Caju

Denumiri: ”merey”, ”maranon”.
Acaju, cunoscut sub numele de mahon este originar din Brazilia si a fost raspandit in tarile tropicale.
Aspect  Caju sunt semintele unui arbore tropical vesnic verde. El se inrudeste cu mango si fistic.
   Fructele acestui arbore sunt de culoare portocaliu-rosie si sunt parfumate. Ele au forma de para, iar la baza sta o nuca de caju, de culoare gri. Nucile caju au un gust dulceag si putin uleioase.
   Fiecare nuca are doua jumatati egale, cu varfurile ascutite si curbate, sub forma de rinichi sau fasole.
   Nuca e invelita in coaja tare cu doua straturi. Intre straturi se afla o substanta foarte caustica, un iritant puternic al pielii. Substanta este eliminata in procesele de prajire si decojire.
   De aceea, caju nu se vinde niciodata in coaja.
Mod de folosire  Fructele sunt perisabile si dupa 24 de ore de la cules, fermenteaza.
   Fructele se transforma in suc, jeleuri si gemuri.
   Ele se consuma proaspete sau uscate sau conservate in sirop.
   Semintele caju se folosesc in bucataria indiana, in mancarurile de pui. In bucataria asiatica si braziliana, caju este ingredientul multor preparate si salate. Nu trebuie sa lipseasca din alimentatia vegetarienilor, deoarece 100 g de caju au 18 g de proteine.
   Vegetarienii fac din nucile caju : branza, faina, unt si lapte.
   Foarte bune sunt prajiturile si inghetatele presarate cu caju macinat.
   De putin timp, semintele caju au devenit cunoscute la noi. Ele se consuma sarate sau indulcite, avand un gust placut de alune.
Indicatii  Nucile caju contin calciu, fier si vitamina B1 mai mult decat avocado si bananele. Prin cantitatea mare de calciu, ele previn osteoporoza sau alte boli osoase. 100g de caju contin 18 proteine. Pentru vegani, nu ar trebui sa lipseasca, ele fiind o sursa buna de proteine.
   Prin prezenta seleniului si a fosforului, caju elimina obosela si ajuta la o mai buna concentrare.
   Semintele caju contin un aminoacid, triptofan, care imbunatateste starea de spirit si somnul si reduce depresia. Oamenii de stiinta spun ca acest compus se comporta la fel de bine ca antidepresivele. Doi pumni de nuci au 1000-2000 mg de triptofan.
   Caju contine si magneziu care intareste oasele si ajuta la sanatatea psihicului nostru.
   75% din grasimile continute de aceste nuci sunt grasimi sanatoase, care reduc colesterolul rau.
   Atioxidantii si continutul ridicat de cupru lupta cu un numar mare de tipuri de cancer, printre care, cancerul de colon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu