Hrisca

Hrisca este originara din sudul Asiei.
Aspect  Ea exista de 8000 de ani in Asia si de 6000 de ani in Balcani.
   Hrisca este o pseudocereala, inrudita cu pirul sau rubarba. Boabele sunt mici, piramidale, invelite in coaja bruna.
   Gustul este dulceag, iar aroma este de alune.
Mod de folosire  Boabele se inmoaie in apa, se fierb 30 de minute la foc mic intr-un vas acoperit, in cantitate dubla de lichid. Hrisca fiarta se foloseste in salatele de cruditati si la tocanite.
   Boabele inmuiate in apa 10-12 ore, se scurg si se amesteca cu lapte sau iaurt, la micul dejun.
   Faina de hrisca este de obicei alba. Daca raman tarate, culoarea este maronie.
   Faina de hrisca poate inlocui faina de grau. Cu ea se ingroasa supele si sosurile.
   Boabele se pastreaza in borcane bine inchise, in loc uscat, pentru un an. Faina se pastreaza cateva luni la rece, in frigider.
   Frunzele si florile de hrisca se consuma sub forma de ceai foarte placut la gust.
   Mierea obtinuta din polenul florilor de hrisca este inchisa la culoare si inlocuieste cu succes zaharul.
Indicatii  Hrisca numita "graul fara gluten" este buna pentru persoanele intolerante la gluten.
   Hrisca tine sub control glicemia, scade nivelul colesterolului si reduce excesul de apa din corp.
   Amestecul de hrisca si iaurt, lasat la fermentat peste noapte, este bun pentru diabetici.
   Hrisca este mai bogata in fibre decat orezul brun.
   Deoarece contine putine calorii, hrisca e buna in dietele pentru scaderea in greutate.
   Prin continutul de magneziu, ea ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Consumata 6 zile pe saptamana, hrisca reduce procesul de arteroscleroza.
   Ea este un aliment recomandat femeilor care intra la menopauza.
   Hrisca contine multa vitamina K si,astfel,combate hemoragiile.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu