Quinoa

Quinoa este originara din Bolivia, Chile si Peru.
Aspect  Ea a fost alimentul de baza pentru incasi si descendentii lor din America de Sud si denumita "aurul incasilor". Quinoa se inrudeste cu sfecla si spanacul. Ea creste bine in zonele cu altitudine mare, unde zilele sunt calde si noptile reci.
   Semintele au fost aduse pe continentul european, de colonistii spanioli, sub numele de "hrana indienilor", dar nu au fost apreciate. Quinoa a devenit cunoscuta recent,datorita studiilor efectuate.
   Semintele sunt plate, cu forma ovala, ascutita si arata ca o incrucisare intre mei si susan.
   Cele mai importante soiuri sunt acelea cu boabe albe, rosii sau negre. Semintele de quinoa albe sunt cele mai folosite in alimentatie.
Mod de folosire  Deoarece are o consistenta pufoasa, quinoa poate inlocui orezul sau cuscusul. Cand se fierb, boabele se maresc si devin translucide.    Ele se prepara ca si orezul, doar ca timpul de fierbere se reduce la jumatate.  Boabele se inmoaie inainte sau se spala bine pana se indeparteaza invelisul amar, ,care le protejeaza de a fi mancate de pasari.
   Pentru un gust deosebit, semintele se prajesc la foc mic, intr-o tigaie uscata.
   Din quinoa se face faina care se combina cu faina de grau si porumb in prepararea biscuitilor si a produselor de patiserie. In alimentatie, se folosesc si frunzele verzi de quinoa, din care se prepara salate.
Indicatii  Quinoa a fost recunoscuta de ONU ca un aliment sanatos si nutritiv.
   Multi cercetatori considera ca  aceasta pseudocereala va fi hrana viitorului. Studiile recente pun in evidenta calitatile benefice pentru sanatate, in special pentru rinichi si pentru sistemul circulator.
   Quinoa nu contine gluten.
   Deoarece contine proteine vegetale, valoarea nutritiva a semintelor este comparata cu aceea a laptelui. Ele contin fibre, fosfor, magneziu si fier.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu