Caju

Denumiri: ”merey”, ”maranon”.
Acaju, cunoscut sub numele de mahon este originar din Brazilia si a fost raspandit in tarile tropicale.
Aspect  Caju sunt semintele unui arbore tropical vesnic verde. El se inrudeste cu mango si fistic.
   Fructele acestui arbore sunt de culoare portocaliu-rosie si sunt parfumate. Ele au forma de para, iar la baza sta o nuca de caju, de culoare gri.
   Fiecare nuca are doua jumatati egale, cu varfurile ascutite si curbate, sub forma de rinichi sau fasole.
   Nuca e invelita in coaja tare cu doua straturi. Intre straturi se afla o substanta foarte caustica, un iritant puternic al pielii. Substanta este eliminata in procesele de prajire si decojire.
   De aceea, caju nu se vinde niciodata in coaja.
Mod de folosire  Fructele sunt perisabile si dupa 24 de ore de la cules, fermenteaza.
   Fructele se transforma in suc, jeleuri si gemuri.
   Ele se consuma proaspete sau uscate sau conservate in sirop.
   Semintele caju se folosesc in bucataria indiana, in mancarurile de pui. In bucataria asiatica si braziliana, caju este ingredientul multor preparate si salate.
   Vegetarienii fac din nucile caju : branza, faina, unt si lapte.
   Foarte bune sunt prajiturile si inghetatele presarate cu caju macinat.
   De putin timp, semintele caju au devenit cunoscute la noi. Ele se consuma sarate sau indulcite, avand un gust placut de alune.
Indicatii  Nucile caju contin calciu, fier si vitamina B1 mai mult decat avocado si bananele.
   Prin prezenta seleniului si a fosforului, caju elimina obosela si ajuta la o mai buna concentrare.
   Caju contine si magneziu care intareste oasele si ajuta la sanatatea psihicului nostru.
   75% din grasimile continute de aceste nuci sunt grasimi sanatoase, care reduc colesterolul rau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu