Cvas de casa

INGREDIENTE  400g paine de secara, drojdie proaspata de marimea a 2 nuci, 100g stafide, 1,5 cani zahar, 5 l apa.
MOD DE PREPARARE  Painea taiata cubulete se asaza intr-o tava cu hartie de copt si se da la cuptor sa se rumeneasca, dar sa nu se arda, pentru ca bautura va deveni amara.
   Dupa ce s-a racit, painea impreuna cu stafidele se asaza intr-un borcan. Se toarna apa clocotita si se acopera borcanul cu un prosop de bucatarie.El se lasa in bucatarie, peste noapte.
   Deasupra unui vas mare (alt borcan) se asaza o strecuratoare acoperita cu 2-3 randuri de tifon si se toarna lichidul, iar painea se stoarce si se arunca. Drojdia se dizolva cu cateva linguri de lichid si impreuna cu zaharul se adauga in borcan. Se amesteca foarte bine continutul pana se dizolva zaharul.
   Borcanul acoperit cu un prosop se lasa in bucatarie, la fermentat, 6 ore. Din ora in ora se amesteca cvasul. El se toarna in sticle de plastic, care se inchid cu dopuri, fara a le strange. Acidul format se comporta ca la sampanie, daca sticla are dopul bine fixat. Eu le-am pus dopurile numai de forma si le-am dat la frigider
   Dupa 24 de ore, cand apare spuma, se poate consuma.
   Cvasul este o bautura racoritoare, foarte potrivita pentru zilele calduroase de vara. Frumos colorat, acidulat si slab alcoolizat, cvasul devine o bautura preferata a verii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu