Trufe

Aspect  Trufele sunt ciuperci salbatice subterane.
   Ele traiesc la radacinile alunului, fagului, mesteacanului, stejarului, la o adancime cuprinsa intre 10-40 de cm  Trufele se recolteaza cu caini dresati.
   In Europa se cultiva toamna cam 30 de soiuri, dar numai cateva trufe de iarna valoroase se obtin.
   Trufele sunt de trei feluri: trufe de vara, , trufe de iarna si trufe comune. In tara noastrase gasesc in padurile din Transilvania si pana in judetul Buzau.  Si la noi se cultiva trufele de vara si iarna. Ele au culoarea in functie de copacul sub umbra caruia se dezvolta. Daca  cresc sub un fag , ele au o culoare albicioasa. Daca se afla sub un stejar, culoarea este mai inchisa.
   Ele se recolteaza de la inceputul toamnei pana primavara.
   Trufele au forme rotunde, dar si neregulate, cu multe proeminente in functie de specie si de  terenul pe care se dezvolta.
   Cele mai rare trufe sunt trufa alba, trufa burgunda si trufa neagra de iarna.
   Trufele albe au un miros si gust mai puternic decat trufele negre. Se spune ca aroma trufei albe seamana cu aceea de nuci prajite.
   Trufa neagra este un tubercul acoperit cu un invelis brun-violaceu. La exterior, au niste negi, usor turtiti.
   De asemenea, se spune ca trufa neagra, de marimea unei nuci, poate aroma o camera intreaga.
   Aroma ei este un amestec de mosc, nuci si usturoi.
   Aceste ciuperci, fiind foarte rare, sunt foarte scumpe.
   Considerate aliment de lux, trufele se prepara in cele mai mari restaurante din lume. Ele se folosesc in mancaruri rafinate, la prepararea unor sosuri sau a unor branzeturi.  Feliile mici de trufe aromatizeaza diverse preparate, dandu-le un gust fin si parfumat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu