.
   Pulpa are consistenta unei paste care are textura piureului de mere. In interior sunt 5 seminte lemnoase. Sepalele raman pe fruct ca niste mustati si ii dau un aspect deosebit.
   Mosmoanele sunt zemoase si satioase. Coapte, ele devin dulci si aromate. Gustul lor se apropie de scortisoara si vanilie. Aceste fructe sunt pe cale de disparitie.
Mod de folosire  Mosmoanele se consuma ca atare sau sub forma de dulceata, sirop, compot, magiun.
   Prin fermentarea fructelor se obtine o bautura asemanatoare vinului.
   In stare proaspata, mosmoanele se curata de coaja si se indeparteaza semintele. Ele se taie cubulete, se amesteca cu putina miere si se sropesc cu zeama de lamaie. Se dau la frigider o ora.
   In Europa, aceste fructe se servesc in restaurante, ca desert de iarna, prajite in unt si cuisoare.
Indicatii  Compotul combate diareea. Pentru tratarea diareii si a deranjamentelor stomacale se consuma pe stomacul gol 300 g fructe curatate.
   Ateroscleroza se trateaza cu mosmoane, deoarece incetinesc calcifierea vaselor de sange.
   Consumul regulat de mosmoane dizolva pietrele la rinichi.
   Consumate cate 10 pe zi, acestea ajuta la scaderea colesterolului "rau".
   Deoarece contin vitamina A, ele sunt benefice pentru sanatatea pielii, dar pot proteja organismulin cancerul pulmonar si al cavitatii bucale. Se spune ca mosmoanele actioneaza ca un sedativ si opreste setea si varsaturile.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu