Tapioca

Denumiri : "manioc", "cassava", "yuca".
Este originar din Brazilia.
Aspect  Maniocul este un arbust tropical din ale carui radacini se obtine faina tapioca.
   Radacinile (tuberculii ) au o forma alungita, conica si sunt acoperite cu o coaja maro. Miezul este alb, galben sau rosu. Tuberculii contin cantitati mari de acid clorhidric si nu se consuma in stare cruda.
   Exista doua soiuri de manioc: amare si dulci. Maniocul dulce contine o cantitate mai mica de acid. Tuberculii se inmoaie in apa, se clatesc bine sub jet de apa. Prin fierbere prelungita de cateva ore sau prin coacere dispare enzima care produce compusii de cianura.
   Maniocul este un aliment de baza in unele zone din America de Sud. In Brazilia, tuberculii se fierb si se mananca ca si cartofii.
   Dupa recoltare, tuberculii sunt tratati pentru a elimina toxinele. Din ei se extrage amidonul care se prelucreaza sub forma de pudra, fulgi si bile in forma de perle.
   Faina tapioca este asemanatoare amidonului din porumb. Dizolvata in apa, ea devine vascoasa si ingroasa supele si cremele.
    Faina este foarte fina si americanii o folosesc la prepararea iaurtului.
   De fapt, tapioca se foloseste ca si  faina de grau.
   Perlele sunt sfere gelatinoase, ca niste bomboane gumate, care se pun in apa clocotita si apoi racita si se adauga in ceaiuri si mancaruri.
Indicatii  Tapioca nu contine gluten.
   Ea este bine tolerata de copii, batrani si convalescenti.
   Tapioca este bogata in carbohidranti, fier si calciu. S-a descoperit ca planta manioc este un remediu pentru infertilitate.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu